Olimpijski kandidati so podpisali pogodbe, nato pa okoli Blejskega jezera sklenili še krog.

0
578

Osem mesecev pred začetkom olimpijskih iger v Riu de Janeiru so se slovenski športniki – kandidati za nastop v Braziliji – zbrali na prvem skupnem srečanju na Bledu. Tu so podpisali pogodbe, ki urejajo pravice in dolžnosti udeležencev v obdobju pred, med in po igrah v odnosu do olimpijskega komiteja, pokroviteljev in partnerjev. Med 84 športniki in športnicami, ki so na trenutnem seznamu, je tudi osem naših reprezentantov in reprezentantk.

Olimpijsko pogodbo so tako podpisali Peter Kauzer, Luka Božič, Sašo Taljat, Urša Kragelj, Eva Terčelj, Špela Ponomarenko Janić, Simon Brus in Benjamin Savšek, ki je pogodbo z Olimpijskim komitejem Slovenije podpisal na javni prireditvi v družbi kapetana rokometne reprezentance Uroša Zormana, gorske kolesarke Tanje Žakelj in jadralca Vasilija Žbogarja.

Poleg podpisa pogodbe so olimpijski kandidati sodelovali v medijskih aktivnostih, saj so snemali spote, se fotografirali in tako veliko prispevali h kampanji krovne športne organizacije. Na Bledu so pripravili tudi delavnice, kjer so kandidatom, poleg  obveznosti in dolžnosti, zapisanih v pogodbi, predstavili tudi igre, zdravstvene razmere in morebitne nevarnosti v Braziliji, prehrano in druge koristne informacije v zvezi z igrami.
Za mlajše kandidate, ki bodo prvič na olimpijskih igrah, so bile pomembne prav delavnice. Med drugimi sta jim svoje izkušnje predstavila tudi nekdanja olimpijska prvaka Primož Kozmus in zdajšnji podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Iztok Čop, ki bo tudi vodja olimpijske odprave v Riu. OKS je na dogodku na Bledu predstavil tudi svoj projekt štipendiranja mladih športnikov in dijakov, namenjen podpori izobraževanja športnikov.

Dan so športnice in športniki sklenili s sodelovanjem v akciji olimpijski krog varnosti, kjer so skupaj z ostalimi udeleženci, bilo jih je 5712, ob Blejskem jezeru naredili najdaljšo človeško verigo in istočasno prižgali svetlobne palice. S tem so postavili rekord, ki ga morajo potrditi le še pri Guinnessovi knjigi rekordov.


Vir: http://www.olympic.si/o-oks/novice/n/kandidati-za-nastop-v-riu-podpisali-olimpijske-pogodbe-2242/