Za konec svetovnega pokala v Španiji 9. mesto Terčeljeve in 10. dvojca Božič-Taljat.

0
538

V slikovitem španskem mestu La Seu d”Urgell, kjer leži olimpijska proga iz leta 1992, se je s finalnimi preizkušnjami kajakašic in dvojcev zaključila druga letošnja tekma za svetovni pokal v slalomu na divjih vodah. V finalu smo imeli dva čolna. Kajakašica Eva Terčelj je bila na koncu deveta, dvojec Božič – Taljat pa deseti. Urša Kragelj je nastope zaključila v polfinalu.

Na progo so se najprej podale kajakašice, ki so veslale v polfinalu. Iz polfinala je v finale uspelo napredovati le Evi Terčelj, ki je po prvi vožnji dneva zasedala sedmo mesto. Urši Kragelj se je nastop namreč ponesrečil, saj je prejela kar šest kazenskih sekund in možnosti za napredovanje so hitro splavale po vodi. Uvrstila se je na 28. mesto. V finalni vožnji je bila precej nenatančna tudi Terčeljeva, ki je prejela štiri kazenske sekunde in se bo iz Španije vrnila z devetim mestom. Zmagala je Španka Maialen Chourraut, pred Avstralko Jessico Fox in Nemko Ricardo Funk.

»Zadovoljna sem, da sem prebila led in se uvrstila v finale. V finalu sem se nastopa lotila pravilno, izbrala sem hitre linije, na žalost pa vmes naredila nekaj napak. Največ sem izgubila v dvojnih protitočnih vratih, mislim, da bi bila sicer lahko še hitrejša. Naredila sem tudi dotik, drugega nisem čutila, pa so mi ga vseeno prisodili. Moram biti zadovoljna,« je po koncu tekmovalnega vikenda dejala Terčeljeva.

V kvalifikacijah sta odlično veslala Luka Božič in Sašo Taljat, ki sta bila najboljša med dvojci, žal pa jima v nedeljskem finalu ni uspelo ponoviti petkove predstave. Na progi sta naredila napako, sodniki so jima dosodili 50 kazenskih sekund, kar ju je potisnilo na deseto mesto. Zmagala je francoska naveza Pierre-Antoine Tillard – Edern Le Ruyet, druga sta bila Španca Marzo in Perez, tretja pa Nemca Schroeder – Bettge.

»Med vožnjo si skoncentriran na svoj nastop in sploh ne razmišljaš o tem. Šele potem v cilju, ko vidiš rezultat, veš, da si “kiksnil”,« se je kazni 50 sekund najprej dotaknil Sašo Taljat in nadaljeval: »Polfinalno vožnjo sva nagradila, časovno sva šla boljše, z izjemo tiste velike napake. Polfinalni nastop je bil negotov, tako da sva se za las uvrstila naprej.«

Pred slalomisti na divjih vodah je še ena tekma svetovnega pokala v prvem delu serije. Prihodnji teden jih čaka preizkušnja v francoskem Pauju, kjer bodo imeli tudi družbo spustašev na divjih vodah, saj bodo Francozi organizirali tako slalomski svetovni pokal kot tudi svetovni pokal v spustu. Nato sledi daljši premor, po olimpijskih igrah, v začetku septembra, pa bosta na sporedu še dve tekmi svetovnega pokala v slalomu, in sicer v Pragi ter Ljubljani. Na Savi bodo najboljši tekmovali med 7. in 11. septembrom.