Po petih izbirnih tekmah je znana članska slalomska ekipa.

0
564

Slalomisti na divjih vodah so s tekmo v Tacnu sklenili serijo petih izbirnih tekem za sestavo članske reprezentance. Ob tem so tekme štele tudi za sestavo olimpijske ekipe, kjer je zahtevane pogoje vsaj štirih zmag dosegel le kanuist Benjamin Savšek, ki se tako pridružuje Petru Kauzerju, ki si je olimpijsko vozovnico zagotovil že z lanskim naslovom svetovnega prvaka. V preostalih dveh kategorijah bo potnika na OI določilo evropsko prvenstvo.

Izbirne tekme za sestavo članske slalomske reprezentance in olimpijske ekipe že dolgo niso bile tako napete kot letos. Tekmovalci so bili v vseh kategorijah izjemno izenačeni, zato je v večini primerov odločal finale tekme za točke ICF v Tacnu. Po polfinalu je že postalo jasno, da ima le še Benjamin Savšek možnosti za neposredno uvrstitev v olimpijsko ekipo, saj sta v kategoriji dvojcev Luka Slapšak in Urban Jarc prehitela Luko Božiča in Saša Taljata, s tem pa jima tudi onemogočila štiri zmage na petih izbirnih tekmah, ki so bile potrebne za uvrstitev v olimpijsko ekipo. Nekoliko slabše je v polfinalu nastopil tudi Savšek, ki pa se je v drugo nato zbral in zmagal še četrtič, kar je bilo dovolj za londonsko vozovnico.

»Za nami je zelo naporen teden. Izjemno sem vesel, da mi je uspela dobra vožnja, tako da se že veselim priprav na olimpijske igre in samega zaključka na OI. Noro! To je prvi tako velik dogodek v moji karieri. Morda bo sedaj postalo nekoliko lažje, saj je bil zadnji mesec zelo napet, ko smo se vsi pripravljali na izbirne tekme in na to, kdo bo dobil mesto na OI. Zdaj bom potreboval dva dni počitka, potem pa si zastavil novi cilj. Pogoji za uvrstitev na OI so bili zelo zahtevni, saj je bilo treba štirikrat zmagati, in zmeraj se najde kakšen tekmovalec, ki postavi zelo dober čas,« je po tekmi svoje prve vtise strnil Benjamin Savšek. »Kot kaže sem letos pridobil na psihični pripravljenosti, tako da sem zdržal ta pritisk,« je še dodal. Na evropskem prvenstvu se mu bosta v kanuistični ekipi pridružila še Anže Berčič, ki je bil na zadnji tekmi drugi, ter Jure Lenarčič. Četrti kanuist je Blaž Cof, ki bo tako lahko nastopil na tekmah svetovnega pokala. Tretje mesto na tekmi za točke ICF je sicer zasedel Italijan Roberto Colazingari, Blaž Cof je bil četrti, Jure Lenarčič peti, Andrej Črepinšek pa deveti.

Precej bolj zapletena situacija je v kategoriji dvojcev, kjer sta v sobotnih kvalifikacijah slavila Dejan Kralj in Simon Hočevar, nedeljski polfinale pa sta z najhitrejšim časom izmed slovenskih posadk dobila Luka Slapšak in Urban Jarc. S tem sta Luka Božič in Sašo Taljat izgubila vsako možnost za neposredno uvrstitev na OI v London. Primorski dvojec je v finalu zasedel drugo mesto in bil s tem najbolje uvrščeni slovenski čoln, a to je bila njuna tretja zmaga v seriji izbirnih tekem, za OI pa bi morala zmagati vsaj štirikrat. To hkrati pomeni, da bo odločitev o potniku v London padla šele po EP v Augsburgu, kjer si bo mesto na največjem športnem dogodku priveslal boljši izmed dvojcev Božič-Taljat ali Kralj – Hočevar. Najboljši dvojec zadnje tekme v Tacnu je bil Masoero – Benetti (Italija), Božič in Taljat sta bila druga, Kralj in Hočevar tretja, Slapšak in Jarc pa četrta. Omenjeni trije dvojci so si tudi zagotovili mesto v članski ekipi, ki bo nastopala na EP in na tekmah svetovnega pokala.

Uvrstitev na EP v Nemčiji bo določila tudi potnico v konkurenci kajakašic, kjer se bosta za edino prosto mesto pomerili Urša Kragelj in Eva Terčelj. Po nekoliko slabšem začetku izbirnih tekem, je na zadnjih treh tekmah najboljše vožnje prikazala Urša Kragelj. »Bilo je dramatično in težko. To je bila ena izmed najtežjih tekem v življenju. Morala sem se boriti s sabo in vodo, saj mi ni šlo. Niti ena vožnja na teh izbirnih tekmah mi stekla, čeprav se si res želela, da bi mi uspelo, ampak tako pač je. Zdaj gremo v Augsburg, tam bomo trenirali, in upam, da bom imela dober dan. Pogoji in zahteve, ki so jih postavili so bile zelo težke. Kajak slalom je šport, kjer je nihanje voženj in rezultatov stalnica, zato je bilo težko pričakovati same zmage,« je povedala Kragljeva, ki je v napetih preizkušnjah vseeno videla nekaj dobrega: »Zdi se mi prav, da že pred velikimi tekmami tekmuješ na nož in poskušaš prikazati čim boljše vožnje.« Poleg Kragljeve in Terčeljeve si je po pričakovanjih mesto v reprezentanci zagotovila še Nina Mozetič. Na tekmi je sicer zmagala Italijanka Clara Giai Pron, Urša Kragelj je bila druga, Nina Mozetič tretja, Eva Terčelj četrta, na peto mesto se je uvrstila Ajda Novak, Neža Vrevc pa je bila deveta.

V konkurenci kajakašev, kjer izbirne tekme niso odločale o potniku na OI, ki je znan že od lanskega septembra, temveč le o tekmovalcih, ki bodo nastopali na EP in na svetovnih pokalih, na zmagovalnih stopničkah ni bilo slovenskega tekmovalca. Najboljši je bil Italijan Daniele Molmenti, ki si je z zmago tudi zagotovil mesto na OI v Londonu, drugi je bil Francoz Thomas Bersinger, tretji pa še en Italijan Ricardo De Gennaro. Najboljši Slovenec je bil Jure Meglič na četrtem mestu. Janoš Peterlin je bil sedmi, Simon Brus deseti, Peter Kauzer pa je dobil 50 kazenskih sekund in tekmovanje končal na 11. mestu. Hrastničan je sicer takoj po tekmi odhitel na letališče, saj bo do 3. maja treniral na olimpijski progi v Londonu. Poleg Kauzerja bosta na EP tekmovala še Jure Meglič in Janoš Peterlin, na tekmah svetovnega pokala pa se bo trojici pridružil še Martin Albreht.

Prvo veliko tekmovanje v tej sezoni bo EP v Augsburgu med 9. in 13. majem, serija tekem za svetovni pokal pa se bo s tekmo v Cardiffu pričela 8. junija. Sledili bosta preizkušnji v Pauju in La Seu d”Urgellu, po olimpijskih igrah pa bosta na sporedu še tekmi svetovnega pokala v Pragi in v Bratislavi.

 

Slovenska članska reprezentanca:

K1m – Peter Kauzer, Jure Meglič, Janoš Peterlin, Martin Albreht*

C1m – Benjamin Savšek, Anže Berčič, Jure Lenarčič, Blaž Cof*

K1ž – Urša Kragelj, Eva Terčelj, Nina Mozetič

C2 – Luka Božič – Sašo Taljat, Dejan Kralj – Simon Hočevar, Luka Slapšak – Urban Jarc

*- nastop na tekmah svetovnega pokala