Odslej tudi svetovna prvenstva za mlajše člane

0
562

 


V španskem letovišču Isla la Toja je potekal 33. redni kongres mednarodne kajakaške zveze ICF. Število držav članic ICF se je povečalo za devet novih članic, tako da Mednarodna kajakaška zveza odslej šteje 156 držav. Delegati so sprejeli vrsto poročil delovnih teles in finančni plan za nov dvoletni program.

Prvi dan kongresa je bilo sprejetih kar nekaj pomembnih odločitev o spremembah statuta in pravil, tako v olimpijskih kot neolimpijskih disciplinah. Po vzoru evropske zveze je tudi ICF v program prvenstev olimpijskih disciplin (slalom na divjih in sprint na mirnih vodah) uvedel svetovna prvenstva mlajših članov (U23), ki bodo na programu vsako leto, skupaj z mladinskimi prvenstvi. Cela vrsta manjših sprememb pravil bo vsekakor spremenila vodenje tekmovanj, v sam format tekmovanja pa niso posegale.
Pomembna sprememba je tudi pogostejša izvedba svetovnega prvenstva v spust sprintu na divjih vodah, ki bo odslej na programu vsako leto, medtem ko bodo prvenstva v klasičnem spustu organizirali vsako drugo leto. Ob tem je zanimivo, da se je število tekem svetovnega pokala v spustu zmanjšalo s šest na štiri, kar vsekakor ne bo pripomoglo k večji prepoznavnosti te discipline. Izvedene so bile tudi volitve dveh podpredsednikov. Prvi podpredsednik bo tudi naslednja štiri leta Madžar Istvan Vaskuti, medtem ko se je v izvršni odbor po štirih letih odsotnosti kot tretji podpredsednik znova vrnil Brazilec Joao Tomasini Schvertner.
Drugi dan kongresa sta bili najpomembnejši odločitvi vezani na medije in marketing. Predlog, da podprejo uporabo 500.000 EUR sredstev iz rezervnega sklada ICF, ki naj bi ga namenili zagotovitvi produkcije TV signala z vseh tekem svetovnega pokala v slalomu na divjih in sprintu na mirnih vodah, so delegati podprli, tako da v prihodnji sezoni ne bo več prihajalo do težav z zagotovitvijo neposrednih TV prenosov s tekem svetovnega pokala v slalomu, kar je bilo prisotno v letošnji sezoni. Druga pomembna odločitev je bila, da bo ICF objavil razpis za zaposlitev menedžerja, katerega glavno področje dela bo marketing in koordinacija TV prenosov. Kongres se je končal s podelitvijo treh častnih nazivov, dan po kongresu pa se je sestal še izvršni odbor, ki naj bi sprejel dokončne verzije sprememb pravil in programov, ki po statutu ICF spadajo pod njegovo pristojnost.