Peter Kauzer najhitrejši v kvalifikacijah Augsburga.

0
347

Kajakaš Peter Kauzer je bil najhitrejši v kvalifikacijah druge tekme svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah, ki ta konec tedna poteka v Augsburgu. Poleg Hrastničana bosta v kajakaškem polfinalu veslala še Martin Albreht in Janoš Peterlin, zelo uspešni pa so bili tudi vsi kanuisti. Savšek je bil peti, Berčič sedmi in Božič dvanajsti. V popoldanskih kvalifikacijah so uspešno nastopili tudi Urša Kragelj, Eva Terčelj in dvojec Luka Božič – Sašo Taljat, ki bodo prav tako veslali v polfinalu.

Peter Kauzer je bil najuspešnejši slovenski tekmovalec v petkovih kvalifikacijah tekme svetovnega pokala v Nemčiji. Po dveh dobrih kvalifikacijskih vožnjah bo v polfinalu tako startal kot zadnji. »Z vožnjama, ki sem ju pokazal, sem zadovoljen, čeprav nista bili popolni. Težko kombinacijo vrat 9, 10 in 11, kjer so imeli drugi težave, sem odpeljal dobro, tam sem pridobil na času. V prvi vožnji sem delal napake tako kot drugi, v drugo sem za kvalifikacije odpeljal dobro, jutri pa bo treba pokazati kaj več,« je povedal zmagovalec kvalifikacij med kajakaši. Na drugo mesto, z zaostankom dvajsetih stotink sekunde za Kauzerjem, se je uvrstil Nemec Sebastian Schubert, tretji pa je bil njegov rojak Hannes Aigner. V polfinale sta se uspela uvrstiti še dva slovenska kajakaša. Martin Albreht je bil 37., Janoš Peterlin pa 39. Tako kot v Cardiffu je svoje nastope po kvalifikacijah že končal Simon Brus, ki je bil 42.

Zelo uspešni so bili kanuisti, saj so vsi trije brez težav napredovali v polfinale. Benjamin Savšek, tretjeuvrščeni z lanskega evropskega prvenstva prav tu v Augsburgu, je v kvalifikacijah zasedel peto mesto. »Zaenkrat sem zadovoljen, saj sem z uvrstitvijo v polfinale izpolnil prvi cilj. To mi je uspelo z drugo vožnjo, ko sem odpeljal tekoče in brez kazenskih sekund. Sedaj se lahko osredotočim na drugo vožnjo. Čoln mi lepo teče, progo dobro poznam, je pa res, da so tukaj domačini zelo dobri. Skoraj vedno je tu na stopničkah kak domačin,« je povedal Savšek, ki bo v Nemčiji lovil svoj prvi letošnji nastop v finalu. Nastop se mu je namreč ponesrečil na EP v Krakovu, za las pa je brez finala ostal tudi prejšnji konec tedna v Cardiffu. Odlično sta nastopila tudi preostala slovenska kanuista. Anže Berčič je bil sedmi, Luka Božič pa dvanajsti. Najhitrejši je bil Nemec Sideris Tasiadis, drugi je bil Slovak Alexander Slafkovsky, tretji pa Japonec Takuya Haneda.

Slovenski tekmovalci so dobro nastopili tudi v popoldanskem delu kvalifikacij. Luka Božič in Sašo Taljat sta si z dobro prvo vožnjo že zagotovila polfinalni nastop, bila sta namreč tretja, tako da v drugo sploh nista startala, saj ima Luka Božič naporen program in ga že jutri čakajo nastopi v kanuju enosedu. »Postavitev proge je za dvojce kar težka, saj se pozna, da je proga ozka. Na začetku se sicer še nisva povsem uskladila, od sredine naprej pa je steklo. Sedaj se morava dobro spočiti in najesti, v nedeljo pa bova videla, kako bo,« je po edinem petkovem nastopu v dvojcu povedal Luka Božič. »Če gledamo dosedanje rezultate na tej progi, ko se še nikoli nisva prebila višje od 15. mesta, nama statistično gledano ta proga ne leži, ampak zaenkrat se počutiva dobro in upava, da bo tako tudi v nedeljo,« pa je dodal Sašo Taljat. V drugo sta se na vrh prebila Francoza Gauthier Klauss in Mathieu Peche, tako da sta Božič in Taljat zdrsnila na četrto mesto. Na drugem mestu sta kvalifikacije končala Poljaka Marcin Pochwala in Piotr Szczepanski, tretja pa sta bila Slovaka Peter in Pavol Hochschroner.

Napredovanje sta si zagotovili tudi obe kajakašici. Urša Kragelj je kvalifikacijske nastope končala na šestem mestu, Eva Terčelj pa je bila šestnajsta. Najhitrejša je bila Slovakinja Jana Dukatova, druga je bila Čehinja Štepanka Hilgertova, tretja pa Francozinja Marie Zelia Lafont.

Sobotni polfinalni nastopi kanuistov, kajakašev in kanuistk se bodo začeli ob 8.45, finale bo na sporedu ob 12.15, ob 15.30 pa se bodo začele še ekipne tekme.