Olimpijske kvote so prioriteta

0
222

Ljubljana, 29. novembra (STA) – Kajakaška zveza Slovenije (KZS) je danes tudi uradno predstavila novega glavnega trenerja slalomske ekipe. Fedjo Marušiča, ki je po slabših nastopih predvsem na svetovnem prvenstvu podal odstopno izjavo, je nasledil direktor kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc.


“Lanska sezona je bila sicer zelo dobra. Dosegli smo številne uspehe v vseh disciplinah in v vseh kategorijah. Tudi v slalomu smo nastopali dobro, ne nazadnje smo bili spet ekipni evropski prvaki v kajaku, Peter Kauzer je ob tem postal še evropski podprvak posamično, toda spremembe so narekovali predvsem slabi nastopi na svetovnem prvenstvu. Že nekaj let se je dogajalo, da smo padli v drugem delu sezone. Tako smo po analizah prišli do tega, da je treba povleči določene poteze,” je na novinarski konferenci uvodoma pojasnil podpredsednik KZS Bojan Žmavc.


Glavna poteza je bila prav menjava glavnega trenerja. “Večjih sprememb v tako kratkem času pred olimpijskimi igrami pač ne gre uvajati, tudi strokovnjakov na trgu je malo. Tako smo se odločili, da bo funkcijo glavnega trenerja v letu 2008 opravljal Andrej Jelenc. Upamo, da bo vse skupaj prineslo želene rezultate,” je dodal Žmavc.


V sezoni 2007 so reprezentanti zaostali za cilji, predvsem v smislu osvojitve kvot za olimpijske igre v Pekingu. V brazilskem Foz do Iguassuju so si jo namreč v slalomu priveslali le kajakaši. Tudi zato bodo vse moči v prihodnjem letu usmerjene prav v nabiranje preostalih treh vozovnic OI 2008. Edina in zadnja priložnost za to bo evropsko prvenstvo v Krakovu. Tam se bodo kanuisti za olimpijsko mesto morali najverjetneje “udariti” s Švico, Italijo, Grčijo in Avstrijo, kajakašice prav tako s Švico in Italijo, dvojci, kjer bo naloga najtežja, pa z Veliko Britanijo, Rusijo in Poljsko.


A sezona ne bo ocenjena za dobro, če ne bodo izpolnjene tudi naslednje “naloge”: osvojitve kolajne na EP v Krakovu in osvojitve kolajne na OI 2008. Vse to bodo skušali slalomisti, kjer bosta poleg Jelenca (bdel bo nad kanuisti in kajakašicami) v strokovnem štabu od začetka še Fedja Marušič (kajakaši) in Aleš Kuder (dvojci), narediti ob boljši medsebojni komunikaciji vseh vpletenih, z boljšo psihično pripravo in s spremenjenim procesom priprav. V primerjavi z zadnjimi leti bo več skupnih priprav.


Ekipa mladincev in mlajših članov, ki jo bo vodil Matej Trampuž, ima pred seboj predvsem evropsko prvenstvo v Solkanu, kjer je glavni cilj kolajna. Mladinci pa bodo tekmovali še na SP v Roudnicah, kjer so prav tako imperativ stopničke. V spustu, ki bo pod okriljem Srečka Masleta, bo v rezultatskem smislu najpomembnejše SP, kjer si želijo kolajne v sprintu.


Uspehi na mirnih vodah, vodja ekipe bo Grega Ponomarenko, pa so povsem v domeni Jerneja Župančiča Regenta, ki si je mesto na OI že priveslal, in Špele Ponomarenko, ki se bo morala za odhod v Peking še potruditi na EP v Milanu. Tam bo cilj obeh osvojitev kolajne, na OI pa preboj v finale A. Nižje so zahteve za mladince in mlajše člane, ki morajo v finale A priti na EP v Szegedu.