Peter Kauzer je bil precej presenečen nad razpletom nekaterih izbirnih tekem za OI.

0
575

Slovenski slalomisti na divjih vodah so v soboto začeli serijo izbirnih tekem za sestavo olimpijske ekipe ter članske reprezentance, ki bo nastopala na EP v Augsburgu in na tekmah svetovnega pokala. Slovenci pa niso edini, ki se v teh dneh borijo za olimpijska mesta.

Z izbirnimi tekmami za sestavo ekip, ki bodo nastopile na olimpijskih igrah v Londonu so že zaključili Avstralci, Britanci, Brazilci, Kanadčani, Kitajci, Španci in Francozi, potniki pa so znani tudi že v ekipah Belgije, Cookovih otokov, Kazahstana, Nigerije, Nove Zelandije in Tajske. Izbirne tekme so prinesle kar nekaj presenetljivih potnikov na OI. Že na afriških olimpijskih kvalifikacijah je presenetljivo slavil Nigerijec Johnathan Akinyemi, ki je bil boljši od nosilca bronaste kolajne iz Pekinga Benjamina Boukpetija iz Toga, in si tako zagotovil nastop na svojih prvih olimpijskih igrah. Za nosilca kolajne z zadnjih iger sicer še ni vse izgubljeno, saj je zveza za posebno povabilo na OI zaprosila že lani jeseni, tako da bi Boukpeti vseeno utegnil nastopiti v Londonu na podlagi posebnega povabila.

Veliko presenečenje so prinesle izbirne tekme v močni francoski reprezentanci. Eden najuspešnejših kajakašev vseh časov Fabien Lefevre, sicer tretjeuvrščeni z OI v Atenah in drugouvrščeni iz Pekinga, je moral premoč priznati mlajšim kolegom. Kajakaško mesto v olimpijski ekipi si je priveslal 22-letni Etienne Daille, ki se je za mesto v ekipi vse do zadnje tekme boril z Borisom Neveujem, nosilcem srebrne kolajne s SP leta 2009. Fabien Lefevre je skupaj z Denisom Gargaudom Chanutom tekmoval še v konkurenci dvojcev in tudi tam sodil med najresnejše kandidate za pot na OI, vendar sta bila na koncu Gauthier Klauss in Mathieu Peche boljša, tako da bo Fabien Lefevre, ki je na lanskem SP osvojil kar štiri kolajne, tokratne OI spremljal od daleč. Do presenečenja je prišlo tudi v Kanadi, kjer je izkušena kajakaša Davida Forda in Johna Hastingsa ugnal mladi Michael Tayler, ki je tudi za poznavalce tega športa precejšnja uganka, saj se doslej še nikoli ni uvrstil v člansko reprezentanco. Zanimive izbirne tekme so imeli tudi Britanci, kjer je bil kajakaš Richard Hounslow boljši od Campbella Walsha, srebrnega z OI v Atenah. Ker se je poleg Hounslowa v kanuju na OI uvrstil tudi David Florence, s katerim tekmujeta še v dvojcu, bo imela Velika Britanija v Londonu na startu dve posadki v kanuističnih dvojcih. Pravila namreč dovoljujejo, da lahko tekmovalca, ki sta si zagotovila mesto v olimpijski ekipi v posamični konkurenci, nastopita tudi v dvojcu. Poleg prej omenjenih tekmovalcev, ki bosta imela dvojni program, bosta v dvojcu nastopila še Tim Baille in Etienne Stott.

V slovenski ekipi je zaenkrat edini znani potnik na OI Peter Kauzer, ki je precej presenečen nad razpletom izbirnih tekem v tujini: »Očitno je prišel čas za menjavo generacij, ampak jaz zaenkrat še vztrajam in ne želim zamenjave. Pri Francozih sem bil kar šokiran, ko sem videl, da Boris ali Fabien (Neveu in Lefevre, op. p.) ne gresta na OI. Pri Kanadčanih je tudi prišlo do šoka, ko se je na OI uvrstil 20-letnik, ki prej nikoli ni bil v ekipi. Vendar so to izbirne tekme za OI, kjer je velik pritisk, pa tudi vložek je tako velik, da so tisti, ki so bili prej slabši, napredovali. Na koncu gre na OI tisti, ki ima na izbirnih tekmah srečo. Tudi pri Angležih mi je žal Campbella (Walsh, op. p.), saj se mi zdi, da mu je na zadnji tekmi zmanjkala manj kot desetinka sekunde, vendar čestitam tudi Richu (Richard Hounslow, op. p.), ki je res dobro tekmoval. Zdaj bo imela Britanija na OI dva dvojca, kar je tudi dobro, saj so ravno s tem namenom omogočili kombiniranje disciplin. Prihodnja dva tedna bosta kar pestra, saj prihajajo še Čehi, Nemci, Italijani …«

V procesu izbirnih tekem so tudi slovenski tekmovalci, ki jih druga izbirna tekma čaka v četrtek, tretja, četrta in peta pa v soboto in nedeljo v okviru tekme za točke ICF, ki bo v Tacnu. Izmed petih tekem bodo za uvrstitev v člansko reprezentanco na koncu odločali najboljši štirje rezultati, kriterij za osvojitev olimpijske vozovnice pa je še nekoliko strožji, saj morajo tekmovalci zmagati na štirih izmed petih tekem, če si želijo nastop v Londonu zagotoviti že po domačih izbirnih tekmah. V primeru, da jim to ne uspe, bo potnika na OI določila uvrstitev na evropskem prvenstvu v Augsburgu, kjer se bosta za boljši medsebojni rezultat pomerila najboljša dva čolna z izbirnih tekem v Solkanu in Tacnu. Na tekmi v Solkanu je za izbirno tekmo štel le boljši rezultat sobotnih kvalifikacij, v četrtek (19. 4.) bo izmed dveh voženj štela le boljša, prav tako v kvalifikacijah sobotne tekme v Tacnu (21. 4.), medtem ko bodo v nedeljo (22. 4.) odločale tako polfinalne kot finalne vožnje.