Po dvomesečnem premoru slalomisti uspešno preko uvodne ovire v Ivreji.

0
522

Najboljši svetovni slalomisti na divjih vodah so čakali in po dveh mesecih dočakali nadaljevanje sezone 2017. Zadnjo tekmo svetovnega pokala pred premorom so namreč imeli v začetku julija v Markkleebergu, tokrat pa se mudijo v Italiji. V Ivreji so si uvodni dan četrte tekme svetovnega pokala polfinalni nastop priveslali kanuistki Nina Bizjak in Alja Kozorog, kajakaši Peter Kauzer, Žan Jakše in Martin Srabotnik, kajakašici Urša Kragelj in Eva Terčelj ter kanuisti Benjamin Savšek, Anže Berčič, Luka Božič in Jure Lenarčič.

V dopoldanskem bloku kvalifikacij v Ivreji je v polfinale napredovala trojica slovenskih kajakašev. Najboljši rezultat je dosegel Peter Kauzer, ki je bil šesti. Žan Jakše je napredoval s 25. časom, Martin Srabotnik pa z 28. Zelo blizu uvrstitvi v polfinale po prvi vožnji je bil Vid Kuder Marušič, ki je bil 34., zmanjkalo pa mu je le pol sekunde. Za mesto v sobotnem polfinalu se je nato potegoval še v drugi vožnji, kjer pa je bil na koncu 18. in s svojim nastopom zaključil v prvi fazi tekmovanja.

»Proga v Ivreji mi je zelo všeč, ker je hitra voda, veliko je “rolc”, preko katerih moraš znati peljati čoln. Če imaš dober “timing”, je potem dokaj enostavno veslati skozi celo progo. Užival sem cel teden. Tu sem prvič v karieri, nikoli prej še nisem bil, tako da je bilo luštno po 27 letih odkriti še kakšno novo progo. Počutil sem se dobro, veslal sem kontrolirano. V kvalifikacijah ni pomembno, na kateri poziciji si, ampak da prideš naprej,« je povedal Peter Kauzer.  

Najhitrejši kajakaš kvalifikacij je bil Italijan Zeno Ivaldi, drugi je bil Poljak Maciej Okreglak, tretji pa Švicar Martin Dougoud.

Z drugim nastopom dneva sta si sobotno preizkušnjo priveslali tudi obe kanuistki – Nina Bizjak in Alja Kozorog. Slednja ob prihodu z vode najprej sploh ni vedela, da je njen nastop zadostoval za napredovanje. »Vožnja ni bila najboljša. Očitno delajo tudi druge veliko napak, tako da se je izšlo, čeprav si nisem ravno zaslužila polfinala. To je ena najbolj zahtevnih prog na svetu. Zdi sem mi zelo zahtevno dobro veslati tu,« je bila kritična Alja. Bizjakova je napredovala s petim, Kozorogova pa z devetim časom druge kvalifikacijske vožnje. Najhitrejša je bila Avstralka Jessica Fox, druga je bila Avstrijka Viktoria Wolffhardt, tretja pa Brazilka Ana Satila.

Uspešni sta bili tudi kajakašici Urša Kragelj in Eva Terčelj. Obe sta prvo kvalifikacijsko vožnjo končali med najboljšimi. Krageljeva na devetem, Terčeljeva pa na enajstem mestu. Urša Kragelj je bila po uvodnem dnevu zadovoljna: »Zadovoljna sem z vožnjo. Po dolgem premoru je spet prava tekma. Morda je bilo prisotne več živčnosti kot po navadi. Na treningih mi vse do zadnjega dne ni šlo prav dobro, na tekmi mi je šlo precej boljše kot na treningih. Tu sem prvič, zato sem se še malo lovila. Komaj čakam, da vidim polfinalno in finalno progo.«

Še v drugo se je morala na progo podati Ajda Novak. Po prvi vožnji je bila namreč 29., v drugi vožnji pa je znova ostala praznih rok in bila 19. S progo je daleč najbolje opravila Avstrijka Corinna Kuhnle, druga je bila Avstralka Jessica Fox, ki je za njo zaostala za šest sekund, tretja pa Brazilka Ana Satila.

Povsem na koncu so se v kvalifikacijah preizkusili še kanuisti. V prvem nastopu si je nadaljevanje že zagotovila trojica slovenskih slalomistov. Benjamin Savšek je s progo opravil zelo dobro in zasedel tretje mesto ter zaostal le za Slovakom Matejem Benušem in Italijanom Robertom Colazingarijem.

Dvakratni olimpijec Savšek je bil po nastopu vesel: »Danes je bila vožnja povsem solidna. Te občutke bom poskušal prenesti v nedeljski polfinale in upam, da se uvrstim tudi v finale. Tam želim pokazati svoj maksimum, tako kot na vsaki tekmi. Kaže, da sem dobro preživel obdobje brez tekmovanj in sem še vedno dobro pripravljen.«

Anže Berčič je bil enajsti, Luka Božič pa 15. »Zadovoljen sem. Odpeljal sem tako, kot sem napovedal na zadnji novinarski konferenci, dal sem “gas”. Morda bi lahko kakšne stvari odpeljal še bolj z vodo, da bi bilo še lepše, še lažje, ampak sem zadovoljen. Upam, da bom imel takšno energijo in moč tudi na naslednjih tekmah,« je povedal Berčič.  

Jure Lenarčič je v drugem nastopu dneva postavil drugi najhitrejši čas vožnje in se tudi on brez večjih težav uvrstil v nedeljski polfinale kanuistov.

V soboto bodo na sporedu polfinalne in finalne vožnje kanuistk in kajakašev.

 

Rezultati: https://www.canoeicf.com/canoe-slalom-world-cup/ivrea-2017/rankings-results