Nova kolajna za Benjamina Savška.

0
292

Kanuist Benjamin Savšek je še enkrat več dosegel izvrsten rezultat na tekmah svetovnega pokala. Na tretji tekmi v letošnji sezoni, ki ta konec tedna poteka v Pragi, je zasedel tretje mesto. V polfinalu je veslala še četverica Slovencev, ki pa jim ni uspel preboj med najboljšo deseterico. Kanuist Anže Berčič je bil 16., Luka Božič 28., Simon Brus je tekmovanje končal na 27. mestu, Martin Albreht pa na 38.

Benjamin Savšek je bil edini slovenski finalist drugega dne tekme za svetovni pokal v Pragi. Na Vltavi je dosegel že vrsto odličnih rezultatov, med drugim je lani osvojil posamično bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu, ima pa tudi že zlato in srebrno kolajno s tekem svetovnega pokala. S sobotnim finalnim nastopom, kjer je zasedel tretje mesto, pa je tako še dopolnil svojo zbirko kolajn s tega prizorišča. Na progi je bil izjemno hiter, postavil je namreč daleč najhitrejši čas kanuističnega finala. Hitra vožnja pa je prinesla nekaj nenatančnosti, tako da je imel kar tri dotike, ki so se v sredinskem delu proge zdeli preveč za uvrstitev na zmagovalne stopničke. A hitra vožnja in dober spodnji del proge sta mu prinesla še druge zmagovalne stopničke v dveh tednih, v Tacnu prejšnji konec tedna je namreč zmagal. Večina tekmovalcev je imela na progi precej težav, edini kanuist brez dotika pa je bil četrtouvrščeni Nemec Jan Benizen.

»Na progi sem bil hiter, tudi čoln mi je tekel, ampak v sredini proge sem premalo kontroliral vrata oziroma sem jih želel prehitro preveslati, zato sem naredil dotike. S temi napakami sem zelo nezadovoljen, s samo uvrstitvijo in doseženim časom pa sem lahko zadovoljen,« je po tekmi povedal Savšek in dodal: »Čeprav sem v finalu delal precej napak in imel veliko kazenskih sekund, se mi je dobro izšlo. Dosegel sem tretji čas. Zelo sem vesel, da letos na svetovnih pokalih kažem dobro formo in upam, da jo bom zadržal do konca ter tudi v skupnem seštevku dosegel dober rezultat.«

Zmage se je veselil Slovak Michal Martikan, drugi pa je bil Britanec David Florence. Preostala slovenska kanuista Anže Berčič in Luka Božič sta tokratno tekmo svetovnega pokala zaključila že v polfinalu. Berčič je bil z dvema kazenskima sekundama 16., Luka Božič pa je na progi naredil preveč napak, imel 54 kazenskih sekund, in končal na 28. mestu.

Brez finalnega nastopa so prvič po dveh letih ostali tudi kajakaši. Martin Albreht, ki je bil v kvalifikacijah sedmi, je imel nemalo težav v svoji polfinalni vožnji, v kateri je prejel kar 58 kazenskih sekund. To mu je na koncu prineslo 38. mesto. Daleč od finala, na 27. mestu, je tekmovanje zaključil tudi Celjan Simon Brus, ki je sicer imel le dve kazenski sekundi, a je bil za napredovanje prepočasen.

»Danes sem ga malce polomil. Začelo se je že zelo zgodaj, v petih vratih me je odneslo mimo, tako da sem jih potem ponavljal. Vedel sem, da moram nadoknaditi tri, štiri sekunde, ki sem jih tam izgubil, zato sem tvegal vse, se dotaknil še nekaj vrat in dobil “50-ko”. Danes vožnja ni bila dobra. Še tretjič letos sem želel priti v finale in nadaljevati to serijo, a se žal ni izšlo. Imamo še dve tekmi svetovnega pokala in septembra še svetovno prvenstvo, tako da ne bom preveč razočaran,« pa je po tekmi dejal Albreht.

Že v kvalifikacijah je preizkušnjo v Pragi končal Janoš Peterlin. Najvišje uvrščeni Slovenec je bil tako Jure Meglič, ki od letos vesla za Azerbajdžan – bil je 15., kar je njegova najboljša uvrstitev v letošnji sezoni. Zmage se je veselil nemški kajakaš Hannes Aigner, drugi je bil domačin Jiri Prskavec, sicer tudi aktualni evropski prvak in svetovni podprvak, tretji pa je bil Američan Michal Smolen.

V konkurenci kanuistk, kjer Slovenija ni imela svoje predstavnice, je zmagala Avstralka Rosalyn Lawrence, druga je bila Čehinja Katerina Hoškova, tretja pa Kitajka Nanqin Cen.

V popoldanskem delu so tekmovalci nastopili še na ekipni tekmi. Slovenski ekipi kanuistov in kajakašev sta se odločili, da bosta tokratni ekipni preizkušnji izpustili. Med kanuistkami so bile najboljše Čehinje, pred Kitajkami in Britankami, med kanuisti so slavili Čehi, pred Nemci in Britanci, med kajakaši pa so zmagali Nemci, pred Italijani in Čehi.

V nedeljo se bo tekmovanje v Pragi zaključilo s preizkušnjami kajakašic in kanuističnih dvojcev.

Uradna stran tekmovanja: http://prague.worldcup.events.slalom.canoeicf.com/en/home