Slalomisti na divjih vodah so v Tacnu opravili z drugo izbirno tekmo.

0
349

Za slalomisti na divjih vodah je še druga izbirna tekma za sestavo članske reprezentance, ki jo je, tako kot sobotno, zaznamoval veter. Tako kot na prvi tekmi so se zmag veselili kajakaš Peter Kauzer, dvojec Božič – Taljat in kanuistka Nina Bizjak, v preostalih dveh kategorijah pa sta tokrat na vrh prišla včeraj drugouvrščena kajakašica Eva Terčelj in tretjeuvrščeni kanuist Anže Berčič.

Vse kaže, da se nam obeta napet prihodnji konec tedna, ko bosta na sporedu še preostali izbirni tekmi za sestavo članske reprezentance v slalomu na divjih vodah. Po dveh tekmah so karte namreč kar premešane. Na polovici poti so v najboljšem položaju Peter Kauzer, Luka Božič in Sašo Taljat ter Nina Bizjak, ki so na obeh izbirnih tekmah zmagali, mesto v ekipi pa ima zagotovljeno tudi Benjamin Savšek, ki je imel pred tekmeci prednost tudi zaradi uspehov v lanski sezoni.

Uvrstitev v reprezentanco imata praktično zagotovljeno tudi kajakašici Eva Terčelj in Urša Kragelj, a ker so izbirne tekme hkrati tudi ena izmed stopnic na poti do osvojitve olimpijske vozovnice, se med tekmovalkama obeta predvsem napet dvoboj za pot v Rio de Janeiro. Podobno je bilo tudi pred štirimi leti, ko je odločitev o potnici v London padla šele v zadnji vožnji evropskega prvenstva.

Na prvi izbirni tekmi je z nekaj manj kot tremi sekundami in pol prednosti slavila Urša Kragelj, na drugi tekmi pa je prvo zmago vknjižila še Eva Terčelj, ki je bila od Primorke hitrejša za sekundo in 31 stotink. Obe sta v vetrovnih razmerah naredili dva dotika, ki sta jima prinesla štiri kazenske sekunde. Na tretje mesto se je tako kot na prvi tekmi uvrstila Ajda Novak.

»Zelo je napeto, ampak to popestri dogajanje. Vsaka je prisiljena dati vse od sebe,« je uvodoma dejala Eva Terčelj in nadaljevala: »Ta vikend bi komentirala kot vetroven, razmere so bile zelo spremenljive. V takih razmerah ni hvaležno tekmovati, ker vrata nihajo pol metra gor in dol, tako da moraš prilagajati linije. To ti jemlje koncentracijo. Zaenkrat se počutim dobro in upam, da bom lahko stopnjevala formo in prikazala dobre vožnje tudi v prihodnje. Moram reči, da me je danes v drugem teku veter bolj motil kot včeraj, ampak morda gre le za subjektivno opažanje. Kakor koli že, v takšnih razmerah je težko tekmovati in ni prijetno.«

Prvo zmago si je v konkurenci kanuistov priveslal Anže Berčič, ki je bil sekundo hitrejši od Benjamina Savška. Slednji je sicer postavil najhitrejši čas med kanuisti, a prejel dve kazenski sekundi, ki sta ga na koncu stali zmage. Na tekmi je tretje mesto zasedel Hrvat Matija Marinić, v razvrstitvi slovenskih tekmovalcev pa je tik za Berčičem in Savškom pristal Blaž Cof. Jure Lenarčič je bil peti, Jakob Jeklin pa šesti. Nezadovoljen je bil Luka Božič, ki je bil zelo hiter, imel drugi najhitrejši čas finala, a prejel 50 kazenskih sekund, ki so ga potisnile na deseto mesto.

Tudi med kajakaši se obeta ogorčen boj za reprezentančna mesta. Peter Kauzer je zabeležil še drugo zmago in bo pred prihodnjim vikendom že lažje zadihal, zanimivo pa bo spremljati preostale tekmovalce. Na drugi izbirni tekmi je le 30 stotink počasneje od Hrastničana v cilj priveslal Celjan Martin Srabotnik, tretji pa je bil Jure Meglič, ki sicer vesla za Azerbajdžan. V razvrstitvi slovenskih izbirnih tekem je tretji rezultat pripadel še enemu Celjanu Simonu Brusu, sledila pa sta mu Niko Testen in Martin Albreht.

Med dvojci imata tako mesto v reprezentanci kot v olimpijski ekipi že zagotovljeno Luka Božič in Sašo Taljat, ki jima mlada dvojca Aljaž Jug – Erazem Šavli in Nejc Polenčič – Štefan Božič ne predstavljata resne nevarnosti.

Tako kot Božič in Taljat ter Kauzer je do druge zmage na izbirnih tekmah priveslala še kanuistka Nina Bizjak. S finalno progo je opravila brez napak in slavila z veliko prednostjo dobrih dvajsetih sekund. Na drugo mesto je priveslala mladinka Lea Novak, tretja pa je bila Alja Kozorog, ki tokrat ni imela svojega dne.

»Danes je šlo malo manj po planu kot včeraj. Proga je bila zahtevnejša, malo je pihalo in sem bila bolj počasna. Naslednji vikend so nove tekme in upam, da bo šlo tako kot včeraj, ko sem bila zelo zadovoljna s svojim veslanjem. Danes manj, ker je štel le en tek in se je bilo na finalni progi težko zbrati in odpeljati. Težava je bila še v tem, ker ne veš, ali bo zapihalo, ali bodo vrata tam, kjer morajo biti. Danes je bilo kar težko,« je po koncu tekme povedala Nina Bizjak.

Tretja in četrta izbirna tekma bosta na sporedu prihodnji vikend. V nedeljo se bodo tekmovalci in tekmovalke merili tudi za naslove državnih prvakov. Zadnja izbirna tekma bo namreč potekala v okviru državnega prvenstva. V končnem seštevku za mesta v reprezentanci bodo šteli trije najboljši rezultati z izbirnih tekem.

Rezultati: http://www.timing-mojstrana.com/wp-content/uploads/Rezultati_Finale.pdf