Špela Ponomarenko Janić -Skrivnega recepta ni, potrebnega je veliko treninga in dela.

0
356

Polica Špele Ponomarenko Janić se brez dvoma šibi od vseh žlahtnih kovin, ki si jih je priveslala na največjih tekmah sezone. Pet kolajn s tekem svetovnega pokala, zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala ter štiri kolajne s svetovnega in evropskega prvenstva si najverjetneje ne bi upal napovedati niti največji optimist. A Špeli je uspelo. Po odličnem četrtem mestu na olimpijskih igrah v Riu je pri 35-letih storila še korak naprej in poskrbela za doslej najuspešnejšo sezono.

Špela, glede na dosežke, se zdi, da si kot vino: iz leta v leto boljša. Kakšen je skrivni recept?

Skrivnega recepta ni, potrebnega je veliko treninga in dela, saj na mirnih vodah ni bližnjic in si odvisen sam od sebe in svoje pripravljenosti. Na žalost v Sloveniji naš šport nima zgodovine, zato nimamo niti kadra, ki bi nam olajšal delo. Več ali manj smo za vse sami in sami prihajamo do raznih ugotovitev in izboljšav, za kar pa je potrebnega precej več časa, kot bi ga potrebovali, če bi imeli rešitve že na dlani. Na srečo ima Stjepan ogromno znanja, ki ga vsakodnevno izpopolnjuje in se s pridom uči tudi od tujih trenerjev. Druga težava je, da so sredstva, ki jih imamo za priprave, bistveno manjša od naše konkurence. To sta tudi največja razloga, da je za rezultate, ki jih dosegamo, potreben čas. Menim, da smo v zadnjih letih postavili kar dober sistem, ki očitno deluje. Na žalost pa kljub vedno boljšim rezultatom, sredstva ostajajo ista, zato se sprašujem, ali bo s tem, kar imamo, sploh možno napredovati toliko, da bi bila osvojitev olimpijske medalje lahko realna.

Malo je tekmovalk, ki se lahko pohvalijo s takšnim izkupičkom, kot si ga imela letos. Na vseh tekmah, na katerih si nastopila, si osvojila kolajno. Te osvojitev ene kolajne na naslednji tekmi motivira še bolj, da ponoviš dosežek ali ga še izboljšaš?

Ker imam ta šport neizmerno rada in uživam v njem, z motivacijo nimam težav. Osvajanje medalj vse skupaj še olajša, tako da so trud in napori, ki so potrebni na treningih, poplačani in imajo smisel. Velikokrat se je težko motivirati po sezoni, predvsem zato, ker moji rezultati niso primerno ovrednoteni in so vrženi v enak koš z zelo povprečnimi rezultati ostalih tekmovalcev.

Letos si osvajala kolajne na svetovnih pokalih, zmagala tudi v skupnem seštevku, na EP, SP …  Ima kakšna kolajna prav poseben pomen?

Letošnja sezona je bila res neverjetna. Medalje sem osvojila na vsaki tekmi, na kateri sem nastopila, in vse v olimpijskih disciplinah. Že skozi celotno pripravljalno obdobje sem se počutila odlično, kar se je potem preneslo tudi na tekme. Prvič v karieri sem osvojila po dve medalji tako na evropskem kot tudi na svetovnem prvenstvu, prvič pa sem tudi zmagala v skupnem seštevku svetovnega pokala. Zelo težko bi izpostavila, katera medalja je najpomembnejša, saj sem se vsake zelo razveselila. Mogoče so me najbolj pozitivno presenetile vse medalje v dvojcu z Anjo, saj so bili občutki ob prvem treningu v dvojcu daleč od tega, kar nama je potem uspevalo skozi celotno sezono.

Z Anjo sta v prvi sezoni nastopov v K2 res zablesteli. Kako so se tekmice odzvale na vajino uvodno sezono?

Mislim, da so najini rezultati še najbolj presenetili naju sami. Še posebej prva tekma na svetovnem pokalu v Szegedu, saj je bila to najina prva tekma in nisva niti približno vedeli, kam sodiva. Kot se spomnim, sem pred tekmo upala na uvrstitev v finale, saj edina 500-metrska vožnja na treningu ni bila nič posebnega, ampak sva po nastopu v kvalifikacijah hitro videli, da bova precej boljši, kot je kazalo na treningu in da se bova borili za najvišja mesta. Najbolj so bile presenečene Novozelandke in Avstralke, ki so naju videle na treningu v Avstraliji, ko nama v veslanje v dvojcu ni šlo najbolje. S tekmicami se med sezono nisva obremenjevali, saj sva imeli veliko opravka sami s seboj in s svojim veslanjem. Prepričana pa sem, da sva marsikaterim tekmicam pokvarili načrte in jim delali sive lase, še posebej, ko so videle, da nama gre iz tekme v tekmo bolje.

Zaradi urnika tekmovanj si letos z Anjo nastopala v K2 500m, v K1 pa na 200m. Sta se s Stjepanom že odločila, kako bo prihodnje leto?

Naslednje leto bo članica tudi Mia Medved. Prepričana sem, da bosta z Anjo v naslednji sezoni še boljši, kar pomeni, da moj nastop v K1 ni zagotovljen, prav tako pa bomo imeli še eno vrhunsko tekmovalko, s katero bomo lahko kombinirali različne discipline. Zagotovo bo Stjepan sestavil najboljše posadke, ki bodo konkurenčne za najvišja mesta na največjih tekmovanjih, in prav lahko se zgodi, da bomo osvojile še več medalj kot v letošnji sezoni.

Dolgo časa si sama vlekla slovenski ženski sprinterski voz, zdaj sta se ti pridružili Anja in Mia. Si jima postregla s kakšnimi nasveti?

Razen posameznih prebliskov slovenski kajak na mirnih vodah, tako v moški kot v ženski konkurenci, do letošnje sezone, razen mene, ni imel posameznika, ki bi bil sposoben doseči podobne oz. primerljive rezultate mojim, kar me zelo žalosti, saj zveza že skoraj celo desetletje vlaga v razvoj mirnih voda, ampak očitno na napačen način. Če se Mia in Anja sami ne bi odločili nekaj spremeniti, bi bilo verjetno še danes tako. Mislim, da sta s tem dobili priložnost, ki je sama nisem imela, saj sem morala velikokrat po znanje v tujino, da se vsakodnevno učita in napredujeta z nekom, ki je že osvajal medalje in s tem dobita tudi potrebno samozavest, da je s pravilnim treningom možno doseči veliko.

Sezona 2018 prinaša svetovna pokale, mediteranske igre, EP, SP. Boš nastopila na vseh ali boš kaj izpustila?

Glede na to, da sta nam ostali samo še dve tekmi svetovnega pokala in da bo po mediteranskih igrah skoraj dvomesečni tekmovalni premor, bom najverjetneje nastopila na vseh tekmah. Še posebej bo pomemben prvi del sezone, če bo potrebno preizkušati nove posadke ali nove discipline, da bi se lahko čim bolje pripravili na svetovno in evropsko prvenstvo.

Že lani si se po uspešnem nastopu v Riu ozrla proti Tokiu. Je po letošnji sezoni želja po nastopu v Tokiu še večja?

Tokio je sigurno nek dolgoročni cilj, saj je olimpijska medalja še edina, ki manjka v moji zbirki medalj. Mislim, da je pomembno, da se čim bolje pripravim za vsako sezono posebej in da napredujem iz sezone v sezono. Predvsem pa je pomembno, da uživam v treningih in tekmah, da uspešno tekmujem, osvajam medalje, imam željo in motiv za naprej ter visoke cilje, ki so realni in dosegljivi.

Intervju je bil objavljen v decembrski številki revije Kajak&kanu, ki jo lahko najdete na: https://kajak-zveza.si/wp-content/uploads/2021/02/publikacije-a-em-p