Nejc Žnidarčič prvi, Vid Debeljak tretji na zadnji tekmi svetovnega pokala na Dunaju.

0
596

Slovenski spustaši na divjih vodah so člansko sezono 2014 zaključili z enkratnim izkupičkom. Na zadnji tekmi svetovnega pokala na Dunaju, kjer so se tekmovalci pomerili v sprintu, se je na najvišjo stopničko povzpel Nejc Žnidarčič, tretje mesto pa je zasedel Vid Debeljak. V finalu sta veslala tudi preostala Slovenca na tekmi. Anže Urankar je bil deseti, Rok Markočič pa 13. Nejc Žnidarčič je zmagal tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Primorski kajakaš Nejc Žnidarčič je zmagal še na drugi letošnji tekmi za svetovni pokal v spustu na divjih vodah. Po zmagi v sprintu pred tednom dni v Lofru, je bil najboljši še na novozgrajeni progi na Dunaju, ki je v začetku meseca gostila člansko evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah. Žnidarčič je bil nepremagljiv že v kvalifikacijah, kjer je v prvi vožnji za progo potreboval 41,20 sekunde in bil za 1,90 sekunde hitrejši od Nemca Beerschwengerja. V drugi kvalifikacijski vožnji nato ni nastopil, saj si je že s prvo zagotovil napredovanje. V finalni vožnji je Žnidarčič veslal še nekaj več kot pol sekunde hitreje in se veselil nove zmage v sprintu v svetovnem pokalu. Današnja zmaga in pa nekoliko slabša uvrstitev Avstrijca Schmida, sta mu prinesli tudi zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala.

»Moram reči, da sem zelo zadovoljen, že dolgo se nisem tako veselil kot danes. To je bila že moja 25. kolajna na svetovnih pokalih, tako da je nekakšen jubilej. Uspela mi je res dobra vožnja. Že četrtič sem zmagal tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala. Letos je bilo res tesno, saj sem imel minimalno prednost pred Avstrijcem Gerhardom Schmidom. Če bi bil tretji, bi on zmagal, tako pa je končal kot peti. Vse se je obrnilo meni v prid,« je z zadovoljstvom povedal Nejc Žnidarčič.

Tokrat je proga na Dunaju prvič gostila tekmovanje v sprintu na divjih vodah, prihodnje leto pa bo tam še svetovno prvenstvo. »Prve dni mi proga sploh ni bila všeč, saj ni takšna kot naravne reke, ni tako tekoče. Proga je precej bolj fizična, neprestano moraš pospeševati, saj te valovi ustavljajo. Na koncu sem našel dobro linijo. Ko zmagaš, ti proga že mora biti všeč,« je še dodal Nejc.

Odlično je nastopil tudi Vid Debeljak, ki se je prejšnji teden ubadal z zdravstvenimi težavami. Zastrupitev s hrano mu je preprečila nastop na dveh tekmah, nastopil je le v sprintu, kjer pa zaradi izgube moči ni mogel konkurirati najboljšim. Tokrat je šlo precej bolje, saj se je zavihtel na tretje mesto. Po kvalifikacijah je bil uvrščen na deseto mesto, v odločilni vožnji dneva pa je tako kot Žnidarčič še izboljšal svoj čas iz kvalifikacij in priveslal do bronaste kolajne. Med Slovenca, na drugo mesto, se je uvrstil Francoz Paul Graton.

Dobro sta nastopila tudi preostala predstavnika na Dunaju. Anže Urankar je odlično nastopil v kvalifikacijah, kjer se je uvrstil na četrto mesto, po končanih finalnih vožnjah pa je bil deseti. Z drugo kvalifikacijsko vožnjo si je nastop med petnajsterico finalistov zagotovil tudi Rok Markočič. V finalu je za Žnidarčičem zaostal za pet sekund, kar ga je uvrstilo na trinajsto mesto. V skupnem seštevku svetovnega pokala je Anže Urankar s 304 točkami zasedel osmo mesto, Vid Debeljak je bil 36., Rok Markočič pa 45.

Med kanuisti je zmagal Francoz Quentin Dazeur, drugi je bil Nemec Normen Weber, tretji pa Čeh Vladimir Slanina. Tudi med kanuistkami in kajakašicami sta zmagi odšli v Francijo. Med kajakašicami je bila najboljša Sixtine Malaterre, druga je bile Čehinja Klara Padourova, tretje mesto pa sta si delili Nemka Sabine Füsser in Francozinja Charlene Le Corvaisier. Najboljša kanuistka je bila Marjolaine Hecquet, druga je bila njena rojakinja Claire Haab, tretja pa Italijanka Marlene Ricciardi. Med dvojci sta bila najhitrejša Nemca Nies in Pesch, drugo in tretje mesto pa sta si priveslali češki posadki Hala – Šramek in Rolenc – Štastny.

V svetovnem pokalu je med kanuisti največ točk zbral Nemec Normen Weber, za njim pa sta se zvrstila Francoza Quentin Dazeur in Louis Lapointe. Najboljša kajakašica letošnje serije je Švicarka Sabine Eichenberger, druga je Nemka Sabine Füsser, tretja pa še ena Švicarka Deborah Fogel. Med kanuistkami je zmagala Francozinja Marjolaine Hecquet, druga je bila Italijanka Marlene Ricciardi, tretja pa še ena Francozinja Claire Haab. Med dvojci so prva tri mesta zasedle nemške dvojice Nies – Pesch, Brücker – Weber in WIrtz – Sülzer.

S finalom svetovnega pokala na Dunaju se je končala letošnja članska sezona v spustu na divjih vodah, mladince pa čaka še evropsko prvenstvo v Banjaluki.

 

Rezultate zadnje tekme in vrstni red v skupnem seštevku svetovnega pokala si lahko ogledate tukaj.

 

Fotogalerija z Dunaja.

 

Video s proge na Dunaju (trening vožnja Nejca Žnidarčiča):