Špela Ponomarenko Janić ne miruje.

0
521

V letošnji seriji treh tekem za svetovni pokal v sprintu na mirnih vodah je marsikdo pogrešil najboljšo slovensko tekmovalko v tej kajakaški disciplini Špelo Ponomarenko Janić. Ta se je vneto pripravljala na novo sezono in znova razmišljala o najvišjih mestih, a jo septembra čaka nekoliko drugačna vloga. Z možem in trenerjem Stjepanom Janićem namreč pričakujeta novega družinskega člana.

Večkratna dobitnica kolajn z največjih sprinterskih tekmovanj (od svetovnih prvenstev pa do mediteranskih iger) Špela Ponomarenko Janić letos ne bo branila kolajne, ki jo je priveslala na lanskem svetovnem prvenstvu v nemškem Duisburgu, saj se bo njena družina v prvi polovici septembra povečala za družinskega člana. Tega se z možem Stjepanom že zelo veselita, a zaenkrat življenje še poteka po ustaljenih tirnicah. »Trenutno je še vse zelo podobno življenju pred zanositvijo. Odkar smo se vrnili iz Avstralije večino časa treniram v Zagrebu. Treniram dvakrat dnevno, tako da za druge stvari trenutno še ni časa. Veslala bom dokler se bom počutila dobro in dokler bo tehnika veslanja na dovolj visokem nivoju. Količina treninga je trenutno zelo podobna kot v tem obdobju v prejšnjih sezonah, le intenzivnost je nižja,« je povedala Špela.

Primorka bo kmalu tudi zaključila študij na Fakulteti za upravo: »Končujem diplomsko nalogo, ki je trenutno v tisku in jo bom predvidoma ob koncu junija tudi zagovarjala.« Veseli pa se tudi prihajajočega poletja, ki ga po desetih letih ne bo preživela na tekmovanjih, temveč doma, na morju: »Ko se bova vrnila domov, naju čaka prenova hiše, v kateri bomo živeli. Drugih načrtov pa zaenkrat še nimam. Vse je odvisno od tega, koliko časa bom lahko še normalno trenirala.«

Kljub temu, da na tekmah ni nastopila, se je Špela Ponomarenko Janić letos udeležila tekem za svetovni pokal: »Letos sem bila na dveh tekmah svetovnega pokala v Milanu, kjer sva bila s Stjepanom gosta italijanske kajakaške zveze, in v Szegedu. Obakrat sva dobila VIP akreditacijo in ugotovila, da to sploh ni slaba vloga. Uživala sem ob ogledu tekem ter druženju s tekmovalci in trenerji, ob tem pa spoznala, da mi bo leto brez tekem zelo ustrezalo. Lahko se bom spočila od vsega stresa in napora, ki ga prinašajo velike tekme in verjamem, da se bom po porodu vrnila še močnejša.«

To je že uspelo mnogim kajakašicam, med drugim tudi njeni svakinji Nataši Dušev Janić, ki se lahko pohvali s šestimi olimpijskimi kolajnami in več kot dvajsetimi kolajnami s svetovnih prvenstev. »Imela sem priložnost pogovora z nekdanjimi in sedanjimi tekmovalkami, ki so rodile med kariero. Teh se je v zadnjih letih nabralo kar precej, samo v letošnji sezoni smo noseče štiri tekmovalke z medaljami z velikih tekem v prejšnji sezoni. Vse so me pomirile s pozitivnimi izkušnjami, vse pa so se že v naslednji sezoni tudi uspešno vrnile, zato sem prepričana, da se lahko tudi sama. Naslednje leto bo pomembno zaradi pridobivanja norme za olimpijske igre v Riu de Janeiru,« je dodala Ponomarenko Janićeva.

Po porodu namerava šampionka hitro znova začeti s treningi, a ne v čolnu. »Glede na to, da od svetovnega prvenstva do februarja tako ali tako nisem veslala, se pred februarjem ne mislim vrniti v čoln. Želim si, da bi poleti čim dlje veslala, da se ritem treningov iz prejšnjih sezon zaradi nosečnosti ne bi spremenil. To pomeni, da bi s treningi začela v začetku oktobra, tako kot v preteklih letih,« je zaključila Špela.

Letos bosta brez Špele Ponomarenko Janić minila še evropsko prvenstvo v Brandenburgu ter svetovno prvenstvo v Moskvi.