Peter Kauzer deseti na svetovnem prvenstvu v Riu de Janeiru.

0
605

Zadnji dan svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Riu de Janeiru je slovenske barve v finalu kajakašev zastopal Peter Kauzer. Bil je odlično na poti, vse do zadnjega dela proge, kjer je naredil napako in prvenstvo končal na desetem mestu. Popoldne bosta v ekstremnem slalomu veslala Ajda Novak in Tine Kancler.

35-letni Hrastničan je pred dvema letoma na istem prizorišču osvojil srebrno kolajno, tokrat pa je v Brazilijo pripotoval tudi kot tretji kajakaš sveta z lanskega svetovnega prvenstva. Celo prvenstvo je kazal dobro pripravljenost in vožnje, enako tudi v prvem delu današnjega finala. Na prvih dveh merjenjih vmesnega časa je bil namreč krepko v vodstvu pred tekmeci in na dobri poti do kolajne. Potem pa je podobno kot kanuista Benjamin Savšek in Luka Božič v zadnjem delu proge naredil napako, ki mu je odnesla zmagovalne stopničke. Prejel je 52 kazenskih sekund, kar je pomenilo konec možnosti za vrh, zato se je le še počasi spustil v cilj.

»Dobro sem se počutil, bil sem zelo sproščen in osredotočen. Vožnja do padca je bila dobra, čoln mi je dobro tekel, bil sem ravno prav predrzen, da se nisem spravljal v večje težave. Na koncu, v zadnjih štirih vratih nas je nekaj “zabluzilo”, ne samo jaz. Škoda, proga je le imela 24 vrat, start in cilj, tako da si moral do cilja odpeljati tako kot je treba. Vedel sem, da kljub Aignerjevemu dobremu času, le-tega lahko izboljšam. Danes žal ni bil moj dan. Nimaš kaj. Življenje gre naprej. Boljše da se je to zgodilo letos, če sem lahko malo bolj optimističen, kot naslednje leto, ko se v La Seu d”Urgellu pridobivajo olimpijske kvote,« je ob koncu prvenstva povedal Kauzer.

Prvič si je naslov svetovnega prvaka priveslal Nemec Hannes Aigner, drugi je bil Čeh Jiri Prskavec, ki je na olimpijskih igrah v Riu osvojil bron, tretji pa je bil Rus Pavel Eigel, kar je prva kolajna za Rusijo v konkurenci kajakašev na svetovnih prvenstvih.

Med kanuistkami je tako kot v kajaku slavila Avstralka Jessica Fox, ki je na vrhu lestvice najuspešnejših slalomistov na svetovnih prvenstvih že prehitela svoja starša, britanskega kajakaša Richarda Foxa in francosko kajakašico Myriam Jerusalmi Fox, doslej najuspešnejšo slalomistko vseh časov. Pri 24 letih ima tako v vitrini že sedem posamičnih naslovov svetovne prvakinje, ki jih je osvojila v kajaku in kanuju, poleg tega pa še eno ekipno zlato. Srebrno kolajno je osvojila Britanka Mallory Franklin, ki je bila druga tudi v kajaku, bron pa je pripadel Čehinji Terezi Fišerovi.

Slovenska slalomska ekipa je na tem svetovnem prvenstvu osvojila srebrno kolajno v ekipni tekmi kanuistov, ki so si jo priveslali Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič, odlična četrta je bila kajakašica Urša Kragelj, v finalu pa so veslali še Kauzer ter kanuista Savšek in Božič

Popoldne so na sporedu tekmovanja v ekstremnem slalomu, kjer bosta tekmovala Ajda Novak in Tine Kancler.