Slalomisti so v Tacnu tekmovali na tretji izbirni tekmi.

0
434

Izbirne tekme slalomistov na divjih vodah postajajo vse bolj napete. Na tretji tekmi, ki je tokrat potekala v Tacnu, je med kajakašicami slavila Urša Kragelj, med dvojci pa sta bila najboljša Dejan Kralj in Simon Hočevar. V konkurenci kanuistov je do tretje zmage prišel Benjamin Savšek, med kajakaši pa je bil znova najboljši Peter Kauzer, ki je v ekipo sicer že kvalificiran na podlagi lanskoletnih uspehov.

Kvalifikacije tekme za točke ICF, ki ta vikend poteka v Tacnu, so štele kot tretja izbirna tekma za sestavo olimpijske ekipe ter članske reprezentance. Po tem, ko so bili po dveh preizkušnjah še neporaženi dvojec Luka Božič in Sašo Taljat ter kanuist Benjamin Savšek, so sobotne kvalifikacije poskrbele, da bosta nedeljski polfinale in finale, kjer bosta oba teka štela za sestavo ekipe, izjemno napeta in zanimiva. Najboljši slovenski dvojec v kvalifikacijah je bil namreč Kralj – Hočevar, ki je zasedel drugo mesto, medtem ko sta bila najboljša na prvih dveh izbirnih tekmah – Luka Božič in Sašo Taljat – po velikih težavah tokrat četrta. Najhitrejši čas v kvalifikacijah sta postavila Italijana Masoero in Benetti, tretje mesto pa je prav tako pripadlo Italijanoma Camporesiju in Ferrariju. Dejan Kralj in Simon Hočevar sta tako z najboljšim slovenskim rezultatom dneva v kategoriji dvojcev prišla do prve zmage v seriji izbirnih tekem, tako da bosta nedeljski polfinale in finale še zelo zanimiva. V primeru, da Kralj in Hočevar tudi v nedeljo vsaj enkrat premagata Luko Božiča in Saša Taljata, bo o potniku na OI odločala boljša uvrstitev na EP v Augsburgu. Če pa bosta Božič in Taljat najboljši slovenski dvojec tako v polfinalu kot v finalu, bosta že uvrščena na OI. »Zelo sva zadovoljna, ampak bo tudi jutri potrebno dobro veslati. Nekaj sva naredila, vendar naju čaka še veliko dela. Upava na najboljše,« je po tekmi povedal Dejan Kralj. Nekoliko več skrbi ima Simon Hočevar, ki je v drugi vožnji začutil bolečine v predelu reber in po tekmi takoj odhitel na terapijo, vendar pa njegov nastop na nedeljskih izbirnih tekmah ni ogrožen.

Še bolj zapletena situacija je v kategoriji kajakašic, kjer so tri izbirne tekme prinesle tri različne zmagovalke, to pa tudi pomeni, da bo na OI v London potovala, tista, ki bo najvišje uvrščena na EP v Nemčiji (tam se bosta za prosto mesto v olimpijski ekipi pomerili dve najbolje uvrščeni tekmovalki z izbirnih tekem). Potem, ko je bila na prvi tekmi najboljša Nina Mozetič, na drugi pa Eva Terčelj, je tokrat do zmage priveslala še Urša Kragelj, ki je bila z več kot dvema sekundama naskoka najboljša v kvalifikacijah tekme za točke ICF. Drugo mesto je tokrat zasedla Eva Terčelj, Nina Mozetič pa je bila tretja.   

Vse do zadnjih zavesljajev je bilo napeto tudi v konkurenci kanuistov. Benjamin Savšek je že v prvi vožnji postavil zelo dober čas, ki ga tekmeci niso uspeli izboljšati vse do drugega nastopa Anžeta Berčiča, ki je bil v drugo za 73 stotink sekunde hitrejši kot Savšek v prvi vožnji. Ker je bil za Berčičem na startu le še Savšek, je bilo jasno, da bo odločala druga vožnja, kjer je zmagovalec prvih dveh tekem veslal še bolje kot v prvo in na koncu zmagal s prednostjo 58 stotink sekunde. Savšek tako nadaljuje niz uspešnih nastopov na izbirnih tekmah in mora za neposredno uvrstitev na OI v nedeljo postaviti vsaj še en najboljši čas med slovenskimi tekmovalci, saj pravila za neposredno uvrstitev v London predvidevajo zmago na vsaj štirih izbirnih tekmah. »Z izbirnimi tekmami sem zadovoljen, saj mi gre zelo dobro. Jutri me čaka še en pomemben dan in moram priznati, da je kar težko vzdrževati formo toliko časa,« je povedal Savšek, ki je med drugo vožnjo slišal, da je Berčič prevzel vodstvo: »Na sredini proge sem slišal, da je Berčič prevzel vodstvo, tako da sem v spodnjem delu kar precej pospešil in še dobro, da mi je uspelo izboljšati čas.« Tretje mesto v kvalifikacijah je zasedel Hrvat Matija Marinić, četrti je bil Luka Božič, Blaž Cof je bil peti, Jure Lenarčič pa sedmi.

V konkurenci kajakašev je bil v kvalifikacijah najhitrejši Peter Kauzer, ki bil za devet stotink sekunde hitrejši od Jureta Megliča, tretje mesto pa je pripadlo Italijanu Danieleju Molmentiju. Ker je Kauzer že uvrščen v olimpijsko ekipo, izbirne tekme v konkurenci kajakašev odločajo le o preostalih reprezentantih, ki bodo tekmovali na evropskem prvenstvu in tekmah za svetovni pokal. Po poškodbi se počasi v formo vrača tudi Jure Meglič, ki je bil tokrat drugi: »Najprej sem se moral sprijazniti, da ni tako kot v prejšnjih letih. Glava je ista, ampak telo pogreša nekaj mesecev treninga, predvsem tistega v Avstraliji, kjer res narediš veliko kilometrov. Res se mi pozna pomanjkanje treninga, saj sem že na začetku proge zelo utrujen, tako da se v nadaljevanju samo še borim. Sprijaznil sem se s tem, da moram startati v okviru danih zmožnosti, tako da gre sedaj boljše, pa tudi v vožnjah precej bolj uživam. Upam, da mi bo tudi jutri šlo in da se bom uvrstil v ekipo. Potem bo lažje, saj bo pred mano še nekaj treninga in bom lahko pridobil potrebne občutke.« Janoš Peterlin je zasedel 10. mesto, Martin Albreht je bil 13., Simon Brus 18. in Matej Poljanec 19.

 

Nedeljski polfinale se bo začel ob 10. uri, ob 14.30 pa bo na sporedu še finale.