Po prvi tekmi so v najboljšem položaju Savšek, Krageljeva, Kauzer, Božič-Taljat in Bizjakova.

0
429

Slalomisti na divjih vodah so v Tacnu nastopili na prvi izbirni tekmi za sestavo članske reprezentance, ki pa je minila predvsem v znamenju zelo slabih pogojev, zaradi katerih so morali start druge vožnje prestaviti za eno uro. Po uvodnem dnevu so v najboljšem položaju Benjamin Savšek med kanuisti, Urša Kragelj med kajakašicami, Peter Kauzer med kajakaši, Nina Bizjak med kanuistkami ter Luka Božič in Sašo Taljat med dvojci.

Močan veter je povzročal nemalo težav in jeze med tekmovalci, saj je pihal v sunkih, tako da so nekateri nastopili v boljših pogojih kot drugi, tisti z najslabšimi razmerami, ko so vrata zaradi vetra zavzemala skoraj vodoravni položaj, pa so dobili priložnost startati še v tretje. Nekateri so to možnost izkoristili, drugi ne. V kajaku je s tretjim nastopom na vrhu prvo izbirno tekmo zaključil Peter Kauzer, ki je bil najboljši že v prvo, nato pa v drugi vožnji nastopil ob močnem vetru. V drugi vožnji ga je za šest stotink sekunde sicer prehitel Martin Albreht. Kauzer se je na start podal še tretjič in v cilj priveslal s prednostjo sekunde in 76 stotink.

»Vesel sem, da sem po drugi vožnji dobil še eno priložnost, po drugi strani pa sem malo razočaran, ker niso bili pošteni pogoji za vse. Nekdo je imel mirno, nekdo veter. Taka tekma je na meji regularnosti. Nima smisla se tako šaliti, ker se samo igrajo z našimi živci. Siliti tekmo, ko so nekonstantni pogoji, nima smisla. Na koncu so eni razočarani, drugi ne in se sprašuješ, ali je bilo vredno. Tretja vožnja mi je prinesla prvo zmago na izbirnih tekmah. Končno sem lepše veslal, upam, da se bo veter malo umiril. Če nas previsoka voda ne preseneti, nas pa veter. Vedno je nekaj,« je po tekmi dejal Kauzer.

Na drugo mesto se je uvrstil Martin Albreht, ki je zelo dobro veslal v drugo, tudi on nastopil v vetrovnih pogojih, a nato vseeno ocenil, da se na progo ne bo podal še v tretje. Tretje mesto med kajakaši si je priveslal Simon Brus, četrti je bil Žan Jakše, peti pa Martin Srabotnik.

Precej mirnejši spanec se obeta Benjaminu Savšku, ki je bil znova nepremagljiv v kanuju in naredil še korak bližje k olimpijskemu nastopu v Riu de Janeiru. Tokrat se mu je najbolj približal Blaž Cof, tretji pa je bil Anže Berčič. Četrti rezultat med Slovenci, sicer pa peti, je postavil Luka Božič.

Vselej nasmejani Beni je tudi tokrat kar žarel: »Zadovoljen sem z vožnjo. Malce nam je ponagajal veter in smo imeli v drugo zamaknjen start, tako da se je bilo potem malce težje pripraviti za drugo. Že s prvo vožnjo sem bil zadovoljen in sem upal, da bo težko premagati moj čas. Na podlagi rezultatov iz lanske sezone imam za letošnje izbirne tekme že priznani dve zmagi, tako da imam normo za Rio že skoraj potrjeno. Sedaj bo veliko odvisno tudi od ostalih. Zdi se mi, da morajo ostali sedaj trikrat zmagati, ob tem pa imeti še kolajno na evropskem prvenstvu, če me želijo premagati.«

Prvo tekmo v konkurenci kajakašic je dobila Urša Kragelj, ki je bila v cilju 3,39 sekunde hitrejša od Eve Terčelj, Ajda Novak na tretjem mestu pa je zaostala za skoraj štiri sekunde in pol. »Predvsem čakanje na drugo vožnjo je bilo za vse težko. Se potem hitro zalotiš, kako razmišljaš, ali boš imel veter ali ne, kar je narobe. Bilo je težko. Malo sem jezna zaradi dotika v drugi vožnji. V prvi vožnji sem imela srečo, ker sem imela manj vetra in mi je uspela lepa vožnja. Dobro se borim, tako da sem zadovoljna. Če želim biti uspešna, je zame pomembno, da sem hitra in da nimam dotikov in napak,« je povedala Kragljeva.

V konkurenci kanuistk je svoj sobotni nastop najbolje opravila Nina Bizjak, na drugo mesto se je uvrstila Alja Kozorog, na tretje pa Lea Novak. Med dvojci presenečenj ni bilo. Luka Božič in Sašo Taljat sta suvereno opravila s tekmeci in se veselila zmage. Drugo mesto sta si priveslala Aljaž Jug in Erazem Šavli, tretje pa Nejc Polenčič in Štefan Božič.

V nedeljo bo za izbirno tekmo štel le rezultat finalne vožnje. V finale se bo uvrstilo po deset kajakašev v absolutni kategoriji, 10 kajakašev med mlajšimi člani (U23) in 10 kajakašev med mladinci. V kanuju bo v drugo priložnost dobilo po osem kajakašev v absolutni konkurenci, osem mlajših članov in osem mladincev, med kajakašicami bo znova startalo po šest tekmovalk iz starostne kategorije, med kanuistkami in dvojci, kjer na startu ni veliko tekmovalcev, bodo znova nastopili vsi čolni.

Zaradi vetra so se organizatorji tudi odločili, da prestavijo start nedeljske izbirne tekme, ki bi se tako kot sobotna morala pričeti ob 11. uri. Ker se je veter v popoldanskem času se okrepil, so se odločili, da bo start prve vožnje v nedeljo že ob 9.30, finale pa bo na vrsti ob 11.15.

 

Rezultati: http://www.timing-mojstrana.com/wp-content/uploads/Rezultati2.pdf