Obetajo se spremembe pri delovanju Evropske kajakaške zveze.

0
579

Ob koncu evropskega prvenstva v sprintu na mirnih vodah so se vodilni pri evropski kajakaški zvezi (ECA) zbrali v Pragi še na sestanku izvršnega odbora. Na letošnjem kongresu v Sofiji je bil za člana izvoljen tudi Andrej Jelenc, ki je kandidiral z željo, da bi v prihodnje naredili korak naprej in delovanje evropske kajakaške zveze nekoliko posodobili.

Po prvem sestanku izvršnega odbora ECA v novi zasedbi kaže, da bi se stvari lahko začenjale premikati. Za naslednje obdobje so si vodilni zastavili nove prioritete, med katerimi je v ospredju izboljšanje položaja vseh kajakaških disciplin. Tu ne gre le za slalom in spust na divjih vodah ter sprint na mirnih vodah, ki so v ospredju pri nas, temveč tudi za druge discipline, ki so drugod v Evropi zelo priljubljene, pri nas pa precej nepoznane (recimo kajakaški polo).

Ker bo v okviru prvih evropskih iger potekalo tudi tekmovanje v sprintu na mirnih vodah, je cilj vodilnih pri evropski zvezi kajakaške discipline v programu zadržati tudi v prihodnje, sprintu pa bodo poskušali dodati še slalom, če se bo ponudila prilika, pa še katero od drugih disciplin. Prihodnje leto bo organiziran tudi evropski festival mladih, kjer bo prvič v zgodovini tega dogodka organizirano tudi tekmovanje v sprintu na mirnih vodah.

Napredek pa si želijo tudi na področju medijev. Do sedaj na tem področju praktično ni bilo aktivnosti, sedaj pa je predsednik nemške kajakaške zveze, ki je tudi član izvršnega odbora evropske zveze, dobil nalogo, da pripravi strategijo za promocijo kajakaškega športa kot takega, marketinga ter aktivnosti na področju socialnih medijev. Nekoliko resnejši bo tudi del v glavni pisarni evropske zveze. Doslej je bila funkcija sekretarja namreč neprofesionalna, sedaj pa bodo zaposlili tajnico, ki bo pomagala generalnemu sekretarju, da bo komunikacija z zvezami potekala normalno.

Korak naprej naj bi naredili tudi pri sodelovanju z Mednarodno kajakaško zvezo. »V prihodnje naj bi se bolj povezovali tudi z Mednarodno kajakaško zvezo, kar doslej ni bila praksa, tudi zaradi nekaterih osebnih zamer med člani izvršnega odbora evropske zveze in člani mednarodne kajakaške zveze. Zdaj bi radi izkoristili čim več resursov, ki jih ima ICF, tudi za evropsko zvezo. Tudi tukaj je bilo mišljeno sodelovanje na področju medijev, predvsem pa razvoja, saj so na mednarodni zvezi določena sredstva namenjena razvoju, ker je sofinancirano s strani olimpijske solidarnosti in TV pravic za olimpijske igre. Za to ima ICF namenjenih več sredstev kot ECA,« je po sestanku pojasnil Andrej Jelenc.