Peter Kauzer zmagal na tekmi svetovnega pokala v Španiji

0
671

Peter Kauzer je na četrti tekmi svetovnega pokala v letošnji sezoni, ki ta konec tedna poteka v La Seu d’Urgellu, priveslal do zmage, že trinajste v karieri v tej seriji tekmovanj. To je druga kolajna za slovensko reprezentanco v Španiji, saj je bil v petek Luka Božič drugi v kanuju.

Najboljši slovenski kajakaš Peter Kauzer je na olimpijski progi v La Seu d’Urgellu priveslal do novega velikega uspeha. Na progi, kjer je leta 2009 prvič postal svetovni prvak, je ugnal vso konkurenco. Najbolj se mu je približal olimpijski prvak iz Ria de Janeira Britanec Joseph Clarke, ki je zaostal za sekundo. Na tretje mesto je priveslal Čeh Vit Prindiš, ki je zaostal za sekundo in pol.

»Tega nisem pričakoval, če sem iskren. Začetek sezone je bil slab, saj se nisem uspel uvrstiti v finale. V premoru sem si rekel, ko bom v finalu, želim dokazati, da sem še vedno vrhunski. Danes sem bil zadovoljen z napredovanjem in lepo polfinalno vožnjo. V finalu sem želel pokazati še več in na koncu je bilo dovolj za še eno zmago tu v La Seu. To je eno izmed mojih najljubših prizorišč. Zelo sem vesel,« je bil prvi odziv Petra Kauzerja, ki bo 8. septembra slavil 40 let.

»To so dobri temelji za svetovno prvenstvo, ki sledi čez dva tedna. Pokazal sem, da sem v dobri formi in da sem se nekaj naučil iz napak v prvem delu sezone. Vesel sem, da se je tako začelo in upam, da bom prikazoval takšne vožnje v naslednjih dveh tednih,« je še dodal Hrastničan, ki je na prizorišču tokratnega svetovnega pokala sedaj zmagal že tretjič, ob tem pa tu osvojil še tri bronaste kolajne na tekmah za svetovni pokal.

V polfinalu je nastopil tudi Niko Testen, ki se je med najboljšo štirideseterico uvrstil z enajstim časom kvalifikacij. V soboto mu žal ni uspelo ponoviti petkovega nastopa. Prvi dotik na progi je imel v 12. vratih, še večja napaka pa se mu je pripetila tik pred ciljem, pri vratih številka 20, kjer je prejel 50 kazenskih sekund, kar je pomenilo konec možnosti za uvrstitev v finale in vrhunsko uvrstitev. Ko je priveslal v cilj je bil 30., a preostalih deset tekmovalcev, ki so še nastopili za njim, ni delalo velikih napak, tako da je Testen svetovni pokal v La Seu d’Urgellu končal na začelju polfinalistov, kot 40.

V ženski konkurenci so bile na startu polfinala vse tri slovenske kajakašice, a se žal nobeni ni uspelo uvrstiti med finalistke. Najvišje je bila Eva Terčelj, svetovna prvakinja iz leta 2019, ki pa tokrat v Pirenejih ni prikazala vožnje, kakršne je sposobna. Z dvema dotikoma in zaostankom osmih sekund za vodilno kajakašico polfinala Španko Maialen Chourraut je zasedla končno 16. mesto. Eva Alina Hočevar je s progo opravila brez dotikov, a prav tako ni bila dovolj hitra, tako da je bila 19. Ajda Novak je četrto tekmo za svetovni pokal sklenila na 22. mestu, po tem ko je imela dva dotika in posledično štiri kazenske sekunde.

V finalu je bila najboljša Slovakinja Eliška Mintalova, lanskoletna evropska prvakinja, za katero je to prva zmaga v karieri na tekmah za svetovni pokal. V finalu je za pičlih šest stotink prehitela serijsko zmagovalko Jessico Fox iz Avstralije, tretja pa je bila Italijanka Stefanie Horn, s katero si je Mintalova lani delila naslov evropske prvakinje.

V nedeljo bodo na sporedu še tekmovanja v kajakaškem krosu. Na startni listi so Ajda Novak, Eva Terčelj, Vid Kuder Marušič, Tine Kancler in Žiga Lin Hočevar.

Več: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/la-seu-d-urgell-2023

Foto: Jure Lenarčič