Na EP v Franciji trije finalni nastopi na 1000 metrov.

0
588

Na evropskem prvenstvu za mladince in mlajše člane v sprintu na mirnih vodah v francoskem Mantes en Yvelinesu so tekmovalci opravili s prvimi finalnimi nastopi. Danes so bile na vrsti polfinalne in finalne tekme na 1000 metrov, kjer so vsi trije slovenski čolni, ki so nastopili na tej razdalji, napredovali v finale A. Kajakaški dvojec Jarc – Šmit je bil med mladinci sedmi, kajakaš Matic Klobučar je bil med mladinci osmi, Simon Oven pa je med mlajšimi člani zasedel deveto mesto.

Program tekmovanja na evropskem prvenstvu za mladince in mlajše člane v sprintu na mirnih vodah se nekoliko razlikuje od programa na tekmah svetovnega pokala in članskih prvenstvih, zato je bil današnji dan namenjen le polfinalnim in finalnim preizkušnjam mladincev in mlajših članov na 1000-metrski razdalji. Slovenske barve so na tej distanci zastopali trije čolni – Matic Klobučar in kajakaški dvojec Jani Jarc – Jan Šmit med mladinci ter Simon Oven med tekmovalci do 23 let. Vsi so iz dopoldanskih polfinal napredovali v finale A in tako dobili možnost boja za kolajne.

Prvi slovenski finalni nastop na tem prvenstvu je pripadel primorskemu kajakašu Maticu Klobučarju, ki je veslal v mladinskem finalu. Po drugem mestu v polfinalni skupini, kjer je zaostal le za Nemcem Fabiem Zetzmannom, je v finalu veslal nekaj stotink počasneje in bil na koncu osmi. Za novim evropskim prvakom Tomašem Veselyjem s Češke je zaostal za osem sekund. Srebrno kolajno si je priveslal Danec Morten Graversen, bron pa Belgijec Artuur Peters. Matica Klobučarja v soboto ob 9.15 čaka še polfinalni nastop na 500 metrov.

Mesto višje, na sedmem, sta finalni nastop na 1000 metrov zaključila Jani Jarc in Jan Šmit v konkurenci kajakaških dvojcev. Mladinca sta tako kot Klobučar v svoji polfinalni skupini zasedla drugo mesto, z manj kot sekundo zaostanka za Jakubom Wyczolkowskim in Cezaryjem Kolaszewskim s Poljske, ter si brez težav priborila nastop v finalu A. Tu sta veslala tri sekunde hitreje kot v prvem nastopu dneva, a več kot sedmega mesta v taki konkurenci tokrat nista iztržila. Naslova mladinskih evropskih prvakov na 1000 metrov sta se razveselila Nemca Max Lemke in Marc Poth, druga sta bila Čeha Jakub Zavrel in Filip Skladal, tretja pa Rusa Oleg Guser in Vladislav Blintcov. Tudi Jarc in Šmit bosta veslala v sobotnem polfinalu na 500 metrov.

Edini slovenski predstavnik na tej razdalji v konkurenci do 23 let je bil kajakaš Simon Oven, ki je v svoji polfinalni skupini zasedel tretje mesto in se uvrstil v finale A. Popoldne je veslal nekoliko počasneje kot v polfinalnem nastopu, tako da je v odločilni tekmi ciljno linijo prečkal kot deveti. Zmagal je Španec Roi Rodriguez, drugi je bil Rus Nikolaj Červov, tretji pa Romun Constantin Mironescu.

V soboto se bo prvenstvo nadaljevalo z dopoldanskimi polfinali na 500 metrov, sledijo pa še kvalifikacije in polfinala na 200 metrov. Finala na omenjenih razdaljah bodo na vrsti v nedeljo.

Uradna stran prvenstva: http://mantesenyvelinescanoe2014.com/