Peter Kauzer tretji v La Seu d”Urgellu, Berčič osmi.

0
572

Prvi dan končnih odločitev druge tekme svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v La Seu d”Urgellu se je na zmagovalne stopničke zavihtel kajakaš Peter Kauzer, ki je priveslal na tretje mesto. V finalu je veslal tudi kanuist Anže Berčič, ki je bil osmi.

Peter Kauzer je na španskem prizorišču, kjer je leta 2009 prvič postal svetovni prvak, ob tem pa na tekmah svetovnega pokala tudi že stal na zmagovalnem odru, prišel do prvih zmagovalnih stopničk v letošnji sezoni. Po četrtem mestu na evropskem prvenstvu v Liptovskem Mikulašu je bil tokrat tretji na reki Segre. Za zmagovalcem je zaostal za vsega 33 stotink sekunde. Pred Kauzerjem sta bila le Čeh Vit Prindiš in Slovak Jakub Grigar.

»V kvalifikacijah sem se še malo lovil, ker imam nov čoln, s katerim bom tudi dirkal na olimpijskih igrah. Z drugo kvalifikacijsko vožnjo sem že dobil prave občutke, danes pa sem že v polfinalu vedel, da moram odpeljati kontrolirano. Imel sem dotik zadnjih vrat, tako da sem malo trepetal za uvrstitev v finale, ampak v finalu sem vedel, da lahko izboljšam čas. Na vrhu sem imel malo slabo vožnjo, boril sem se do cilja, na koncu je bilo to dovolj za tretje mesto. Zelo sem vesel stopničk, vsak dan ne moreš zmagati. Dobro je, da vem da sem zraven najboljših,« je po tekmi povedal Kauzer.

V finalu je veslal tudi kanuist Anže Berčič, ki si je napredovanje iz polfinala zagotovil kot edini tekmovalec z dvema kazenskima sekundama, ki si ju je pridobil v polfinalni vožnji. Tako v polfinalu kot kasneje v finalu je zasedel osmo mesto. Zmagal je Slovak Alexander Slafkovsky, pred Francozom Denisom Gargaudom Chanutom in Čehom Vitezslavom Gebasom.

»Nisem pričakoval, da bom na prvih dveh tekmah svetovnega pokala obakrat prišel v finale. Sem kar presenečen, kažem dobre, konstantne vožnje. Pride kakšen dotik, večjih napak ali da bi bil počasen pa ni. Tudi na mi čoln lepo teče. Žal sem v zgornjem delu malo izgubil, v srednjem delu pa sem se odločil za direktno linijo, kjer me je žal odneslo,« je svoj nastop pokomentiral Berčič.

V polfinalnih vožnjah smo imeli še več predstavnikov. V kanuju je Blaž Cof preizkušnjo končal na 15. mestu, Benjamin Savšek je bil 18., Jure Lenarčič pa 19. V kajaku je Martin Srabotnik zasedel 15. mesto, Janoš Peterlin pa je bil 21.

V nedeljo bomo v polfinalih videli tri slovenske čolne. Luko Božiča in Saša Taljata med dvojci ter kajakašici Uršo Kragelj in Evo Terčelj.