Peter Kauzer najhitrejši v kvalifikacijah svetovnega pokala v Londonu, Božič – Taljat četrta.

0
583

Slalomisti na divjih vodah so na olimpijski progi v Londonu opravili s kvalifikacijami prve tekme svetovnega pokala v letošnji sezoni. V konkurenci kajakašev je za najboljši čas dneva poskrbel Peter Kauzer, ki je bil od tekmecev hitrejši za več kot sekundo. Zanesljivo sta si polfinale priveslala tudi Luka Božič in Sašo Taljat v dvojcu, ki sta bila po prvi vožnji druga, na koncu pa četrta. V sobotni oziroma nedeljski polfinale so se uvrstili tudi preostali kajakaši Martin Albreht, Janoš Peterlin in Simon Brus, vsi trije kanuisti Benjamin Savšek, Anže Berčič in Luka Božič ter kajakašici Eva Terčelj in Urša Kragelj.

Slovenska slalomska reprezentanca je po uspešnem evropskem prvenstvu na Dunaju, kjer se je obogatila za dve kolajni, v ponedeljek odpotovala v britansko prestolnico, kjer ta konec tedna poteka prva izmed petih tekem za svetovni pokal v sezoni 2014. Slovenci so v petkovih kvalifikacijah nastopili dobro, saj so vsi reprezentanti napredovali v sobotna in nedeljska polfinala. V prvem delu tekmovanja so si napredovanje zagotovili vsi štirje kajakaši Peter Kauzer, Martin Albreht, Simon Brus in Janoš Peterlin ter vsi trije kanuisti Benjamin Savšek, Anže Berčič in Luka Božič, v popoldanskem delu kvalifikacij pa so bili uspešni še kajakašici Eva Terčelj in Urša Kragelj ter dvojec Luka Božič – Sašo Taljat.

Kauzer bi si lahko prižgal cigaro

Najboljši slovenski dosežek kvalifikacij je postavil kajakaš Peter Kauzer, ki je bil najhitrejši, najbližjega tekmeca Borisa Neveuja iz Francije pa je prehitel za 1,26 sekunde. Tretje mesto je zasedel Čeh Vit Prindiš, ki je bil na nedavnem evropskem prvenstvu drugi. Hrastničan se je na prvo mesto zavihtel po zaslugi zelo dobre druge vožnje, saj je bil po prvi deveti. »V prvi vožnji me je val že v drugih vratih potegnil povsem na drugo stran in sem izgubil ritem. Konfiguracija proge je nekoliko drugačna kot je bila, zaradi tega je voda bolj počasna in če na vrhu izgubiš ritem, se mučiš skozi celo progo do cilja. Tako kot sem se jaz in še mnogi drugi,« je težave v prvi vožnji opisal Kauzer. Z nastopom v drugo je bil precej bolj zadovoljen: »V drugo mi je čoln stekel od starta do cilja. Nič nisem pretiraval, krajšal linij, ostal sem na sredini vrat in si pustil prostor za zavesljaje. V cilj sem prišel spočit. To je čar kajaka: enkrat se mučiš in mučiš, pa nikamor ne gre, drugič pa bi si lahko vmes prižgal cigaro, pa gre čoln kar sam od sebe. To mi je uspelo v drugo. Želel sem izboljšati stvari iz prve vožnje, saj sem vedel, da sem izgubil veliko časa. V drugi se je videlo, koliko sem ga izgubil, saj sem imel štiri sekunde hitrejši čas. S takšnim občutkom, kot sem ga imel danes, upam, da bo šlo tudi jutri v polfinalu in potem še v finalu.«

Napredovanje so si zagotovili tudi preostali trije slovenski kajakaši, ki pa niso bili uvrščeni povsem pri vrhu. Martin Albreht je zasedel 23. mesto, Simon Brus je bil 27., Janoš Peterlin pa 29.

Božič in Taljat delo opravila že v prvo

Bronasta kanuista z Dunaja Luka Božič in Sašo Taljat sta svojo nalogo opravila že v prvi vožnji, ko sta bila druga z 0,14 sekunde zaostanka za britanskim dvojcem Florence – Hounslow. Ker Luko Božiča v soboto dopoldne čaka polfinale v kanuju enosedu, v drugo sploh nista startala. »Prikazala sva lepo vožnjo. Moram priznati, da danes nisem imel najboljšega občutka, ampak sem že po evropskem prvenstvu ugotovil, da ko v čolnu nisem imel najboljšega občutka, takrat nama je šlo dobro. Potapljala se nisva nič, zalil naju ni noben val in to je bilo tukaj ključno,« je po vožnji dvojcev povedal Luka Božič.

Na koncu sta Božič in Taljat zasedla četrto mesto. Najhitrejša sta bila Slovaka Tomaš Kučera in Jan Batik, ki sta se na vrh zavihtela v drugi vožnji, druga sta bila Britanca David Florence in Richard Hounslow, tretja pa Čeha Jonaš Kašpar in Marek Šindler.

Savšek z drugo vožnjo do osmega mesta

Brez težav so napredovali tudi vsi trije kanuisti. Ob koncu kvalifikacij je bil najvišje uvrščeni Slovenec Benjamin Savšek, ki se je na osmo mesto uvrstil z drugo vožnjo, po prvi je bil namreč dvajseti. »V drugi vožnji sem popravil napake iz prve, čeprav so se še vedno pojavljaje manjše napake. Uspelo mi je odpraviti kazenske sekunde, kar je bil tudi cilj po prvi vožnji. Takrat sem namreč videl, da s kazenskimi sekundami ne bom prišel v polfinale, zato sem v drugo startal precej bolj zbrano. Jutri bo proga bolj zahtevna in bodo tudi večje razlike. Bo pa za finale vseeno treba odpeljati progo brez kazenskih sekund,« je po tekmi povedal Savšek.

Anže Berčič je kvalifikacije končal na 14. mestu, Luka Božič pa na 17. Najhitrejši kanuist kvalifikacij je bil Britanec David Florence, drugi je bil Slovak Matej Benuš, tretji pa Francoz Nicolas Peschier. 

Do polfinala tudi Terčeljeva in Kragljeva

Uspešno sta nastopili tudi obe predstavnici v kategoriji kajakašic. Eva Terčelj je obe vožnji opravila brez kazenskih sekund, a veslala nekoliko počasneje, tako da je bila ob koncu dneva 14., Urša Kragelj pa je z drugo vožnjo, kjer je naredila en dotik, prišla do 16. mesta. Kvalifikacije je dobila Slovakinja Jana Dukatova, druga je bila Francozinja Emilie Fer, tretja pa Avstralka Jessica Fox.

V konkurenci kanuistk, kjer Slovenija nima svoje predstavnice, je najboljši čas kvalifikacij postavila Foxova, druga je bila Francozinja Caroline Loir, tretja pa Čehinja Katerina Hoškova.

V soboto polfinala, finala in ekipne vožnje čakajo kajakaše, kanuistke in kanuiste, v nedeljo pa bodo znova tekmovale kajakašice in dvojci.

 

Uradna stran tekmovanja: http://london.worldcup.events.slalom.canoeicf.com/