Pregled leta 2015.

0
592

Sezona 2015 je bila znova zelo uspešna. Naši tekmovalci so blesteli na največjih in najpomembnejših tekmovanjih ter se domov vračali s kopico kolajn in vrhunskih uvrstitev. Na evropskih in svetovnih prvenstvih v kategorijah članov, mlajših članov in mladincev so osvojili prek 25 kolajn, ob tem pa zabeležili še dve zmagi in dve drugi mesti v skupnem seštevku svetovnega pokala. Spomnite se najbolj odmevnih trenutkov leta 2015.

JANUAR

Kot je že tradicija so bili prvi januarski dnevi namenjeni pripravam na Pokljuki, kjer je večina članskih reprezentantov s tekom na smučeh in vadbo v telovadnici pridno nabirala kondicijo za izzive sezone 2015. Priprave na snegu so si popestrili tudi s štafetno tekmo v biatlonu, kjer so preizkušali svoje tekaške sposobnosti in (ne)natančnost pri streljanju.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/reprezentanti-tudi-letos-trenirajo-na-pokljuki-a-p

 

Slovenski reprezentant Janoš Peterlin se to zimo ni priključil večini kolegov, ki so formo za novo sezono pilili v Združenih arabskih emiratih, temveč je odpotoval na francoski otok Reunion, ki leži v Indijskem oceanu, vzhodno od Madagaskarja. Otok je najbolj oddaljeni del Evropske unije, saj je francoski čezmorski departma in sodi med 27 regij Francije. Peterlin je tam treniral v družbi francoskih tekmovalcev.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/kajakas-janos-peterlin-puscavski-al-ain-zamenjal-za-tropski-reunion-a-p

 

V Riu de Janeiru so pospešeno gradili novo slalomsko progo, ki bo avgusta 2016 gostila olimpijske igre.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/gradnja-slalomske-proge-v-riu-de-janeiru-v-polnem-teku-a-p

 

FEBRUAR

Jošt Zakrajšek je zimske priprave v toplih krajih opravil na novi lokaciji. Pot ga je vodila v Turčijo, kjer je treniral skupaj z japonskim tekmovalcem Suzukijem Yasuhiro, tam pa so trenirali tudi srbski, turški in nekateri ruski mirnovodaši.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/turcija-jostu-zakrajsku-nudi-vse-za-uspesne-priprave-a-p

 

Po devetmesečni odsotnosti zaradi hude poškodbe rame se je v čoln vrnil spustaš Tim Kolar.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/tim-kolar-po-devetih-mesecih-znova-v-colnu-a-p

 

 

Nejc Žnidarčič je kilometre pred novo sezono nabiral v Španiji, kjer je bil nad pogoji zelo navdušen.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/nejc-znidarcic-bo-trening-v-spaniji-najverjetneje-podaljsal-a-p

 

MAREC

Svetovna prvaka v sprintu na divjih vodah iz leta 2014 Peter Žnidaršič in Luka Žganjar sta v novo sezono vstopila polna elana, pa tudi z novo celostno podobo ter promocijsko dejavnostjo, s katero sta se želela predstaviti javnosti.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/svetovna-prvaka-z-novo-celostno-podobo-stremita-k-novim-uspehom-a-p

 

Tekmovalna pravila v slalomu na divjih vodah so z letošnjo sezono doživela nekaj manjših sprememb, ki so poskrbele za to, da so bile kvalifikacije tekmovanj nekoliko krajše kot v preteklosti, pomembne pa so bile tudi spremembe pravil, ki zadevajo pritožbe in poizvedbe zoper druge ekipe oziroma tekmovalce.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/slalomska-tekmovanja-letos-z-nekoliko-prenovljenimi-pravili-a-p

 

Sestanek vodilnih predstavnikov Mednarodne kajakaške zveze je prinesel odločitve o prirediteljih prvenstev v obdobju od 2016 do 2019. Olimpijska proga v Riu de Janeiru bo člansko svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah gostila leta 2018, že leto dni prej pa se bodo na istem prizorišču pomerili tudi tekmovalci v prostem slogu. Leta 2019 bodo slalomisti tekmovali v La Seu d”Urgellu, sprinterji na mirnih vodah pa bodo v tem letu odpotovali v madžarski Szeged.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/znani-so-prireditelji-svetovnih-prvenstev-v-obdobju-2016-2019-a-p

 

Direktor kajakaških reprezentanc Andrej Jelenc je bil na kongresu Evropske kajakaške zveze (ECA) v bolgarski Sofiji izvoljen na mesto člana izvršnega odbora te kontinentalne zveze. Kajakaška zveza Slovenije je tako prvič dobila predstavnika v Evropski kajakaški zvezi.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/andrej-jelenc-izvoljen-za-clana-izvrsnega-odbora-evropske-kajakaske-zveze-a-p

 

APRIL

Sprinterka na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić je znova trenirala v Avstraliji. V “deželi tam spodaj” se je mudila od februarja, v tem času pa je skupaj s tujimi tekmovalkami opravila veliko treninga. Po enoletni odsotnosti zaradi nosečnosti je bila trdno odločena, da se vrne v svetovni vrh.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/spela-ponomarenko-janic-zakljucila-dvomesecni-trening-v-avstraliji-a-p

 

Slalomska reprezentanca mladincev in mlajših članov je nastopila na svetovnem prvenstvu v Braziliji, kjer pa so imeli nekaj smole. Na tekmovanju jim je zmanjkalo nekaj športne sreče, ta pa jim je manjkala tudi na poti. Sami so sicer srečno pripotovali v Foz do Iguaçu, a kaj ko so z njimi iz Carigrada pripotovali le trije čolni, večina pa jih je ostala v Turčiji.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/ekipa-prispela-v-brazilijo-vecina-colnov-ne-a-p

 

MAJ

Sprinterji na mirnih vodah so nastopili na evropskem prvenstvu v čeških Račicah. Drugi dan prvenstva je imela Slovenija dva finalista v velikih finalih ter enega v malem finalu. Kajakašica Anja Osterman je na 1000 metrov zasedla deveto mesto, parakajakaš Dejan Fabčič je bil na 200 metrov peti, Jošt Zakrajšek pa je veslal v finalu B na 1000 metrov, kjer je zasedel končno 15. mesto.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/kajakasica-anja-osterman-9-parakajakas-dejan-fabcic-5-na-ep-v-racicah-a-p

 

Slovenski tekmovalci so poskrbeli za sanjski razplet spustaške tekme za točke ICF, ki jo je gostila znamenita umetna slalomska proga v Augsburgu. V konkurenci kajakašev so Nejc Žnidarčič, Tim Kolar, Maks Frančeškin in Vid Debeljak tekmecem odčitali lekcijo vrhunskega sprinta na divjih vodah. Slovenski kajakaši so zasedli prva štiri mesta! Evforija se še ni dobro polegla, ko sta prvo mesto nato osvojila še Peter Žnidaršič in Luka Žganjar v kanuističnem dvojcu.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/spustasi-dan-zmage-obelezili-z-zmagama-srebrom-in-bronom-a-p

 

Po enkratnem razpletu prve tekme za točke ICF, kjer so Nejc Žnidarčič ter Peter Žnidaršič in Luka Žganjar zmagali, Tim Kolar je bil drugi, Maks Frančeškin pa tretji, so na nedeljski tekmi za pokal ECA za zmage poskrbeli Žnidarčič in dvojec Žnidaršič – Žganjar. V finalu kajakašev so veslali še Tim Kolar, Maks Frančeškin in Vid Debeljak.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/v-augsburgu-novi-zmagi-nejca-znidarcica-ter-dvojca-znidarsic-zganjar-a-p

 

Špela Ponomarenko Janić je zelo dobro nastopila na prvi tekmi svetovnega pokala v sprintu na mirnih vodah po enoletnem premoru zaradi nosečnosti. V finalu A na 500 metrov je bila osma na 500 metrov, Jošt Zakrajšek pa se je na 1000-metrski razdalji uvrstil na deveto mesto.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/spela-ponomarenko-janic-po-povratku-ze-med-najboljsimi-v-finalu-a-tudi-jost-zakrajsek-a-p

 

Spustaši na divjih vodah so na Savi Dolinki nastopili na državnem prvenstvu v klasičnem spustu. V konkurenci kanuistov je naslov prvaka osvojil Blaž Cof, med kajakaši je bil najboljši Maks Frančeškin, med kajakašicami Ajda Novak, med dvojci pa Peter Žnidaršič in Luka Žganjar.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/cof-pred-startom-zlomil-veslo-a-vseeno-postal-drzavni-prvak-v-klasicnem-spustu-a-p

 

V Solkanu je potekalo državno prvenstvo v sprintu na divjih vodah. Državni prvaki so postali isti tekmovalci kot v klasični preizkušnji – Blaž Cof v kanuju, Ajda Novak med kajakašicami ter Peter Žnidaršič in Luka Žganjar med dvojci. Do spremembe je prišlo le med kajakaši, kjer je zmagal Nejc Žnidarčič.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/nejc-znidarcic-je-nehal-steti-naslove-drzavnega-prvaka-v-sprintu-a-p

 

V portugalskem Montemor-o-Velhu se je zaključila prva tekma svetovnega pokala v sprintu na mirnih vodah. Zadnji tekmovalni dan je Špela Ponomarenko Janić v finalu A na 200 metrov zasedla sedmo mesto, Jošt Zakrajšek pa je bil na 500-metrski razdalji osmi, na 5000 metrov pa 11.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/spela-ponomarenko-janic-7-na-200m-jost-zakrajsek-8-na-500-in-11-na-5000m-a-p

 

Kanuist Benjamin Savšek je na evropskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v nemškem Markkleebergu priveslal do naslova prvaka. Odličen četrti je bil Luka Božič, Anže Berčič pa je zasedel 13. mesto. V konkurenci kajakašev je bil Peter Kauzer peti, Simon Brus pa deveti. Ekipa kajakašev je v moštvenih vožnjah prišla do šestega mesta, kanuisti – sicer branilci naslova prvakov – pa so bili deveti.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/kanuist-benjamin-savsek-evropski-prvak-a-p

 

S posamičnimi in ekipnimi tekmami kajakašic ter kanuističnih dvojcev se je v Markkleebergu zaključilo člansko evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah. Zadnji dan prvenstva je za edini slovenski nastop v finalu poskrbela kajakašica Urša Kragelj, ki je na koncu zasedla peto mesto. Dvojec Luka Božič – Sašo Taljat je presenetljivo ostal brez finala, na 16. mestu. Ekipa kajakašic je bila šesta.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/ursa-kragelj-peta-na-evropskem-prvenstvu-a-p

 

JUNIJ

Iz tiskarne je prispela knjiga Priročnik za trenerje kajaka na mirnih vodah, ki jo je napisal nekdanji reprezentant in olimpijec v sprintu na mirnih vodah Jernej Župančič Regent. Knjiga je prvo tovrstno gradivo s področja kajakaštva na mirnih vodah pri nas. Pred leti je sicer pri Kajakaški zvezi Slovenije že izšla tudi knjiga Veslajmo modro, pod katero se je podpisal Andrej Jelenc in je osredotočena na osnove veslanja na divjih vodah.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/izsla-je-knjiga-prirocnik-za-trenerje-kajaka-na-mirnih-vodah-a-p

 

Kako lahko narava kroji razplet kajakaških tekem je prvi tekmovalni dan evropskega prvenstva v spustu na divjih vodah v Banjaluki skoraj občutil tudi najboljši slovenski tekmovalec Nejc Žnidarčič. Primorec je v cilj klasičnega spusta prišel kot tretji, a nato moral čakati dve uri, da so rezultati sploh postali uradni, saj so se številne ekipe pritožile na potek tekme.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/po-napetem-cakanju-nejc-znidarcic-vendarle-bronast-na-evropskem-prvenstvu-a-p

 

Za še eno tretje mesto slovenske reprezentance na EP v Banjaluki so v ekipni tekmi klasičnega spusta poskrbeli kajakaši Nejc Žnidarčič, Tim Kolar in Maks Frančeškin. Ekipa kanuistov je bila četrta.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/ekipa-kajakasev-tretja-na-ep-v-banjaluki-a-p

 

Ob glasni podpori slovenskih navijačev so v posamični sprinterski preizkušnji evropskega prvenstva v Banjaluki spustaši osvojili tri kolajne. Kajakaš Nejc Žnidarčič ter Simon Hočevar in Blaž Cof v kanuističnem dvojcu so priveslali do naslova evropskih prvakov, na zmagovalni oder pa sta se s tretjim časom finala dvojcev uvrstila še Peter Žnidaršič in Luka Žganjar.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/nejc-znidarcic-ter-simon-hocevar-in-blaz-cof-evropski-prvaki-znidarsic-zganjar-tretja-a-p

 

Z ekipno tekmo v sprintu na divjih vodah se je v Banjaluki zaključilo evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah. Tudi zadnji dan prvenstva se je slovenska ekipa veselila uspeha, saj so kajakaši Nejc Žnidarčič, Tim Kolar in Vid Debeljak priveslali do naslova prvakov v sprintu. Ekipi kanuistov in dvojcev sta bili peti.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/za-konec-ep-v-banjaluki-kajakasi-prvaki-a-p

 

Celjski kajakaški center na Špici je gostil finalno tekmo evropskega pokala v spustu na divjih vodah. V nočnem finalu pod reflektorji so za odličen razplet znova poskrbeli kajakaši, ki so zasedli prva štiri mesta, uspešni pa so bili tudi predstavniki v drugih kategorijah. Zmag sta se veselila Nejc Žnidarčič in Blaž Cof, drugega mesta Vid Debeljak in dvojec Žnidaršič –Žganjar, tretjih mest pa kajakaš Anže Urankar ter Simon Hočevar in Blaž Cof v dvojcu.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/slovenski-spustasi-odlicni-na-savinji-a-p

 

Le dan po finalu evropskega pokala v sprintu na divjih vodah je Celje znova gostilo divjevodaše. Tokrat so se na progo podali slalomisti v mladinski konkurenci, ki so se potegovali za naslove državnih prvakov. Med kajakaši je zmagal Tine Kancler, ki je bil najboljši tudi v kanuističnem dvojcu skupaj z Jakobom Ježem, med kajakašicami in kanuistkami je zmagala Eva Alina Hočevar, med kanuisti pa se je naslova prvaka veselil Klemen Vidmar.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/v-celju-smo-dobili-mladinske-drzavne-prvake-v-slalomu-na-divjih-vodah-a-p

 

V Bakuju so sprinterji na mirnih vodah tekmovali na evropskih igrah. Zadnji dan tekmovanj v kajakaštvu na mirnih vodah sta se na progo podala Špela Ponomarenko Janić in Jošt Zakrajšek. Slednji je nastopil na 5000 metrov, kjer je zasedel 12. mesto, Špela Ponomarenko Janić pa je veslala v dveh finalih. V finalu A na 500 metrov je zasedla zelo dobro šesto mesto, na 200-metrski razdalji pa je bila v finalu B peta.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/spela-ponomarenko-janic-6-na-500-metrski-razdalji-evropskih-iger-zakrajsek-12-na-5000m-a-p

 

Spustaši na divjih vodah so s sprintersko tekmo v Trnovem ob Soči vstopili v serijo štirih tekem svetovnega pokala. V finalu sta se na stopničke uvrstila Peter Žnidaršič in Luka Žganjar v dvojcu, tik pod njimi pa je na četrtem mestu ostal Blaž Cof.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/peter-znidarsic-in-luka-zganjar-tretja-na-soci-a-p

 

Na Soči, natančneje pri Trnovem ob Soči, se je s tekmo klasičnega spusta zaključil svetovni pokal v spustu na divjih vodah. Po eni kolajni v sprintu so slovenski reprezentanti v klasičnem spustu zasedli precej višja mesta. Kajakaš Nejc Žnidarčič je namreč priveslal do prvega mesta, kanuist Blaž Cof je bil drugi, dvojec Peter Žnidaršič – Luka Žganjar pa tretji.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/na-soci-zmaga-znidarcicu-srebro-cofu-in-bron-dvojcu-znidarsic-zganjar-a-p

 

Kanuist Benjamin Savšek je na prvi tekmi svetovnega pokala v sezoni 2015 stal na zmagovalnem odru. V močni konkurenci je zasedel drugo mesto. V finalu kanuistov je Luka Božič zasedel sedmo mesto. V polfinalu sta obstala Jure Lenarčič (15.) in Anže Berčič (21.), pa tudi oba kajakaša Peter Kauzer in Janoš Peterlin. Slednji je bil 27., Kauzer pa 21.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/benjamin-savsek-srebrn-v-pragi-a-p

 

Slalomisti na divjih vodah so zaključili s prvo tekmo svetovnega pokala v Pragi. V nedeljskem polfinalu kajakašic in dvojcev smo imeli tri čolne, v finale pa se je uspela uvrstiti Urša Kragelj, ki je bila na koncu deveta. Luka Božič in Sašo Taljat sta za las zgrešila finale in bila 12., Eva Terčelj pa je preizkušnjo sklenila na 19. mestu. Ekipa kajakašic je bila druga.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/ursa-kragelj-svetovni-pokal-v-pragi-koncala-na-9-mestu-a-p

 

Le dan po zaključku svetovnega pokala v spustu na divjih vodah na Soči so se tekmovalci in tekmovalke že pomerili na novi tekmi. Tekmovali so v sprintu na divjih vodah v avstrijskem Murauu, kjer so Slovenci prikazali pravo prevlado. V konkurenci kajakašev je zmagal Nejc Žnidarčič, Anže Urankar je bil drugi, Vid Debeljak pa tretji. Med kanuisti se je z drugim mestom izkazal Blaž Cof.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/slovenci-brez-prave-konkurence-na-tekmi-svetovnega-pokala-v-avstriji-a-p

 

Spustaši so s tekmo klasičnega spusta v Avstriji zaključili letošnjo serijo tekem za svetovni pokal. Še do tretje zmage je priveslal kajakaš Nejc Žnidarčič, ki je tako znova zmagal tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala. Na zmagovalni oder med kajakaši se je uvrstil še Maks Frančeškin, ki je bil tretji. Kanuist Blaž Cof je bil prav tako tretji,  v skupnem seštevku svetovnega pokala pa je zasedel drugo mesto.  

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/nejc-znidarcic-znova-zmagal-in-prisel-do-skupne-zmage-v-svetovnem-pokalu-cof-tretji-in-skupno-drugi-a-p

 

Po naslovu evropskega prvaka in uvrstitvi na zmagovalni oder v Pragi, je tudi na drugi tekmi svetovnega pokala v Krakovu na razglasitvi plapolala slovenska zastava. Benjamin Savšek je namreč zasedel tretje mesto, bil pa je tudi edini slovenski finalist sobotnih tekem. Za las je brez finala ostal Anže Berčič, ki je bil enajsti.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/benjamin-savsek-znova-na-zmagovalnem-odru-a-p

 

Izkupiček slovenske reprezentance v spustu na divjih vodah na svetovnem prvenstvu v sprintu v Avstriji je bil znova odličen. Osvojili so štiri posamične kolajne in dve ekipni. Kajakaš Nejc Žnidarčič ter dvojec Peter Žnidaršič in Luka Žganjar so bili drugi, kajakaš Vid Debeljak ter Simon Hočevar in Blaž Cof v dvojcu pa tretji. V popoldanskih ekipnih tekmah so bili kajakaši drugi, ekipa dvojcev pa tretja.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/sprinterji-na-divjih-vodah-z-dunaja-prihajajo-s-sestimi-kolajnami-a-p

 

JULIJ

Na tekmi svetovnega pokala v Liptovskem Mikulašu je bil Peter Kauzer v močni konkurenci tretji. Le mesto slabše se je med kanuisti uvrstil Luka Božič, ki je bil četrti, Anže Berčič je bil šesti, Jure Lenarčič pa deseti. Ob koncu dneva sta si zmagovalni oder priveslali tudi obe ekipi. Kanuisti so bili drugi, kajakaši pa tretji.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/peter-kauzer-na-stopnickah-tekme-svetovnega-pokala-v-liptovskem-mikulasu-a-p

 

Bohinj je gostil evropsko prvenstvo v kajakaškem maratonu. Na prvenstvu so nastopili tudi slovenski tekmovalci, ki sicer niso posegli po kolajnah. Tekmovalka domačega kluba iz Bohinja Ines Matuc je dosegla najvišjo slovensko uvrstitev evropskega prvenstva v kajakaškem maratonu, saj je v konkurenci kajakašic do 23 let zasedla deveto mesto.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/slovenski-rezultat-dneva-v-bohinju-pripadel-ines-matuc-a-p

 

Tudi letos je Ljubljanica gostila tradicionalni paralelni slalom, ki se ga je udeležila večina najboljših slovenskih tekmovalcev, pa tudi nekaj tujcev, čeprav je bilo teh tokrat nekoliko manj kot v preteklih letih, saj Ljubljana ni gostila tekme svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah, v okviru katere paralelni slalom običajno poteka. Kljub temu gledalci niso bili prikrajšani za napete in izenačene izločilne boje. Med kanuisti je bil najhitrejši Anže Berčič, med kajakašicami Eva Terčelj, med kajakaši pa Francoz Pierre Bourliaud.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/na-ljubljanici-slavje-eve-tercelj-anzeta-bercica-in-francoza-bourliauda-a-p

 

Na Portugalskem so tekmovalci in tekmovalke nastopili na svetovnem prvenstvu za mladince in mlajše člane v sprintu na mirnih vodah. V finalnih preizkušnjah na 1000 metrov sta bili v boju za najvišja mesta tudi dve slovenski kajakaški posadki. Mlajša člana Alan Apollonio in Simon Blažević sta preizkušnjo kajakaških dvojcev končala na šestem mestu, mladinca Jan in Rok Šmit pa sta bila v K2 deveta.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/apollonio-blazevic-6-brata-smit-9-na-sp-za-mladince-in-mlajse-clane-v-sprintu-na-portugalskem-a-p

 

AVGUST

Bohinj, ki je že gostil evropsko prvenstvo v kajakaškem maratonu, je pozdravil še tekmovanje v tej kajakaški disciplini za naslove državnih prvakov. V okviru bohinjskega kajakaškega maratona so nastopali tekmovalci v vseh starostnih kategorijah, saj je potekala tudi peta tekma slovenskega pokala v sprintu na mirnih vodah za mlajše kategorije, ki pa so seveda nastopili na nekoliko krajši progi kot starejši tekmovalci in tekmovalke.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/dobili-smo-drzavne-prvake-v-kajakaskem-maratonu-a-p

 

Prva preizkušnja svetovnega prvenstva za mladince in mlajše člane v spustu na divjih vodah v Severni Karolini je slovenski ekipi že prinesla veselje. Kajakašica Ajda Novak je med mlajšimi članicami priveslala do naslova svetovne prvakinje v klasičnem spustu, kajakaš Maks Frančeškin je osvojil srebro, druga pa sta bila tudi Peter Žnidaršič in Luka Žganjar med dvojci. V konkurenci mladincev je na zmagovalni oder priveslal še kajakaš Tim Novak, ki je bil tretji.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/v-zda-ajda-novak-postala-svetovna-prvakinja-do-23-let-franceskin-ter-znidarsic-zganjar-2-novak-3-a-p

 

Drugi tekmovalni dan SP za mladince in mlajše člane v spustu na divjih vodah je ekipa kajakašev do 23 let, za katero so veslali Maks Frančeškin, Vid Debeljak in Tim Novak, priveslala do naslova ekipnih svetovnih prvakov v klasičnem spustu.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/kajakasi-do-23-let-svetovni-ekipni-prvaki-v-klasicnem-spustu-a-p

 

Po petih kolajnah v klasičnem spustu je slovenska reprezentanca nasprotnike mlela tudi v sprinterskih preizkušnjah svetovnega prvenstva za mladince in mlajše člane. V Združenih državah Amerike je mladinec Anže Urankar priveslal do naslova svetovnega prvaka, z enakim nazivom – le da v konkurenci do 23 let – se je okitil tudi Maks Frančeškin, med mlajšimi člani sta do srebra priveslala Peter Žnidaršič in Luka Žganjar v dvojcu, kolajna bronastega leska pa je pripadla še kajakašu Vidu Debeljaku. Ob tem je bil mladinec Tim Novak četrti, kajakašica Ajda Novak pa peta.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/spustasi-se-naprej-blestijo-urankar-in-franceskin-svetovna-prvaka-znidarsic-zganjar-srebrna-debeljak-bronast-a-p

 

V Združenih državah Amerike se je zaključilo svetovno prvenstvo za mladince in mlajše člane v spustu na divjih vodah. Izjemno uspešno prvenstvo so slovenski reprezentanti zaključili v stilu, saj so Maks Frančeškin, Vid Debeljak in Anže Urankar v zadnji preizkušnji prvenstva priveslali do ekipnega naslova svetovnih prvakov v sprintu na divjih vodah.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/kajakasi-prvenstvo-zakljucili-v-stilu-z-naslovom-svetovnih-ekipnih-prvakov-a-p

 

Benjamin Savšek je tudi na četrti tekmi svetovnega pokala v španskem La Seu d”Urgellu pokazal, da je v odlični formi. V finalu kanuistov je namreč priveslal do tretjega mesta in s tem do tretje kolajne na letošnjih svetovnih pokalih. V finalu kanuistov je veslal še Luka Božič, ki je bil deseti, Peter Kauzer pa je v kajakaškem finalu priveslal do sedmega mesta.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/benjamin-savsek-tretji-v-la-seu-durgellu-a-p

 

Mladi slalomisti in slalomistke na divjih vodah so v letošnjem poletju nastopali na ECA evropskem mladinskem pokalu. V seriji enajstih tekem, ki so potekale na šestih prizoriščih – v Bratislavi, Flattachu, Augsburgu, Solkanu, Čeških Budejovicah in Krakovu – se je v slalomskih veščinah preizkusilo prek 600 kajakašev, kajakašic, kanuistov in kanuistk iz različnih evropskih držav, pa tudi Avstralije, Nove Zelandije in Združenih držav Amerike.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/slalomisti-pri-vrhu-tudi-v-skupnem-sestevku-eca-mladinskega-evropskega-pokala-a-p

 

Na zadnji tekmi svetovnega pokala je kajakaš Peter Kauzer znova priveslal na zmagovalni oder. Na zahtevni postavitvi proge v Pauju je zmagal, njegov uspeh pa sta dopolnila še vodilni kajakaš polfinala Simon Brus, ki je bil na koncu osmi, in Janoš Peterlin, ki je zasedel deseto mesto. S prvim mestom na zadnji tekmi, kjer so delili dvojne točke, je Peter Kauzer tudi skočil na vrh skupne razvrstitve svetovnega pokala. V finalu kanuistov je bil Luka Božič deveti, v skupnem seštevku pa je Benjamin Savšek zasedel drugo mesto.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/peter-kauzer-do-novih-stopnick-in-skupne-zmage-v-svetovnem-pokalu-a-p

 

Svetovno prvenstvo v sprintu na mirnih vodah v Milanu je bila hkrati tudi kvalifikacijska tekma za delitev olimpijskih kvot. V parakajakaškem delu tekmovanja se je neposredna uvrstitev v Rio de Janeiro za vsega eno mesto izmuznila Dejanu Fabčiču.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/spela-ponomarenko-janic-korak-od-ria-de-janeira-zakrajsku-in-fabcicu-se-je-izmuznil-za-las-a-p

 

V ospredju slovenskih nastopov predzadnjega dne SP v Milanu je bila Špela Ponomarenko Janić, ki je nastopila v finalu A na 500 metrov. V izjemno močni konkurenci je priveslala do šestega mesta, s tem pa tudi do kvote za nastop na olimpijskih igrah.; na 200 metrov se je uvrstila v finale B. Jošt Zakrajšek je bil na 1000 metrov osmi v finalu B, Apollonio in Blažević pa sta bila na isti razdalji osma v finalu C.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/speli-ponomarenko-janic-uspelo-se-tretjic-bo-odpotovala-na-olimpijske-igre-a-p

 

Prvi dan finalnih odločitev evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane na Poljskem je bil za slovensko ekipo zelo vesel. Za slavje je poskrbel mladinec Niko Testen, ki je v napetem finalu kajakašev zmagal in prišel do naslova evropskega mladinskega prvaka. V posamičnem finalu so veslali še Val Manfreda Vidrih, ki je bil osmi med mladinci, Martin Srabotnik (7. med mlajšimi člani), Vid Kuder Marušič (15.) in Nina Bizjak, ki je bila osma.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/niko-testen-v-krakovu-postal-evropski-mladinski-prvak-v-slalomu-a-p

 

Prek sto tekmovalcev iz več kot desetih slovenskih kajakaških klubov se je mudilo na Ptuju, kjer je potekalo državno prvenstvo v sprintu na mirnih vodah. Tekmovalci in tekmovalke so se merili na 200-, 500-, 1000- in 5000-metrski razdalji. Nastopali so v različnih starostnih kategorijah, od mlajših dečkov in deklic pa do članov, kolajne pa so osvojili predstavniki kar enajstih klubov.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/pretekli-vikend-so-na-ptuju-okronali-dravne-prvake-v-sprintu-na-mirnih-vodah-a-p

 

SEPTEMBER

V italijanski Pescari so potekale prav posebne igre. Italijani so  organizirali prve igre športov na plaži oziroma “Beach games”. Med sodelujočimi je bil tudi Jošt Zakrajšek, ki je v morskem kajakaštvu zasedel sedmo mesto.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/jost-zakrajsek-sedmi-v-pescari-a-p

 

Branilca naslova svetovnih prvakov Luka Božič in Sašo Taljat sta na glavni tekmi sezone – svetovnem prvenstvu v Londonu – pokazala eno najboljših voženj tega leta, a žal za las ostala brez tretjega odličja s članskih svetovnih prvenstev. Kljub četrtemu mestu ob koncu tekme nista kazala razočaranja, saj sta glavni cilj – osvojitev olimpijske kvote – izpolnila. Do vozovnice za Rio so prišle tudi kajakašice, čeprav sta tako Eva Terčelj kot Urša Kragelj svoj nastop zaključili v polfinalu. Ekipa kajakašic je bila četrta.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/dve-olimpijski-vozovnici-imajo-slalomisti-ze-v-zepu-a-p

 

Slovenska ekipa v slalomu na divjih vodah je imela v Londonu znova razlog za veselje. Kanuist Benjamin Savšek je še tretje leto zapored osvojil posamično kolajno s svetovnih prvenstev – tako kot lani je bil drugi. Tudi ekipa kanuistov v postavi Benjamin Savšek, Luka Božič in Jure Lenarčič je priveslala do kolajne. Bili so tretji. Le eno mesto pa je do brona zmanjkalo Petru Kauzerju, ki je bil četrti.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/savsek-znova-srebrn-ekipa-kanuistov-tretja-a-p

 

V romunskem Bascovu se je zaključilo evropsko prvenstvo za mladince in mlajše člane v sprintu na mirnih vodah. Zadnji dan prvenstva smo videli štiri slovenske starte, najbolj pa se je izkazal Rok Šmit, ki je bil na 200 metrov sedmi. Le mesto slabše se je z bratom Janom uvrstil na 500 metrov, Anja Osterman je bila na 500 metrov 10., na 200 metrov pa 12.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/za-konec-ep-v-romuniji-sedmo-mesto-roka-smita-a-p

 

Po dveh odpovedih državnega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Solkanu (obakrat je prvenstvo odpadlo zaradi previsokega vodostaja Soče) so lokacijo premaknili v Tacen. Tudi tokrat je bil vodostaj nekoliko višji, a ne toliko, da bi ogrozil izvedbo državnega prvenstva. Naslovov prvakov so se veselili reprezentanti – v kanuju Benjamin Savšek, v kajaku Peter Kauzer, med kajakašicami Eva Terčelj, med kanuistkami Alja Kozorog, v dvosedu pa Luka Božič in Sašo Taljat nista imela konkurence.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/clansko-dp-v-tacnu-ni-postreglo-z-vecjimi-presenecenji-a-p


OKTOBER

Manj kot leto dni pred olimpijskimi igrami v Riu de Janeiru so v Braziliji uradno odprli novo olimpijsko progo.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/v-riu-de-janeiru-so-odprli-novo-slalomsko-progo-a-p

 

Na znanem kajakaškem maratonu Adiža je nastopilo tudi nekaj slovenskih reprezentantov. Izmed Slovencev se je najbolj izkazal Simon Oven, ki je v svoji kategoriji zasedel drugo mesto. Pred njim se je uvrstil le Nemec Markus Gickler, tretji pa je bil predstavnik Bosne in Hercegovine Darko Savić. V absolutni konkurenci je bil Oven sicer 18.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/simon-oven-na-maratonu-adiza-do-drugega-mesta-a-p

 

Nekaj slovenskih reprezentantov v spustu na divjih vodah se je mudilo na Češkem, kjer so nastopili na znanem krumlovskem maratonu, ki na reko Vltavo vsako leto privabi številne ljubitelje kajakaštva. Še pred maratonsko preizkušnjo so organizatorji priredili sprintersko tekmovanje v središču Češkega Krumlova, kjer se je na 200-metrski progi izkazal Vid Debeljak. Reprezentant in član KKK Tacen je v konkurenci kajakašev zasedel drugo mesto, zaostal pa le za Avstrijcem Christophom Kornfeindom. Tretji je bil Čeh Karel Slepica, četrti pa še en Slovenec – član KKK Ljubljana Anže Urankar.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/vid-debeljak-drugi-v-sprinterski-preizkunji-krumlovskega-maratona-a-p

 

Na Ljubljanici so tekmovalci in tekmovalke nastopili na devetem mednarodnem kajakaškem maratonu. Udeleženci in udeleženke so bili razdeljeni v več starostnih kategorij, ki so morale preveslati različno število krogov. Med člani je zmagal Simon Oven, med mladinci pa Anže Urankar.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/ljubljanica-gostila-9-mednarodni-kajakaski-maraton-a-p

 

Olimpijski komite Slovenije je v sodelovanju z nacionalnimi panožnimi zvezami na Kongresnem trgu v Ljubljani organiziral olimpijski festival s športnimi asi. Namen dogodka je bil ponuditi otrokom priložnost, da pobliže spoznajo čim več različnih športov in se v njih preizkusijo z najboljšimi slovenskimi športniki, ob tem pa se morda navdušijo in šport vključijo v življenjski vsakdan. Otroci so lahko v družbi Benjamina Savška in Petra Kauzerja spoznavali tudi kajakaštvo. Mladi so se lahko preizkusili v slalomu s čolnom na koleščkih, na ergometru, v športnem izzivu pa so skupaj s Petrom Kauzerjem tekmovali tudi v hitrostnem oblačenju kajakaške opreme.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/druzili-smo-se-na-olimpijskem-festivalu-s-sportnimi-asi-a-p


NOVEMBER

Nagrade za najboljšega športnika Kajakaške zveze Slovenije se je razveselil slalomist Benjamin Savšek, najboljša športnica leta KZS pa je sprinterka na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/najboljsa-sportnika-leta-kzs-sta-benjamin-savsek-in-spela-ponomarenko-janic-a-p

 

V Ljubljani se je na delovnem sestanku mudil vrh Evropske kajakaške zveze (ECA), na čelu s predsednikom zveze in častnim podpredsednikom britanskega olimpijskega komiteja Albertom Woodsom. Člani izvršnega odbora so na sestanku sprejeli nekaj pomembnih odločitev, prav tako pa so se sestali s predstavniki evropskih nacionalnih zvez in organizatorji prihodnjih tekmovanj pod okriljem evropske zveze.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/vrh-evropske-kajakaske-zveze-zasedal-v-ljubljani-a-p

 

Globoko nas je pretresla vest, da nas je mnogo prekmalu zapustila naša prijateljica in sodelavka Patricija Štrukelj.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/patricija-strukelj-1965-2015-a-p

 

Slovenski reprezentanti so se udeležili prvih priprav na olimpijski progi v Riu de Janeiru.  Nekateri so nad novim kanalom navdušeni, med njimi je tudi aktualni evropski prvak in svetovni podprvak Benjamin Savšek, spet na druge sprva ni naredila najboljšega vtisa, a se nanjo počasi privajajo. So pa vsi nad njo presenečeni.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/tekmovalci-preseneceni-nad-novo-olimpijsko-progo-a-p

 

Slalomisti na divjih vodah so zaključili s tekmovanjem Aquece Rio, ki je služilo kot test nove proge, pa tudi organizacijskih služb pred olimpijskimi igrami prihodnje leto. Z zmago v Riu de Janeiru sta se izkazala Luka Božič in Sašo Taljat, ki sta v finalu dvojcev deklasirala vso konkurenco. Bila sta namreč več kot tri sekunde in pol hitrejša od vseh tekmecev. Peter Kauzer je bil med kajakaši deseti, Benjamin Savšek pa med kanuisti enajsti.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/luka-bozic-in-saso-taljat-zmagovalca-tekmovanja-aquece-rio-na-olimpijski-progi-v-riu-de-janeiru-a-p

 

DECEMBER

Tekmovalci in tekmovalke so se na 16 kilometrov dolgi progi med Koprom in Bernardinom pomerili za naslove državnih prvakov v morskem kajaku. S preizkušnjo je najhitreje opravil Jošt Zakrajšek, ki je do cilja potreboval eno uro in devet minut. Med mladinci je slavil Anže Urankar, med mladinkami Metka Volk Štefič, med članicami pa Dani Zalar.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/jost-zakrajsek-najhitrejsi-med-koprom-in-bernardinom-a-p

 

Iztekajoče se leto 2015 ni prineslo le vnovičnih kajakaških uspehov, temveč tudi sodelovanje Kajakaške zveze Slovenije s Centrom za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič iz Drage. Poleti so gojenci centra z nekaj najboljšimi slovenskimi reprezentanti veslali na Ljubljanici, kasneje pa se z njimi veselili uspehov na sprejemu pred Drugo violino. Tudi sredstva, zbrana v akciji 24 ur veslanja za dober namen, so bila letos namenjena CUDV Dolfke Boštjančič. Leto smo zaključili s skupnim projektom izdelave novoletnih daril.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/kajakasko-ustvarjanje-v-cudv-dolfke-bostjancic-a-p

 

Najboljši slovenski spustaš na divjih vodah Nejc Žnidarčič je ob koncu leta kajakaške navdušence razveselil z videom, v katerem nastopa kot superjunak. Video, ki je v manj kot dnevu na Facebooku zabeležil prek 7000 ogledov, je promocijski spot za nov čoln, ki ga je skupaj s proizvajalcem razvil aktualni evropski prvak in svetovni podprvak v sprintu na divjih vodah.

https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/nejc-znidarcic-kot-superjunak-a-p