Urankar in Oven zmagovalca skupnega seštevka ECA pokala v spustu na divjih vodah.

0
525

Na Češkem se je pretekli teden zaključila serija ECA evropskega pokala v sprintu na divjih vodah. V sezoni 2017 so se divjevodaši za točke ECA pokala potegovali na štirih tekmah. Dve sta potekali spomladi, in sicer v Skopju in Banjaluki, dve pa avgusta na Češkem – v Čeških Budejovicah in Roudnicah, le nekaj kilometrov oddaljenih od Račic, kjer sta blesteli mirnovodašici Anja Osterman in Špela Ponomarenko Janić. V skupnem seštevku so se izkazali slovenski tekmovalci, ki so zasedli prva mesta v konkurenci kajakašev. Simon Oven in Anže Urankar sta si delila prvo mesto, Tim Novak pa je bil skupno tretji.

Slovenski tekmovalci, ki so izpustili prvo tekmo v Skopju, so bili odlični že v  Banjaluki, v zmagovitem stilu pa so svoj pohod na vrh nadaljevali tudi na Češkem. Na tekmi ECA evropskega pokala v Čeških Budejovicah je med kajakaši v sprintu slavil Simon Oven, Tim Novak pa je bil tretji. V isti konkurenci je Jure Klun zasedel peto mesto, Anže Urankar je bil šesti, Gašper Krivic pa 22.

Na zadnji tekmi evropskega pokala v Roudnicah sta med kajakaši na zmagovalni oder priveslala Anže Urankar in Tim Novak, ki sta bila drugi oziroma tretji. Simon Oven je preizkušnjo končal na sedmem mestu, Matic Firm pa je bil 16. Zmagal je Čeh Richard Hala.

Poleg Anžeta Urankarja in Simona Ovna, zmagovalcev v skupnem seštevku ECA evropskega pokala v sprintu na divjih vodah ter tretjeuvrščenega Tima Novaka je slovenske barve zastopalo še enajst slovenskih kajakašev, med njimi tudi končno 44. uvrščeni Nejc Žnidarčič, ki je tekmoval le v Banjaluki. Matic Firm je bil na koncu 22., Maks Frančeškin 47., 48. mesto sta si delila Vid Debeljak in Jure Klun, Urban Novak je bil 53., Gregor Sedeu 56., Vid Svetina 57., Maks Alič 59., 60. pa sta bila Gašper Krivic in Đorđe Mihajlović.

Med kajakašicami je Eva Alina Hočevar, ki je tekmovala v Banjaluki, zasedla skupno 19. mesto, med kanuisti je bil Simon Hočevar 27., Luka Žganjar 29., Matej Hočevar pa 34. Na enajsto mesto med dvojci sta se uvrstila Maks Frančeškin in Simon Hočevar.

Na Češkem sta preteklo soboto in nedeljo sicer potekali še dve spustaški tekmi, vendar pa nista šteli za točke ECA pokala. V Lipnem je v nedeljo v sprintu na divjih vodah slavil Vid Debeljak, ki je na tekmo prispel neposredno s svetovnega prvenstva v sprintu na divjih vodah, ki je prav tako potekalo na Češkem. Matic Firm je bil deseti. Slednji je tekmoval tudi dan prej v klasičnem spustu in bil 29.

Najboljše slovenske tekmovalce v sprintu na divjih vodah ob koncu septembra čaka še vrhunec sezone – svetovno prvenstvo v francoskem Pauju.