Slalomisti so v Tacnu nastopili na drugi izbirni tekmi.

0
570

Slovenski slalomisti na divjih vodah so v Tacnu tekmovali na drugi izbirni tekmi za sestavo olimpijske ekipe ter članske slalomske reprezentance. V kategoriji dvojcev sta si drugo zaporedno zmago priveslala Primorca Luka Božič in Sašo Taljat, med kanuisti pa je bil znova najboljši Benjamin Savšek. Med dekleti je slavila Eva Terčelj, v konkurenci kajakašev pa Peter Kauzer, ki si je pot na olimpijske igre zagotovil že z lanskim naslovom svetovnega prvaka.

Kot kaže bodo letošnje izbirne tekme zelo zanimive, saj so tekmovalci v vseh kategorijah zelo izenačeni. Pred nadaljevanjem serije izbirnih tekem, ki tekmovalce čaka že to soboto in nedeljo v Tacnu, so si nekoliko boljše izhodišče priveslali kanuist Benjamin Savšek ter dvojec Božič-Taljat, ki so po Solkanu tokrat zmagali še na Savi. Pravila za neposredno uvrstitev v olimpijsko ekipo namreč predvidevajo zmago na vsaj štirih izmed petih izbirnih tekem, v nasprotnem primeru pa bo o potniku na OI odločala boljša uvrstitev na EP v Nemčiji. Primorski dvojec si je zmago zagotovil šele z drugo vožnjo, saj sta bila po prvi na drugem mestu. »Seveda me je po prvi vožnji nekoliko stisnilo, saj se nikakor nisva ujela. Vedela sva, kje imava rezerve, vendar je bilo to potrebno še realizirati. Imela sva kar precej težav. V drugi vožnji sva zelo dobro veslala v zgornjem delu, v spodnjem pa znova imela nekaj težav, tako da nisva vedela, ali bo za danes dovolj. V soboto in nedeljo naju čakata še težka dneva,« je po tekmi povedal Sašo Taljat. Drugo mesto sta z nekaj več kot dvema sekundama in pol zaostanka osvojila Luka Slapšak in Urban Jarc, tretja pa sta bila vodilna po prvi vožnji Dejan Kralj in Simon Hočevar.

V konkurenci kajakašic je zmagala Eva Terčelj, ki je v drugi vožnji veslala kar deset sekund hitreje kot v prvi, po kateri je bila na drugem mestu. Od prihodu v cilj je bila Ljubljančanka zelo nasmejana: »Nasmešek imam zato, ker sem presenečena nad časom. Vem sicer, da je bila vožnja tekoča in da sem popravila napake iz prvega teka, vendar je tu v Tacnu tako, da ti v primeru dobre vode čoln hitro steče in se razlike naredijo zelo hitro. Zadovoljna sem, da se je tako razvilo. Današnji rezultat mi je vlil nekaj veselja.« Drugo mesto je osvojila Urša Kragelj, ki je zmagala pretekli teden v Solkanu, vendar v nedeljskem finalu, ki pa ni bilo del izbirnih tekem. Tretje mesto je osvojila Ajda Novak. Zmagovalka prve izbirne tekme, Nina Mozetič, je bila tokrat četrta.

Do druge zmage na letošnjih izbirnih tekmah je priveslal kanuist Benjamin Savšek, ki je najboljši rezultat postavil v prvem teku, v drugem pa imel nekaj več težav in prejel 52 kazenskih sekund. »S prvim tekom sem bil zadovoljen, saj mi je čoln lepo tekel. Lepo prednost sem si nabral že po prvem teku, zato je bilo v drugem morda nekoliko manj pritiska. Prvi dve tekmi sem dobro opravil, zdaj pa grem optimistično v tekme, ki bodo ta vikend,« je povedal Savšek. Nekaj več kot štiri sekunde je za njim na drugem mestu zaostal Jure Lenarčič, tretje mesto pa je zasedel Anže Berčič.

V konkurenci kajakašev je bil znova najboljši Peter Kauzer, drugo mesto je zasedel Simon Brus, tretje pa povratnik po poškodbi Jure Meglič, ki je imel pretekli teden v Solkanu še kar precej težav. Izbirne tekme v konkurenci kajakašev so pomembne le za izbiro članske ekipe, ki bo nastopala na EP v Augsburgu in na tekmah svetovnega pokala, saj ima Peter Kauzer že zagotovljeno mesto na OI.

Tretja, četrta in peta izbirna tekma bodo sledile v soboto in nedeljo. V soboto bo za izbirno tekmo štela le boljša kvalifikacijska vožnja, v nedeljo pa bosta odločala tako polfinale kot finale. V soboto bodo s kvalifikacijami prve začele kanuistke, ki se bodo na progo podale ob 10.30, sledili jim bodo dvojci in kajakaši. V popoldanskem delu, s pričetkom ob 15.00, pa bodo v dveh kvalifikacijskih vožnjah nastopile še kajakašice in kanuisti. V nedeljo se bodo polfinala začela ob 10.00, finala pa ob 14.30.