Petru Kauzerju bron na svetovnem pokalu v Italiji, v finalu tudi Alja Kozorog.

0
596

Na četrti tekmi svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v Italiji je kajakaš Peter Kauzer priveslal do bronaste kolajne in prve kolajne v letošnji sezoni na največjih tekmovanjih. Odličen rezultat je dosegla tudi kanuistka Alja Kozorog. Z devetim mestom je postavila izid kariere, saj je v finalu članske konkurence veslala prvič. Zelo blizu najboljši deseterici je bil še kajakaš Martin Srabotnik, ki je zasedel 12. mesto.

Hrastničan Peter Kauzer je še enkrat več stopil na zmagovalne stopničke na tekmah za svetovni pokal. Na četrtem svetovnem pokalu sezone 2017 je priveslal do prve letošnje kolajne, saj je v napetem finalu kajakašev zaostal le za Čehom Vitom Prindišem, ki je zmagal že tretjič letos, in Američanom Michalom Smolenom.

Kauzer je na progi v Ivreji, kjer je tokrat tekmoval prvič, v preteklih dneh zelo užival, po finalnem nastopu pa povedal: »Že zgoraj, v prvih vratih, sem zadel v dno, ko sem obrnil čoln, saj je tam zelo nizka voda. To mi je nekoliko zmešalo ritem zavesljajev, zato sem se v naslednjih dvojih vratih lovil. V četrtih sem imel zelo direktno linijo, na žalost me je tam tok kar prestavil nekoliko nižje, tako da sem moral loviti peta vrata. Vrata, ki sem jih lovil, so najbolj nehvaležna, saj se tam voda ustavi. Že tako nimaš veliko hitrosti, če pa jo izgubiš, ti gre veliko moči, da pridobiš hitrost nazaj. Mi je pa zelo všeč spodnji del proge, ko moraš pridobiti pravi ritem zavesljaja. Vedel sem, da ni konec, dokler ne prečkam ciljne linije. Boril sem se do konca in poskušal izničiti zaostanek. Vid in Michal sta bila danes prehitra. Brez dveh napak bi se lahko boril tudi za zmago.«

Še en dober rezultat je postavil tudi Celjan Martin Srabotnik, ki je za finalom zaostal le za dve desetinski sekunde in bil na koncu 12. »Finale se mi je spet izmuznil za las. Naredil sem napako, imel sem dotik, bilo je še nekaj drugih malenkosti. Sicer pa sem kar zadovoljen z vožnjo. Čoln mi je tekel,« je povedal Srabotnik.

Tretji slovenski kajakaš med polfinalisti je bil Žan Jakše, ki bo Ivrejo zapustil s 27. mestom.

V zelo lepem spominu bo italijansko prizorišče ostalo kanuistki Alji Kozorog. Primorka je namreč prvič v karieri v članski konkurenci priveslala do finalnega nastopa. V petkovih kvalifikacijah je nekoliko trepetala za uvrstitev v polfinale, saj je ulovila predzadnje mesto, ki je še vodilo v drugo fazo tekmovanja. V sobotnem polfinalu pa je prikazala izvrsten nastop. Na progo se je podala kot druga, nato pa napeto čakala na razplet in tekmice, ki so še čakale na svojo vožnjo. Iz nastopa v nastop so tekmovalke grešile, med njimi tudi številne zelo izkušene kanuistke, in vse bolj je kazalo, da je pred Aljo najboljši izid kariere na tekmah svetovnega pokala. Na koncu se je v finale uvrstila z osmim časom polfinala. Na zahtevni progi ji v drugo ni steklo tako kot v polfinalu in zasedla je končno deveto mesto.

»Zelo, zelo sem zadovoljna, da mi je končno uspela dobra tekma, ko sem lahko zadovoljna s svojimi vožnjami. Cilj v finalu je bil, da se zabavam in da odpeljem čim lepše. Imela sem se lepo do zadnjega dela, kjer mi je malo zmanjkalo moči, zato so se pojavile napake,« je po nastopu dejala Alja in nadaljevala: »Glavni cilj je napredovati iz leta v leto. Mislim, da sem še daleč za najboljšimi. Upam, da bom iz leta v leto stopnjevala vse tja do olimpijskih iger.«  

V polfinalu je veslala tudi Aljina klubska kolegica Nina Bizjak in z dvema dotikoma osvojila končno 19. mesto.

Zmage v finalu se je veselila Avstralka Jessica Fox, ki je prikazala izjemno vožnjo in najbližje zasledovalke ugnala za več kot deset sekund. Druga je bila Avstrijka Viktoria Wolffhardt, tretja pa Čehinja Tereza Fišerova.

Med dvojci, kjer nimamo svojih predstavnikov, sta bila najboljša Slovaka Peter in Ladislav Škantar, druga sta bila Nemca Robert Behling in Thomas Becker, tretja pa Francoza Gauthier Klauss in Matthieu Peche.

V nedeljo bodo v polfinalu veslale kajakašice, med njimi Eva Terčelj in Urša Kragelj, ter kanuisti, na čelu z Benjaminom Savškom, Anžetom Berčičem, Luko Božičem in Juretom Lenarčičem.

 

Rezultati: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/ivrea-2017/rankings-results