Peter Kauzer in Janoš Peterlin sta veslala v finalu svetovnega pokala v Cardiffu.

0
589

Slovenski slalomisti na divjih vodah so s tekmo v Cardiffu začeli letošnjo serijo tekem za svetovni pokal. V konkurenci kajakašev je imela Slovenija v finalu dva predstavnika. Peter Kauzer je zasedel šesto, Janoš Peterlin pa deseto mesto. Med kanuisti se nobenemu Slovencu ni uspelo uvrstiti v finale.

Prvi tekmovalni dan je zaradi zelo slabih vremenskih razmer odpadel, zato so vsi kajakaši, kanuisti in kanuistke nastopili v polfinalu, saj kvalifikacij ni bilo mogoče izpeljati. V finale sta se nato uspela prebiti dva slovenska predstavnika. Z drugim časom polfinala si je vnovičen nastop zagotovil Peter Kauzer, z desetim časom pa je v svojem prvem finalu na največjih tekmovanjih veslal še Janoš Peterlin. Slednji se je med najboljšo deseterico uvrstil potem, ko so enemu izmed tekmovalcev sodniki po ogledu video posnetka prisodili dve kazenski sekundi, kar mu je preprečilo nastop v finalu, kamor je nato napredoval Peterlin. Klubski kolega Petra Kauzerja bi sicer svoj prvi finale zgrešil za vsega tri stotinke sekunde. Peterlin ponujene priložnosti ni uspel najbolje izkoristiti, saj so se napake v finalni vožnji kar vrstile. Na koncu je s 106 kazenskimi sekundami pristal na desetem mestu. Napaka v tretjih protitočnih vratih je odlične uvrstitve stala tudi Petra Kauzerja, ki je z dvema kazenskima sekundama tekmovanje končal na šestem mestu, brez dodatnih kazenskih sekund pa bi bil uvrščen pa tretje mesto. V polfinalu sta veslala še Jure Meglič in Martin Albreht, a sta bila uvrščena precej za najboljšo deseterico. Jure Meglič je bil na koncu 25., Martin Albreht pa je na svoji prvi tekmi svetovnega pokala zasedel 31. mesto. Zmagal je Nemec Sebastian Schubert, pred Francozom Etiennom Daillejem in še enim Nemcem Paulom Boeckelmannom.

Manj uspešni so bili kanuisti, saj se nobenemu ni uspelo uvrstiti v finale. Še najboljši je bil Anže Berčič na 14. mestu. Potnik na olimpijske igre in nosilec bronaste kolajne z letošnjega EP Benjamin Savšek je bil 19., Jure Lenarčič 21., Blaž Cof pa 22. Zmagal je domačin David Florence, drugo mesto je pripadlo Rusu Alexandru Lipatovu, tretje pa Slovaku Alexandru Slafkovskemu.

Med kanuistkami sta za dvojno avstralsko zmago poskrbeli Rosalyn Lawrence in Jessica Fox, tretje mesto pa si je priborila Britanka Mallory Franklin.

V popoldanskem delu programa so v kvalifikacijah veslali še dvojci in kajakašice. Večina je svojo nalogo uspešno opravila, saj sta brez nedeljskega nastopa ostala le Luka Slapšak in Urban Jarc. Luka Božič in Sašo Taljat sta bila deveta, Simon Hočevar in Dejan Kralj pa 17. Z veliko prednostjo sta slavila Slovaka Peter in Pavol Hochschorner. Med dekleti se je najbolje odrezala Avstrijka Corinna Kuhnle, v polfinalu pa bodo veslale vse tri Slovenke. Eva Terčelj je kvalifikacije končala na 11. mestu, Nina Mozetič je bila uvrščena tik za njo na 12. mestu, Urša Kragelj pa je bila 16.

 

Podrobnejše rezultate lahko najdete na: http://www.canoecardiff2012.com/en/race-results