Nejc Žnidarčič je zmagal, Debeljak tretji, Žnidaršič – Žganjar druga.

0
525

Z nočno tekmo pod reflektorji se je zaključil divjevodaški konec tedna, ki je v Celje na prvi tekmi svetovnega pokala v spustu na divjih vodah privabil tekmovalce iz več kot 20 držav. V soboto je vrhunec predstavljala sprinterska preizkušnja na Špici, kjer so Slovenci veljali za glavne favorite in vlogo tudi upravičili. V kajaku je namreč zmagal Nejc Žnidarčič, Vid Debeljak je bil tretji, v dvojcu pa sta Peter Žnidaršič in Luka Žganjar priveslala do srebra.

Primorski kajakaš Nejc Žnidarčič je po koncu tekme na Savinji kar sijal od veselja. Po razočaranju pretekli konec tedna na svetovnem prvenstvu, ko je prvič po sedmih letih ostal brez posamičnega odličja, je že en teden kasneje dokazal, da sodi na vrh. Na sicer ne najbolj divji Savinji je bil po kvalifikacijskem nastopu le za reprezentančnim kolegom Vidom Debeljakom, v večernem finalu pod reflektorji pa postavil najhitrejši čas in se veselil jubilejne 30. kolajne v svetovnem pokalu.

»Osvojiti jubilejno kolajno doma, je še toliko večji dosežek. Prejšnji teden sem bil na svetovnem prvenstvu razočaran, zato sem hotel pokazati, da zmorem priti na stopničke. In to doseči na domačih tleh, je še toliko boljše. Vzdušje je bilo fenomenalno. Ko so šli reprezentančni kolegi pred mano na progo, se mi je zdelo, kot bi bil na nogometni tekmi. Še bakle so imeli navijači. Bilo je res lepo vzdušje,« je uvodoma dejal Žnidarčič.

Le 22 stotink sekunde počasneje je s progo opravil aktualni svetovni prvak Maxime Richard iz Belgije in bil drugi. »Mislil sem, da bom Richarda težko premagal. Kar je pokazal prejšnji teden na svetovnem prvenstvu, je bilo res fenomenalno. Mislim, da ga tudi brez napake, ki sem jo naredil, tam ne bi mogel premagati. Tu sem bil zaradi tega v podrejenem položaju, ampak domača tekma ti da nekaj posebnega. Izvlekel sem vse atome moči, kar je bilo dovolj za zmago,« je še dodal.

Žnidarčič je bil navdušen tudi nad organizacijo dogodka: »Voda ni najbolj divja, smo le divjevodaši, nadoknadi pa na vseh drugih področjih. Od leta 2002 sem sodeloval na vseh velikih tekmah, ta je bila najboljše organizirana. Bilo je tudi veliko ljudi. Malce nam je zagodlo vreme, ker je deževalo, ampak vseeno je bilo ogromno ljudi. Organizacija je bila vrhunska, tako da vse pohvale organizatorju Dušanu Kondi in kajakaškemu klubu Celje. O tej tekmi lahko govorim res v superlativih.«

Primorec na odru za zmagovalce ni bil osamljen, saj je tretje mesto dosegel Vid Debeljak, ki je bil bronast tudi na svetovnem prvenstvu v Banjaluki. »Super sem zadovoljen, pokazal sem svoj maksimum. Naredil sem dve manjši napaki, ki pa se vedno dogajajo. Vzdušje je bilo super. Imeli smo veliko prednost domačega občinstva, navijači so bili enkratni, res se jim zahvaljujem,« je povedal Debeljak, na vprašanje o tem, ali jih med svojo vožnjo sliši in kako gleda na navijaške rekvizite, ki jih na kajakaških tekmovanjih sicer ni mogoče zaslediti, pa odgovoril: »Med samo tekmo oziroma med svojo vožnjo ne slišim ničesar, ker sem v svojem svetu, v svoji vožnji. Vzdušje je bilo super, se mi pa zdi, da je bakla vseeno nekoliko zmotila tekmovalce, saj te na nočni tekmi kar zaslepi, tudi dim ni prav prijeten.«

A uspehov v vrstah kajakašev s tem še zdaleč ni bilo konec. Vsi slovenski predstavniki so se namreč uvrstili v finale. Poleg zmage Žnidarčiča in tretjega mesta Debeljaka, so odlične rezultate dosegli tudi Anže Urankar, ki je bil peti, Tim Kolar kot deseti, Simon Oven, ki je bil 12., in Maks Frančeškin, ki je osvojil 13. mesto.

Še eno kolajno pa sta ta konec tedna osvojila Peter Žnidaršič in Luka Žganjar v dvojcu. Z dvema posamičnima kolajnama sta se vrnila z nedavnega svetovnega prvenstva, na petkovi tekmi svetovnega pokala v klasičnem spustu sta zmagala, tokrat pa sta bila še druga v sprintu.

»Malo sva razočarana zaradi drugega mesta, ampak na koncu koncev, medalja je medalja. Za skupni seštevek svetovnega pokala nama dobro kaže, tako da sva s tem zadovoljna. Finale je bil pod reflektorji, svetloba je drugačna in se je treba navaditi na drugačne razmere. V srednjem delu, kjer je treba bolj gledati vodo, in pri taki hitrosti in frekvenci, je težko nadzorovati čoln, malo nama je pobegnil, tudi nagnil se je, zato se je upočasnil in tam sva izgubila. Ostalo je bilo dobro,« je oceno finalnega nastopa podal Peter Žnidaršič.  

V finalu sta veslala tudi Maks Frančeškin in Simon Hočevar ter tretjemu mestu v klasičnem spustu dodala še peto v sprintu. Zmagala sta Francoza Damien Mareau in Pierre Troubady, tudi tretje mesto pa je odšlo v Francijo. Priveslala sta si ga Leo Zouggari in Arthur Leduc.

Simon Hočevar je tekmoval tudi v kanuju, kjer je bil 12. Zmagal je Čeh Vladimir Slanina, drugi je bil Francoz Quentin Dazeur, tretji pa Italijan Mattia Quintarelli.

Zmagovalci sprinterske tekme pa so bili še posebej presenečeni in navdušeni nad praktičnimi nagradami, ki so jih zagotovili organizatorji, saj na spustaških tekmah tovrstnih nagrad niso vajeni. Zmagovalca v konkurenci kanuistov in kajakašic sta prejela vrhunsko gorsko kolo, Žnidarčič motor, najboljši dvojci in kanuistka plastičen čoln, najboljše predstavnice v dvojcu pa nakit. Nagrajeni so bili tudi drugo- in tretjeuvrščeni iz vsake izmed kategorij.

Po dveh tekmah svetovnega pokala, klasičnem spustu na Savi med Zagorjem in Hrastnikom ter sprintersko preizkušnjo v Celju, so Slovenci visoko tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala. Žganjar in Žnidaršič sta trenutno prva v konkurenci kanuističnih dvojcev, v isti konkurenci sta Frančeškin in Hočevar četrta, med kajakaši si Nejc Žnidarčič trenutno deli prvo mesto z Belgijcem Richardom, Simon Oven je četrti, Anže Urankar peti, Maks Frančeškin deseti, Tim Kolar 18., Vid Debeljak 42., Tim Novak pa 47. Simon Hočevar je med kanuisti uvrščen na deseto mesto.

Spustaši na divjih vodah se sedaj selijo v Francijo, kjer jih v Pauju čakata še zadnji dve tekmi svetovnega pokala. Sprinterska preizkušnja bo potekala na istem prizorišču kot tretja tekma svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah, tako da se v Franciji obeta res razburljiv konec prihodnjega tedna.