Vid Kuder Marušič osmi v kajakaškem krosu svetovnega pokala v Španiji

0
338

Svetovni pokal v slalomu na divjih vodah v La Seu d’Urgellu se je zaključil s preizkušnjami kajakaškega krosa, kjer je najboljšo slovensko uvrstitev dneva dosegel Vid Kuder Marušič. V moški konkurenci je zasedel osmo mesto.

Pet slovenskih predstavnikov je bilo na startu zadnjega dne svetovnega pokala v Španiji, ko so bile na vrsti tekme v kajakaškem krosu. V prvem delu tekmovalnega programa so potekale kvalifikacijske vožnje na čas, iz katerih so v glavni del tekmovanja napredovali kajakašica Eva Terčelj ter kajakaša Vid Kuder Marušič in Tine Kancler.

V izločilnih bojih se je najdlje prebil Vid Kuder Marušič, ki je obstal v polfinalu in na koncu zasedel osmo mesto. V osmini finala in v četrtfinalu je ciljno linijo prečkal tik za končnim zmagovalcem Janom Rohrerjem iz Švice. Napeta je bila predvsem četrtfinalna tekma, kjer se je Kuder Marušič na drugo mesto prebil tik pred ciljem, kar mu je prineslo napredovanje v polfinale. V tej skupini je v cilj prišel kot četrti, tako da je ostal v predzadnji fazi tekmovanja. Pred Kudrom Marušičem so se zvrstili Švicarja Jan Rohrer in Dmitri Marx ter Novozelandec Finn Butcher.

»Polfinalna vožnja se ni izšla, kot sem si želel, a vseeno je dobro biti uvrščen med osmerico na takšni tekmi kot je bila danes. To je moj najboljši rezultat sezone. Z optimizmom grem naprej proti Londonu. Proga v La Seu d’Urgellu je zelo specifična. Kanal je zelo ozek, voda ni tako divja kot na kakšni drugi progi, kjer so tekme za svetovni pokal. V Londonu je drugačen tip proge, kar se zelo pozna pri kajakaškem krosu. Tu je bilo v spodnjem delu proge težko prehitevati, ker je ožji kanal in počasnejša voda. Čolni so počasnejši kot slalomski, tako da moraš veliko močneje veslati, da nekoga prehitiš. Na drugi strani so proge, kot sta v Augsburgu ali Londonu, kjer si lahko v stiku s prvima dvema tekmovalcema do cilja in imaš več možnosti za prehitevanje,« je povedal Kuder Marušič.

Na enajstem mestu je tekmo svetovnega pokala zaključil Tine Kancler, ki je obstal v četrtfinalu. V peti skupini osmine finala je bil drugi, v četrtfinalni skupini pa je ciljno linijo prečkal za Švicarjem Dmitrijem Marxom in Novozelandcem Butcherjem.

Po tekmi je Kancler povedal: »V izločilnih bojih se večina tekme odvije v prvih vratih. Na startu je ozko in se že tam zgodijo prvi zapleti. Prva protitočna vrata so agresivna in je treba biti previden in imeti malo sreče. Ta je zmeraj manjši faktor, saj se tehnika razvija. Lahko napreduješ in imaš prednost pred ostalimi, če imaš dovolj prostora, če ga nimaš, pa je potrebne tudi nekaj sreče.«

V ženski konkurenci je v izločilnih bojih nastopila Eva Terčelj, ki pa je po tretjem mestu v sedmi skupini osmine finala obstala v tej fazi tekmovanja. Pred njo sta bili v cilju Nemka Elena Lilik in Čehinja Tereza Kneblova. Na koncu bo La Seu d’Urgell zapustila z 21. mestom v kajakaškem krosu.

»Start je bil dober, dobro sem se postavila. Tudi vstop v prva vrata je bil dober, a me je četrta tekmovalka, verjetno najslabša tekmovalka v tej skupini, zadela v trup. Tu se pozna, da so slabše tekmovalke bolj nevarne. Zadela me je in ustavila, zaradi česar sem zaostala. V naslednjih vratih sem se poskušala preriniti naprej, a mi ni uspelo. Škoda, da se je ustavilo že v prvem krogu,« je pojasnila, kaj se je dogajalo Eva Terčelj.

Ajdi Novak je napredovanje v glavni del tekmovanja ušlo zaradi napake na kvalifikacijski progi, ki ji je prinesla kazen in jo potisnila na 39. mesto. Prav tako pa je v kvalifikacijskih vožnjah na čas obstal tudi Žiga Lin Hočevar, ki je bil na koncu 45.

V ženski konkurenci je zmagala Nemka Elena Lilik, druga je bila Britanka Kimberely Woods, tretja pa še ena Nemka Ricarda Funk. Med kajakaši je zmaga po zaslugi evropskega prvaka iz leta 2022 Jana Rohrerja odšla v Švico, drugi je bil olimpijski prvak iz Ria de Janeira Joseph Clarke, tretji pa mladi francoski tekmovalec Anatole Delassus.

Naslednja postaja za slalomiste na divjih vodah bo London, kjer bo med 19. in 24. septembrom potekalo svetovno prvenstvo in olimpijske kvalifikacije.

Več: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/la-seu-d-urgell-2023

Foto: Jure Lenarčič