Prvi dan preizkušenj v Ljubljani večina Slovencev uspešna, v soboto poseben spomin na OI 1972

0
367

Zaključil se je prvi dan svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v Ljubljani in slovenska ekipa se lahko pohvali z enajstimi polfinalisti. V sobotni in nedeljski polfinale so napredovali vsi kajakaši Martin Srabotnik, Peter Kauzer in Ulan Valant ter kanuisti Luka Božič, Benjamin Savšek in Anže Berčič, kanuistke Alja Kozorog, Lea Novak in Eva Alina Hočevar ter kajakašici Eva Terčelj in Eva Alina Hočevar.

Za najboljše rezultate uvodnega dne svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah na Savi so tokrat poskrbele kanuistke. Vse tri so si nedeljski polfinale zagotovile že po prvi vožnji, prav tako pa so zasedale visoka mesta. Vse tri so bile namreč med najboljšo dvanajsterico. Alja Kozorog je bila osma, Lea Novak deseta, Eva Alina Hočevar pa 12.

Po uspešnem nastopu je Alja Kozorog povedala: “Zadovoljna sem, predvsem zato, ker se letošnja sezona ni začela po mojem okusu. Zdaj se mi zdi fino, da sem na dveh zaporednih tekmah naprej in gradim sproti. Ko sem včeraj gledala progo na demonstracijskih vožnjah, sem imela občutek, da je progra drugačna, ampak je vseeno tacenska klasika, ko moraš pustiti čolnu, da teče in da veslaš skozi sredino vrat.”

Najhitrejša je bila Avstralka Jessica Fox, drugo in tretje mesto pa sta si priveslali Britanki Kimberley Woods in Mallory Franklin.

V moškem kanuju je tokratni slovenski rezultat dneva pripadel Luki Božiču, ki je bil deseti. S prvim nastopom je v polfinale napredoval tudi Benjamin Savšek, ki je imel 19. čas kvalifikacij, v drugem nastopu pa je bil uspešen še Anže Berčič. V prvo je bil namreč 23., v drugi vožnji pa je napredoval s sedmim rezultatom.

Luka Božič je po nastopu povedal: “Z vožnjo nisem zadovoljen, sem pa vesel, da sem naredil prvi korak, ki je običajno najtežji. Vedel sem, kakšen vikend je pred mano, danes sem se zbral in kvalifikacije opravil dobro. Vožnja pa ni bila nič posebnega, saj sem naredil kar nekaj napak v drugem delu proge, zato bo treba kar nekaj stvari popraviti do nedelje.”

Najhitrejši kanuist kvalifikacij je bil Nemec Sideris Tasiadis, drugi je bil Španec Miquel Trave, tretji pa Italijan Raffaello Ivaldi.

V sobotnem polfinalu bomo videli vse tri kajakaše. Medtem ko je Martinu Srabotniku in Petru Kauzerju z 11. oziroma 12. časom kvalifikacij napredovanje uspelo že v prvo, je šel Ulan Valant na progo še enkrat. Debitant na tekmah svetovnega pokala je bil v drugo uspešen in s sedmim časom prišel do druge faze tekmovanja. Kot je priznal mladi kajakaš KKK Ljubljana je v prvem nastopu imel nekaj treme, ki pa je v drugo ni bilo več: ” Z vožnjama sem kar zadovoljen, čeprav nista bili super hitri. Glavno, da je dovolj za naprej. Upam, da bo boljše v polfinalu. Pred prvo vožnjo sem imel kar nekaj treme, pred drugo sem se potem umiril, ker sem videl, kakšna je proga. Želim si čim boljše dirkati, da vidim, da sem lahko konkurenčen.”

Zmagal je Italijan Giovanni De Gennaro, drugi je bil Čeh Jiri Prskavec, tretji pa Britanec Bradley Forbes-Cryans.

Med kajakašicami sta se v sobotni polfinale uvrstili Eva Terčelj in Eva Alina Hočevar. Eva Terčelj je imela v kvalifikacijah 12. čas prve vožnje, medtem ko sta morali Eva Alina Hočevar in Ajda Novak na progo še enkrat. V drugem nastopu si je polfinale z desetim časom priveslala še Eva Alina Hočevar, za eno mesto pa je izven polfinala obstala Ajda Novak, ki je bila v drugo enajsta. Najhitrejša kajakašica kvalifikacij je bila Nemka Elena Lilik, druga je bila Britanka Kimberley Woods, tretja pa Brazilka Ana Satila.

V soboto se bomo spomnili OI 1972

V soboto, ko bodo na sporedu polfinalne in finalne vožnje kajakašic in kajakašev ter kvalifikacijske vožnje na čas v ekstremnem slalomu, se bodo ob savskih brzicah spomnili tudi nekdanjih slalomistov na divjih vodah, ki so prebili led olimpijskih nastopov. To bodo tisti, ki so Jugoslavijo zastopali na olimpijskih igrah leta 1972 v Munchnu, ko je bil slalom na divjih vodah prvič na sporedu OI. Posebna priznanja bodo prejeli Dušan Tuma, Franc Žitnik, Tone Hočevar, Janez Andrejašič, Peter Guzelj, Damjan Prelovšek in Bogdan Svet.Rezultati: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/ljubljana-tacen-2022/results


Prenos: https://www.youtube.com/c/PlanetCanoe