Novo strokovno delo s področja sprinta na mirnih vodah

0
445

V knjigi »Complements to the Base Technique in Sprint Kayak, Methods of Evaluation« se Andrea Pace skozi oči fizika, trenerja in športnika hkrati loteva razumevanja zaveslaja v kajakaškem sprintu na mirnih vodah. V tekstu, obogatenem z veliko slikovnega gradiva, avtor predstavi veliko število novosti pri razumevanju, meritvah in optimiziranju biomehanike kajakaškega zaveslaja. Pogumnemu bralcu, ki se bo uspel prebiti čez sicer zahteven tekst, se na koncu pred očmi izriše povsem nov, logičen, predvsem pa praktično zelo uporaben model optimiziranja kajakaške tehnike.

Ker sem Andreo dolgo prepričeval, da vsaj del svojih dognanj s področja športa predstavi širšemu krogu bralcev, sem še toliko bolj vesel ob izidu knjige.  Material za knjigo je Andrea z meritvami zbiral na mnogih najuspešnejših kajakaših današnjega dne. Predstavi tudi izjemno zanimive in uporabne analize hitrosti čolnov in frekvence zaveslajev (te podatke  ICF javno objavlja skupaj z rezultatih na vseh svetovnih pokalih in svetovnih prvenstvih). Kjer je to koristno, svoj tehnični model zaveslaja poveže s fizioterapijo, anatomijo in načrtovanjem treninga, s čimer ponudi trenerjem neskončna izhodišča za boljše razumevanje svojih tekmovalcev.

Med najbolj zanimive dele knjige spada:

·         analiza osnovnih parametrov zaveslaja (nekakšen osebni podpis kajakaša)

·         Graf – H (grafična metoda za analizo nastopa, primerjavo tehničnih izvedb, pomoč pri izbiri opreme ali postavitve v ekipnih čolnih)

·         analiza osnovnih parametrov zaveslaja v povezavi z analizo gibanja čolna (razumevanje tehničnih prednosti in pomanjkljivosti kajakaša)

·         analiza najboljših in nekaj slabših tehničnih izvedb ter njihova razlaga in primerjava, tudi primerjava tehničnih lastnosti najboljših in najslabših nastopov istega tekmovalca (pred očmi se nam razodenejo razlogi, zakaj so nekateri tekmovalci bolj in drugi manj uspešni, pa tudi zakaj najboljši tekmovalci niso nujno vedno tudi tehnično popolni)

Kmalu po objavi italijanskega izvirnika, je avtor poskrbel tudi za angleški prevod (ki ima sicer nekaj pomanjkljivosti). Angleški prevod smo v oceno dostavili mnogim tujim uglednim trenerjem in raziskovalcem. Do sedaj so bili odzivi odlični in mnogo tujih trenerjev in ekip Andreeve ideje že uporablja v vsakdanjem delu.

 

Vabljeni k branju! Za dodatna pojasnila je Andrea na voljo preko: andreapacez@gmail.com

Knjigo si lahko prenesete tukaj: http://www.traininginparadise.eu/technical-resources/

 

Jernej Župančič Regent