Peter Kauzer in Nina Jelenc prejela svetovno kajakaško nagrado.

0
326

Večer svetovnih kajakaških nagrad je slovenskemu kajakaštvu prinesel veliko veselja. Najboljši slovenski kajakaš Peter Kauzer se je namreč veselil najvišjega mednarodnega priznanja s področja kajakaštva – zlatega vesla – v izboru za najboljšega športnika leta, Nina Jelenc pa je prejela zlato veslo za uspešno novinarsko in fotografsko delo na področju kajakaštva.

Danski Silkeborg je gostil prireditev svetovnih kajakaških nagrad, kjer so nagradili najuspešnejše s področja kajakaštva v letu 2017. V glavni kategoriji, izboru za najboljšega športnika leta, se je v močni mednarodni konkurenci nagrade veselil Peter Kauzer, ki se sicer že od konca decembra na novo sezono pripravlja v Avstraliji, tako da se prireditve ni mogel udeležiti osebno, je pa vse zbrane nagovoril preko video povezave.

»Presenetilo me je že, da sem se uvrstil v finale, kajti rezultatsko gledano so bili med kandidati boljši od mene. Zelo sem ponosen, da sem s svojimi vožnjami in osebnostjo prepričal člane akademije. Zmagati v konkurenci, kjer so združene vse discipline, je nekaj posebnega. Ta nagrada je priznanje za vse dosedanje kajakaške uspehe in potrditev, da sem pustil pečat v kajakaškem športu še pred zaključkom svoje kariere,« je ob tem povedal Kauzer, ki je tako dobil še eno potrditev, da uživa velik ugled v kajakaških krogih.

Med finalisti sta mu družbo delala nemški sprinter na mirnih vodah Tom Liebscher, olimpijski prvak iz Ria ter dobitnik dveh zlatih kolajn na lanskem svetovnem prvenstvu v Račicah, ter južnoafriški šampion v kajakaškem maratonu Hank McGregor, ki ima v svoji vitrini kar deset naslovov svetovnega prvaka v tej pri nas ne tako poznani kajakaški disciplini.

Med medijskimi predstavniki pa so člani strokovne komisije nagradili Nino Jelenc. Predstavnica za stike z javnostmi pri kajakaški zvezi Slovenije in evropski kajakaški zvezi je s svojimi novinarskimi prispevki in fotografskim delom prepričala člane strokovne komisije, ki so ji namenili več glasov kot njenima novinarskima kolegoma s Portugalske in Velike Britanije.

»Zelo sem počaščena, da sem prejela najvišjo mednarodno nagrado s področja kajakaštva, še posebej, ker je relativno zgodaj v moji profesionalni karieri. To je lepo priznanje za preteklo delo in vložen trud, hkrati pa prinaša tudi odgovornost, da s polno paro nadaljujem tudi v prihodnosti,« pa je ob prejemu nagrade dejala Nina Jelenc.

Najboljša športnica leta je postala avstralska slalomistka na divjih vodah Jessica Fox, najboljša mladinka leta je češka spustašica na divjih vodah Barbora Dimovovoa, v trenerskih vrstah so nagradili Britanca Dennisa Newtona, najboljši kajakaški dogodek lanskega leta pa je bilo svetovno prvenstvo v slalomu in spustu na divjih vodah, ki ga je gostil francoski Pau. Nagrada za življenjsko delo na področju kajakaštva je šla v roke Danca Finna Larsena, njegov rojak, nekdanji tekmovalec in trener Ole Torp pa je bil sprejet v slavnostno akademijo svetovnih kajakaških nagrad. Člani strokovne komisije so na podlagi izvrstnih uspehov podelili posebno nagrado akademije, ki je ne podeljujejo vsako leto, in sicer Kauzerjevemu konkurentu za naziv najboljšega športnika leta Hanku McGregorju.

V glasovanju svetovnih kajakaških nagrad za najboljše v posameznih kategorijah so lahko sodelovali tudi ljubitelji kajakaštva preko spletnega glasovanja, ki so skupaj s svojimi glasovi in glasovi strokovne komisije, določili po tri finaliste v posamezni kategoriji. Končno odločitev med tremi finalisti pa so podali glasovi strokovne komisije, ki je nato glasovala še enkrat. Slovenija se lahko odslej pohvali s tremi dobitniki svetovne kajakaške nagrade. Poleg letošnjih dobitnikov Petra Kauzerja in Nine Jelenc, se je nagrade lani veselil Rok Rozman za projekt Balkan Rivers Tour. Letos je bil v širšem izboru nominirancev za svetovno kajakaško nagrado tudi Peter Kauzer st., ki je bil nominiran za trenersko delo, a se mu žal ni uspelo uvrstiti med tri finaliste v svoji kategoriji.

Foto: World Paddle Awards