Nor dan v Španiji – Eva Terčelj svetovna prvakinja, Luka Božič bronast!.

0
607

Prvi dan posamičnih finalnih odločitev na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v Španiji se je za slovensko reprezentanco razpletel naravnost sanjsko. Kajakašica Eva Terčelj si je priveslala naslov svetovne prvakinje, kanuist Luka Božič pa je osvojil bronasto kolajno. V obeh kategorijah sta Sloveniji tudi brez težav zagotovila olimpijsko kvoto za nastop v Tokiu.

Eva Terčelj, 27-letna kajakašica Kajak kanu kluba Ljubljana, je na svetovnem prvenstvu v La Seu d”Urgellu poskrbela za največji uspeh dosedanje kariere, saj je osvojila svojo prvo posamično kolajno na svetovnem ali evropskem prvenstvu. A ne le to, to je tudi prva posamična kolajna slovenskih kajakašic na svetovnih prvenstvih. Doslej je dve posamični medalji osvojila Urša Kragelj, vendar ji je to uspelo na evropskem prvenstvu.

Terčeljeva, sicer že mladinska svetovna prvakinja leta 2008, je v finalu blestela od starta do cilja, a predvsem zadnji del je odpeljala naravnost fantastično, tako da tudi Avstralka Jessica Fox, sedemkratna svetovna prvakinja v kajaku in kanuju na divjih vodah, ni našla prave rešitve, da bi prehitela slovensko reprezentantko. Na koncu je bila Foxova druga, tretje mesto pa si je priveslala Novozelandka Luuka Jones.

“Ne vem, kaj bi povedala. Res sem presrečna. Še kar ne najdem besed. Res se je lepo zaključila sezona. Šla sem čez vzpone in padce. Sanje so se mi uresničile. Želela bi se zahvaliti celi moji ekipi, brez katere ne bi bila tukaj. To je rezultat doberega dela skozi leta,” je povedala svetovna prvakinja in nadaljevala: “Mogoče sem bila ob prihodu v cilj celo bolj emocionalna kot sedaj. Uspela mi je res dobra vožnja. Dala sem vse od sebe, kar sem lahko. Bilo je mučno čakati, ampak potem je bilo iz minute v minuto lepše. Ko sem videla, da sem svetovna prvakinja, je bilo res nekaj neverjetnega.”

Še pred Evo Terčelj pa je temperaturo dvignil kanuist Luka Božič, ki je bil tretji po polfinalnem nastopu, enako mesto pa je zadržal tudi po napetem finalu. Na progi je naredil dotik, o katerem bo Primorec še razmišljal, saj mu je prav ta odnesel zlato kolajno. A tudi po bronu je bil Božič navdušen. Pred desetimi leti je na istem prizorišču priveslal do prve posamične kolajne na članskih svetovnih prvenstvih, takrat v kanuističnem dvojcu skupaj s Sašem Taljatom in prav tako bronaste, tokrat pa je bil prvič v karieri na stopničkah še na posamični tekmi svetovnega prvenstva v kanuju enosedu.

“Sploh še ne dojemam, kaj mi je danes uspelo. Bila je nora tekma. Že s polfinalom sem dokazal, kam sodim in v finalu oddirkal še eno stopničko višje. Na koncu mi je uspela nekoliko tvegana vožnja. Še vedno ne morem verjeti, kaj mi je uspelo. Z današnjim dnevom sem zelo zadovoljen. Lahko se zahvalim vsem, celotni ekipi, ki me je spremljala na tej poti in do tega uspeha, ki sem ga čakal od mojih začetkov v tej disciplini. Danes je perfekten dan. Realiziral sem najboljšo vožnjo na tem svetovnem prvenstvu,” pa je povedal Božič.

Za šok pa je poskrbel Benjamin Savšek, svetovni prvak v sezoni 2017, ki je bil izjemno hiter v kvalifikacijah, v tokratnem polfinalu pa je zaradi slabšega zadnjega dela proge ostal pred vrati finala. Na koncu je zasedel 18. mesto. Naslov svetovnega prvaka si je priveslal Francoz Cedric Joly, drugi pa je bil Španec Ander Elosegi.

To svetovno prvenstvo nosi še posebno težo, saj služi tudi kot kvalifikacijsko tekmovanje za pridobivanje olimpijskih kvot za nastop v Tokiu. Tako Terčeljeva kot Božič sta v svojih kategorijah Sloveniji zagotovila kvoti, a vozovnice na Japonsko še nimata, saj je bila to šele prva izmed internih kvalifikacijskih tekem, dokončno pa bodo slovenski potniki v Tokio znani po evropskem prvenstvu, ki ga bo prihodnje leto gostil London.

V nedeljo se bo svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah zaključilo s polfinalnimi in finalnimi vožnjami kanuistk in kajakašev, kjer bodo slovenske barve zastopali Alja Kozorog, Niko Testen, Martin Srabotnik in Peter Kauzer.