Sprinterji prvi dan EP za mladince in mlajše člane uspešno preko kvalifikacij.

0
579

Evropsko prvenstvo za mladince in mlajše člane v sprintu na mirnih vodah, ki ta konec tedna poteka v francoskem Mantes-en-Yvelinesu, se je začelo s kvalifikacijskimi tekmami na 1000 in 500 metrov. Slovenski predstavniki so z nastopi uvodnega dne opravili dobro, saj so se vsi uvrstili v nadaljevanje tekmovanja.

V povsem prvi tekmi dneva je nastopil kajakaš Matic Klobučar, ki se je v konkurenci mladincev v svoji kvalifikacijski skupini na 1000 metrov uvrstil na četrto mesto. Za kilometrsko progo je potreboval 3:52.844 in za šest sekund zaostal za vodilnim tekmovalcem Dancem Mortenom Graversenom. Drugi je bil Nemec Fabio Zetzmann, tretji pa Madžar Balint Kopasz. S tem dosežkom si je Klobučar priveslal zanesljivo napredovanje v polfinale. Popoldne ga je čakal še nastop v kvalifikacijah na 500 metrov, kjer je bil tretji. Zaostal je le za Čehom Tomašem Veselyjem in Rusem Pavlom Golubenkom, tako da je prav tako napredoval v polfinale.

Polfinalna nastopa na 500 in 1000 metrov sta si zagotovila tudi Jani Jarc in Jan Šmit med mladinskimi kajakaškimi dvojci. V kvalifikacijski skupini na 1000 metrov sta zasedla drugo mesto, od njiju sta bili hitrejši le nemška in ukrajinska naveza. S slabimi sedmimi sekundami zaostanka sta si Jarc in Šmit napredovanje priveslala tudi na 500-metrski razdalji, kjer sta zasedla četrto mesto, zaostala pa za dvojci iz Rusije, Italije in Azerbajdžana.

Drugo mesto v skupini kajakašev do 23 let na 1000 metrov si je priveslal Ljubljančan Simon Oven, ki je zaostal le za Norvežanom Jojem Solhaugom. Tudi njega v petek čaka nastop v polfinalu.

Prvi dan prvenstva so slovenski reprezentanti v kvalifikacijskih skupinah zasedli še dve peti mesti, ki sta prav tako pomenili napredovanje v polfinalne boje. Kajakašica Anja Osterman je bila peta v kategoriji do 23 let na 500 metrov, na isti razdalji med mlajšimi člani pa si je peto mesto zagotovil tudi Maks Frančeškin.

V petek bodo na sporedu polfinalne in finalne tekme na 1000 metrov, v soboto polfinala na 500 in kvalifikacije na 200 metrov, v nedeljo pa se bo prvenstvo zaključilo s finalnimi tekmami na 500 in 200 metrov.

 

Uradna stran prvenstva: http://mantesenyvelinescanoe2014.com/