Odličen dan za slovenske sprinterje na EP v Beogradu

0
367

Na Adi Ciganliji je potekal drugi tekmovalni dan evropskega prvenstva v sprintu na mirnih vodah in malo številčna slovenska ekipa je poskrbela za nekaj odličnih rezultatov. Matevž Manfreda, Santiago Leban Parada – Tjaš Til Kupsch in Mia Medved so se uvrstili v finala A.

Beograd ta konec tedna gosti prvenstvo stare celine za sprinterje na mirnih vodah do 18 in 23 let in drugi dan prvenstva se slovenski predstavniki lahko pohvalijo s tremi uvrstitvami v finale A, štirimi v finale B ter polfinalom na 200 metrov.

Kajakašica Mia Medved je brzela proti finalu kajakašic do 23 let na 200-metrski razdalji. V cilj je priveslala kot druga, 17 stotink sekunde za zmagovalko druge kvalifikacijske skupine Bolgarko Joano Georgijevo. Omenjeni tekmovalki sta imeli najhitrejša dosežka dneva v ženski konkurenci izmed vseh tekmovalk na startu te discipline. Z drugim časom kvalifikacij si je Mia zagotovila neposredno uvrstitev v nedeljski finale A.

Že pred tem je veslala v polfinalu na 500 metrov in bila v svoji skupini četrta. S tem se ji je finale A izmuznil za eno mesto in bo v nedeljo veslala v finalu B.

V nedeljskem finalu A bomo videli mladinca Matevža Manfredo. V polfinalni skupini kajakašev na 500 metrov je zaostal le za Italijanom Achillom Spadacinijem in se uvrstil v boj za kolajne. Zelo hiter je bil tudi v kvalifikacijah na 200 metrov. Hitrejši je bil le Srb Strahinja Dragosavljević, ki se je uvrstil neposredno v finale A, Manfredo pa v soboto popoldne čaka polfinale. Skupno je imel Matevž četrti čas kvalifikacij mladincev na 200 metrov.

V finale A mladinskih kajakaških dvojcev na 1000 metrov sta se s tretjim rezultatom polfinalne skupine uvrstila Santiago Leban Parada in Tjaš Til Kupsch. V cilj sta priveslala za posadkama Portugalske in Slovaške. Boj za uvrstitev od prvega do devetega mesta ju čaka v soboto zjutraj. Veslala sta tudi v polfinalu na 500 metrov, kjer sta bila v svoji skupini četrta, kar je pomenilo uvrstitev v nedeljski finale B.

V dveh polfinalih med kajakaši do 23 let je veslal Tit Faletič. Tako na 500 kot 1000 metrov je prišel do finala B. V polfinalni skupini na 500 metrov je bil peti, na 1000 metrov pa osmi, a se je v finale B uvrstil kot najhitrejši osmouvrščeni kajakaš polfinalnih skupin.

V soboto so na sporedu trije slovenski nastopi. Najprej bo Tit Faletič veslal v finalu B na 1000 metrov, nato Santiago Leban Parada in Tjaš Til Kupsch v finalu A na 1000 metrov, popoldne pa še Matevž Manfreda v polfinalu na 200 metrov.

Rezultati: https://timetable.europecanoeevents.com/index.php?gmt=2&gmt2=-120

Prenos: https://www.youtube.com/CanoeEurope

Foto: Igor Vujanović/ Srbska kajakaška zveza