Nejc Žnidarčič se pripravlja v španski Empuriabravi.

0
584

»Zelo verjetno je, da bom priprave z načrtovanih treh tednov podaljšal na štiri tedne, saj se tukaj počutim odlično in so treningi zelo kvalitetni,« navdušenja nad novo lokacijo za zimski trening ne skriva dobitnik šestnajstih kolajn s članskih prvenstev v spustu na divjih vodah Nejc Žnidarčič. Primorec februar preživlja na Pirenejskem polotoku, kjer postavlja čim boljše temelje za uspešno sezono 2015.

Aktualni svetovni podprvak v sprintu na divjih vodah je v španski Empuriabravi sprva nameraval ostati do 1. marca, a bo, kot kaže, svoje bivanje podaljšal, saj mu lokacija dobro uro vožnje severno od Barcelone nadvse ustreza. »Vtis je odličen, do sedaj sem navdušen. Pogoji za veslanje so primerni temu letnemu času, saj imamo čez dan približno 15 stopinj Celzija. Zgodaj zjutraj je sicer kar mraz, saj tukaj sonce vzide šele okrog 7.40 in so temperature okrog dveh ali treh stopinj Celzija, ko končam prvi trening okrog desetih, pa je že preko deset stopinj. V popoldanskem času pa več kot petnajst stopinj,«« je uvodoma dejal Žnidarčič.

V marini, ki velja za največjo na svetu in je bila do 70. let prejšnjega stoletja močvirje, nato pa so Nemci začeli graditi marino, so se doslej že pripravljali tudi nekateri drugi tekmovalci v spustu na divjih vodah, slovenski kajakaš pa se je tja odpravil prvič. »Pred začetkom sezone sem razmišljal, kam bi letos odšel na priprave, ker tako daleč kot lani nisem želel iti. Stopil sem v kontakt s Čehi in jih povprašal, kakšni so pogoji v Empuriabravi, ker sem vedel, da že osem let hodijo sem na priprave. Ker sem od njih in Gerharda Schmida dobil informacije, da so pogoji za treniranje dobri, odločitev, da odpotujem sem, ni bila težka,« je razkril razloge za pot v Španijo.

Potrebne kilometre za čim boljše dosežke na prihajajočih tekmah nabira z veslanjem po kanalih: »Več ali manj veslam po kanalih okoli mesta, kjer je voda mirna, teh kanalov pa je skupaj več kot 40 kilometrov. Ko imam daljše treninge, grem tudi na morje in nato lahko nadaljujem še v reko Mugia, ki se izliva v morje. Treniram trikrat dnevno. Zgodaj zjutraj imam glavni trening na vodi, ki je ponavadi namenjen hitrosti, moči zavesljaja ali maksimalni porabi kisika, po veslanju se odpravim še v fitnes. Popoldanski čas pa je namenjen nabiranju kilometrov, tako da sledi daljši trening na vodi.«

Ker je na priprave pripotoval teden dni pred Čehi, večino treningov opravlja sam, saj se morajo najboljši češki tekmovalci še “uveslati”, nato pa bo sledilo nekaj skupnih treningov. Urnik je naporen, saj želi nadoknaditi izpad treningov zaradi zdravstvenih težav: »Do odhoda na priprave nisem bil zadovoljen z opravljenimi treningi, saj sem imel nekaj problemov z zdravjem in je zaradi tega trening trpel. S trenerjem Jernejem Abramičem sva zaradi tega naredila naporen program priprav in sedaj vse poteka kot sva zastavila. Je naporno, a bo zaradi tega lažje na tekmah.« Poleg za trening primernih vodnih površin ima na voljo tudi fitnes, pri regeneraciji pa je v pomoč mrzel in topel bazen, v katerega se poda po zahtevnih treningih. Edina stvar, ki jo obžaluje je to, da s seboj ni vzel svojega gorskega kolesa. »Tukajšnji hribi so prava meka za kolesarjenje s prečudovitimi pogledi na zaliv,« je zaupal velik navdušenec nad tovrstnim kolesarjenjem.

Empuriabrava je sicer mondeno letovišče, kamor v največji meri prihajajo nemški in francoski bogataši, tako da so temu primerne tudi cene. »Po dolgotrajnem brskanju po internetu in pogajanju z lastniki za primerno ceno, sem si izbral hišo, ki je prava vila z bazenom, v kateri lahko biva do 10 ljudi, a sem jo dobil za zelo ugodno ceno. Zgolj za informacijo – cena tega apartmaja je v poletni sezoni 7000 evrov za tri tedne, a sem ga dobil za bistveno nižjo ceno,« je izpostavil kajakaš, ki v Španiji za prehrano skrbi sam.

Kljub napornim treningom proste trenutke izkoristi za izlete. Med drugim si je že uspel ogledati muzej Salvadorja Dalija v bližnjem Figuerasu. »Vedno ko grem na priprave, želim videti čim več, kar ponuja kraj. V bližini je ogromno zanimivih stvari, tako da niti štirje tedni priprav ne bodo dovolj, da bi obiskal vse, saj imam na voljo le četrtkove popoldneve in nedelje, ko imam pavzo. Rad imam umetnost in muzeje, Dalijev teater pa je nekaj več kot to, saj je to edini muzej, ki si ga je umetnik ustvaril sam. Cela hiša je sama po sebi umetnina, v kateri so njegove umetnine fantastično umeščene v prostor. Dali je bil kralj nadrealizma,« je o aktivnostih v prostem času povedal Žnidarčič in nadaljeval: »Obiskal sem še nekaj bližnjih samostanov in gradov ter vulkansko območje v bližini kraja Olot. Tam sem se povzpel na dva nedelujoča vulkana. Obiskal sem še Girono, pred odhodom domov pa grem še v Barcelono.«

Po koncu priprav na Costa Bravi si bo vzel teden dni aktivnega premora, nato pa se znova podal v Španijo, kjer se bo v Sortu udeležil skupnih priprav slovenske reprezentance.