Nejc Žnidarčič zmagal na tekmi svetovnega pokala v sprintu.

0
220

Primorski kajakaš Nejc Žnidarčič je na drugi tekmi letošnjega svetovnega pokala v spustu na divjih vodah, ki poteka v avstrijskem Lofru, priveslal do zlate kolajne. To mu je uspelo v njegovi paradni disciplini – sprintu na divjih vodah -, kjer je vselej dosegal izvrstne rezultate tako na evropskih kot svetovnih prvenstvih in tudi na tekmah svetovnega pokala. V finalu sta veslala še Anže Urankar in Vid Debeljak.

Nejc Žnidarčič je na uvodni tekmi svetovnega pokala v Lofru v klasičnem spustu zasedel četrto mesto, a hkrati napovedal, da bo v sprintu napadal vrh. To mu je z odlično finalno vožnjo tudi uspelo, saj je s progo opravil v minuti in dveh sekundah. Od najbližjega zasledovalca Richarda Hale s Češke je bil hitrejši za dve sekundi, od tretjeuvrščenega Avstrijca Gerharda Schmida pa za 2,78 sekunde. Najboljši slovenski tekmovalec v spustu na divjih vodah je bil najhitrejši že v kvalifikacijski vožnji, v finalni pa je nato veslal še hitreje.

»Končno mi je uspel sprint, kot ga znam odpeljati. Lahko rečem, da mi je uspela skoraj perfektna vožnja in vesel sem, da sem končno spet na najvišji stopnički. Proga je bila zelo fizična, z nekaj tehničnimi deli, tako da mi je bila pisana na kožo, kar sem tudi izkoristil,« zadovoljstva ni skrival Žnidarčič. Po četrtem mestu v klasiki in zmagi v skupnem seštevku svetovnega pokala trenutno zaseda drugo mesto: »Jutri me čaka težak dan, saj bom moral odpeljati zelo dobro klasiko, če bom želel konkurirati Avstrijcu Gerhardu Schmidu za skupno zmago v svetovnem pokalu. Avstrijec je danes kar presenetil s tretjim mestom v sprintu in je trenutno prvi v skupnem seštevku.«

Po kvalifikacijah sta bila odlično uvrščena tudi preostala slovenska predstavnika v Avstriji. Vid Debeljak, ki je tekmo v klasičnem spustu zaradi zdravstvenih težav izpustil, je bil namreč uvrščen na četrto mesto, Anže Urankar pa je bil osmi. V finalni vožnji sta nato oba veslala nekoliko počasneje, tako da je na koncu Anže Urankar zasedel deveto mesto, Vid Debeljak pa je bil 13.

V preostalih kategorijah slovenski predstavniki niso nastopili. Med kanuisti je zmagal Nemec Normen Weber, drugi je bil Hrvat Tomislav Lepan, tretji pa Francoz Louis Lapointe. Med kajakašicami je bila najboljša Francozinja Alice Schmitt, druga je bila Italijanka Costanza Bonaccorsi, tretja pa Švicarka Chantal Abgottspon. Tudi med kanuistkami je zmaga odšla v Francijo – najboljša je bila Marjolene Hecquet, druga je bila njena rojakinja Claire Haab, tretja pa Italijanka Marlene Ricciardi. Med dvojci sta zmagala Avstrijca Filzwieser in Draxl, drugo in tretje mesto pa sta si priveslali nemški posadki Nies – Pesch in Brücker – Weber.

Jutri spustaše na divjih vodah v Lofru čaka še ena tekma v klasičnem spustu, prihodnji konec tedna pa se bo serija tekem za svetovni pokal zaključila z novo tekmo v sprintu.