Peter Kauzer s šestim časom zanesljivo v polfinale svetovnega prvenstva.

0
547

V Španiji je bil danes na sporedu še zadnji kvalifikacijski dan svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah. Na progo so se podali kajakaši in kanuistke, najboljši slovenski rezultat dneva pa je po pričakovanjih postavil Peter Kauzer, ki je bil šesti. Z drugo vožnjo sta do polfinala prišla še Niko Testen in Martin Srabotnik, pa tudi kanuistka Alja Kozorog.

Peter Kauzer, najizkušenejši v slovenski slalomski reprezentanci, je svojo uvodno nalogo na tem svetovnem prvenstvu opravil rutinirano in se brez težav uvrstil v nedeljski polfinale. Dosegel je šesti čas. Po tekmi je povedal: “Zgornji del je bil res dober, kot sem si želel in kot ga moraš tu v Seu odpeljati. Od sedmih vrat dalje sem kontroliral vožnjo, malo me je metalo iz linije, tako da sem moral biti previden, a ne glede na to, sem vedel, da bo dovolj. Počutil sem se dobro. Na tekmi sem prvič tekmoval z novim veslom. To kar vpliva. Z veslom, ki se je zlomilo na moštvih, sem tekmoval na vseh velikih tekmovanjih od evropskega prvenstva v Liptovskem Mikulašu dalje. Očitno je bil to znak, da je čas za menjavo.”

Več težav sta imela preostala slovenska kajakaša na reki Segre. Na progi sta naredila preveč napak, zato sta bila po prvi vožnji daleč od polfinala. Martin Srabotnik je bil namreč 47., Niko Testen pa 51. V drugem nastopu sta prikazala občutno boljši vožnji in se pridužila Kauzerju v nedeljskem polfinalu. Niko Testen je bil v drugi vožnji najhitrejši, Martin Srabotnik pa je bil drugi.

V kvalifikacijah je bil sicer najboljši Slovak Jakub Grigar, na drugo mesto je priveslal Britanec Joe Clarke, na tretje pa Italijan Giovanni de Gennaro.

Na progo so se danes podale tudi kanuistke, kjer pa so vse tri predstavnice morale startati še drugič. Nekaj športne sreče je v prvem nastopu zmanjkalo Evi Alini Hočevar, ki je bila 21., v polfinale pa se je po tem nastopu uvrstilo 20 najhitrejših kanuistk. Od napredovanja jo je ločilo pičlih 18 stotink sekunde. Po prvem nastopu je bila Alja Kozorog 25., Lea Novak pa 45.

V drugo je uspelo Alji Kozorog, ki si je priborila polfinale z osmim časom druge vožnje, s tem pa tudi ostaja v igri za pridobitev olimpijske kvote. “Sploh nimam besed. Tako sem vesela, da sta mi uspeli dve dobri vožnji, škoda dotikov. Po dveh svetovnih pokalih, ko mi ni šlo, sem bila zmedena in utrujena. Vse skupaj je bilo preveč. Vesela sem, da mi je uspelo ravno tu. Poskušala sem se koncentrirati, da je ta tekma, kot vse ostale. Mogoče si nisem dobro predstavljala, kako bo izgledalo, saj sem imela dva slaba rezultata. V nedeljo bom z veseljem startala v polfinalu,” je s širokim nasmeškom razlagala Alja Kozorog.

Hudo razočarana je bila Eva Alina Hočevar, ki je bila v drugi vožnji 14., še ena debitantka na članskih svetovnih prvenstvih Lea Novak pa je imela 16. rezultat drugega nastopa. V kvalifikacijah je sicer zmagala Avstralka Jessica Fox, pred Britankama Mallory Franklin in Kimberley Woods.

V soboto nas čaka dvojni program. Dopoldne bodo v polfinalu in finalu tekmovali kanuisti in kajakašice, popoldne pa bodo kolajne lovili še sprinterji na divjih vodah.