Žnidaršič-Žganjar sta na Savi zmagala, Oven drugi, Frančeškin-Hočevar tretja.

0
430

Svetovni pokal v spustu na divjih vodah Savinja 2016, ki ta konec tedna poteka na Savi in Savinji, se je za slovensko ekipo začel zelo uspešno. Na tekmi klasičnega spusta med Zagorjem in Hrastnikom sta Peter Žnidaršič in Luka Žganjar zmagala med dvojci, v isti konkurenci sta bila Maks Frančeškin in Simon Hočevar tretja, za kolajno srebrnega leska pa je poskrbel kajakaš Simon Oven.

Prva izmed dveh tekem svetovnega pokala v spustu na divjih vodah, ki ta konec tedna potekata v Sloveniji, je bil klasični spust. Ta bi po prvotnih načrtih sicer moral potekati na Ljubnem ob Savinji, a jo je organizatorjem zagodel vodostaj, zato je klasika potekala na rezervni lokaciji med Zagorjem in Hrastnikom. Na Savi so se slovenski predstavniki odlično znašli, saj so v klasičnem spustu, ki sicer ni najmočnejše slovensko orožje, osvojili tri kolajne – zlato, srebrno in bronasto.

Za prvo kolajno slovenske reprezentance je poskrbel kajakaš Simon Oven, ki je bil drugi, zaostal pa le za francoskim predstavnikom Paulom Jeanom. Tretji je bil Čeh Kamil Mružek. »Sedaj ko vem, da sem zaostal samo sekundo za zmagovalcem, mi je malo žal, ker bi vmes lahko kaj izboljšal, ampak tudi drugo mesto ni slabo. Na progi sta samo dva zahtevna dela, sicer so bolj ravnine. Dobro je, ker poznaš okolico, ampak prave prednosti pred tekmeci pa nismo imeli. Prednost imamo le na Prusniku, sicer pa ne,« je dejal Simon Oven, sicer četrtouvrščeni kajakaš nedavnega svetovnega prvenstva v klasičnem spustu.

Med deseterico najboljših sta tekmo končala še dva Slovenca. Nejc Žnidarčič je bil osmi, Anže Urankar pa deseti. »Sam sem specialist za sprint, ki so dolgi od pol minute do minute. Današnja tekma je bila tudi za klasiko ekstremno dolga, saj je bila dolga 22 minut. Verjetno je to najdaljša klasika, kar smo jih imeli do sedaj. Upali smo, da nam bodo šli organizatorji na roko in naredili malo krajše, ampak so imeli nekaj zapletov z organizacijo, tako da smo nastopili na res zelo dolgi progi. Glede na to, da se letos nisem toliko pripravljal na klasiko, sem zadovoljen z osmim mestom, saj moram gledati na seštevek svetovnega pokala, kjer se seštevajo klasika in sprinti. Jutri je moj dan, ko nastopamo v sprintu v Celju. Sprint bo dolg pol minute, tekma bo nočna, pod reflektorji, zato mislim, da bo pravi spektakel. Upam na precej višjo uvrstitev,« je po nastopu povedal Žnidarčič. Maks Frančeškin je bil 13., Tim Novak 25., Tim Kolar pa 30.

Še posebej veselo pa je bilo v konkurenci dvojcev, kjer so Slovenci osvojili dve kolajni. Zmagala sta dobitnika dveh kolajn na svetovnem prvenstvu v Banjaluki Peter Žnidaršič in Luka Žganjar, Maks Frančeškin in Simon Hočevar pa sta uspeh dopolnila s tretjim mestom. Med slovenski posadki sta se vrinila Avstrijca Gerhard Schmid in Peter Draxl.

»Vesela sva, da sva se uvrstila na prvo mesto. Imava veliko odličij, ampak doslej se je le dvakrat zgodilo, da sva bila na velikih mednarodnih tekmovanjih na prvi stopnički. Danes je tretjič, tako da se veseliva te zmage. Preizkušnja je bila zelo zahtevna, psihično in fizično, tako da sva vesela, da je čoln stekel, kot je moral. Bilo je veliko mirne vode, zato sva se morala zelo potruditi,« je bil zmage vesel Luka Žganjar.

Ljubljanski dvojec je imel na poti do zmage dobro taktiko, ki jo je pojasnil Peter Žnidaršič: »Tekme sva se lotila zelo pametno. Na začetku, kjer je divji del, sva šla zelo umirjeno, nato sva počasi stopnjevala, v dveh dolgih ravninah pa sva šla na polno. V drugi tretjini proge sva se na valovih spočila, v zadnji ravnini, vse do konca, pa sva dala vse od sebe.«  

V soboto bo na Špici v Celju še vrhunec svetovnega pokala – tekma v sprintu na divjih vodah. Kvalifikacije se bodo začele pol ure prej, kot je bilo sprva načrtovano, tako da bodo kanuisti, kajakašice in kajakaši na Savinji startali že ob 15.30. Druga vožnja v omenjenih kategorijah se bo začela ob 16.50. Ob 18.45 se začnejo še kvalifikacije za kanuistke ter moške in ženske kanuistične dvojce (druga vožnja ob 19.10). Finale vseh kategorij se začne ob 21.45, podelitev kolajn najboljšim pa je predvidena za 23.30.