Po sprinterjih in slalomistih v ospredje stopajo še spustaši

0
426

V Treignacu se v četrtek s slovesnim odprtjem začenja svetovno prvenstvo v spustu na divjih vodah. V Franciji je močna slovenska ekipa, ki sodi med glavne favorite za najvišja mesta.

Kajakaši Nejc Žnidarčič, Simon Oven, Anže Urankar in Tim Novak, kajakašice Ana Šteblaj, Nika Ozimc in Živa Jančar ter kanuist Nejc Gradišek so že v Franciji, kjer se bo svetovno prvenstvo začelo v četrtek, prvi tekmovalni dan pa sledi v petek, ko so na sporedu kvalifikacije v sprintu na divjih vodah.

Prav v tej disciplini Slovenija pričakuje največ, saj jo zastopa močna zasedba, s petkratnim svetovnim prvakom Nejcem Žnidarčičem na čelu in svetovnim prvakom iz leta 2017 Anžetom Urankarjem.

»Kajakaška ekipa je močna, saj so v njej tekmovalci, ki so že deset, petnajst let v svetovnem vrhu. Imamo tudi mlade kajakašice in kanuista Nejca Gradiška. Žal se Blaž Cof in Martin Gale svetovnega prvenstva ne moreta udeležiti. Tako kajakašice kot kanuist lahko pokažejo dobre vožnje, če se zberejo in so z glavo pri stvari, vendar je pri njih še vedno v ospredju razvoj in spoznavanje novih specifičnih prog,« je ekipo ocenil vodja Maks Frančeškin.

»Prvi in edini cilj sezone je ubraniti naslov svetovnega prvaka v Treignacu. Tam sem tekmoval pred dvema letoma, ko je bila tekma za svetovni pokal, kjer sem tudi zmagal v sprintu. Proga mi ustreza, saj je naravna in ima nekaj tehnično zahtevnih elementov, je tudi malo daljša od prog, na katerih smo tekmovali v zadnjih letih,« je pred prvenstvom odločen Nejc Žnidarčič.

Med tiste, ki bi lahko povzročali preglavice glavnim favoritom, domačinom Francozom, sodi tudi Anže Urankar: »Letos sem bil prvič na tem prizorišču, ko smo bili na pripravah. Proga mi ustreza, ampak pomembno bo, da prikažem pravo vožnjo, ko to šteje.«

V Franciji se bo v vlogi branilca naslova svetovnega prvaka v klasičnem spustu predstavil Simon Oven. Slednji je naslov osvojil že leta 2018, a je še vedno v njegovi lasti, saj je svetovno prvenstvo leta 2020 odpadlo, lani pa so organizirali le svetovno prvenstvo v sprintu na divjih vodah, ko je to potekalo skupaj s slalomskim v Bratislavi.

Pred nastopom v Franciji je povedal: »Pozna se, da je to proga, na kateri ni vode skozi celo leto in ne moreš trenirati, kot ponavadi. Sedaj smo imeli možnost le slabega tedna treninga. Francozi pa so za svojo reprezentanco poskrbeli za več priložnosti, zaradi česar imajo progo precej bolj ‘naštudirano’. Zaradi tega imajo prednost in bo vsem ostalim zagotovo težko, ampak bomo naredili, kar se bo dalo. Po drugi strani mi na tej progi ustreza tudi sprint, saj je precej daljši kot običajno.«

Slovenske barve v kajaku pa bo zastopal tudi Tim Novak, ki je prav tako stalni član članske reprezentance: »Na tekmi j treba pokazati dobro vožnjo, kakršno znam. Mislim, da bi s tem prišel tudi dober rezultat. Z uvrstitvijo med prvo polovico finalistov bi bil zadovoljen.«

Mlada kajakašica Ana Šteblaj, ki se bo letos v konkurenci do 23 let preizkušala tudi v sprintu na mirnih vodah, je bila lani na članskem evropskem prvenstvu v sprintu na divjih vodah tik pod zmagovalnimi stopničkami: »Na progi v Treignacu sem tekmovala že lani na svetovnem pokalu, tako da progo že poznam. Proga je sicer precej daljša kot na lanskem evropskem prvenstvu, kar mi ne ustreza najbolj, ampak bomo videli.«

Kot že omenjeno, tekmovalke in tekmovalce v petek najprej čakajo kvalifikacije sprinta na divjih vodah. Prve komplete kolajn bodo podelili v soboto, ko sledijo posamična finala in ekipna tekma v sprintu na divjih vodah. V nedeljo bodo tekmovali na posamični tekmi klasičnega spusta, v ponedeljek pa še v ekipni tekmi klasičnega spusta.

PROGRAM

Četrtek, 2. junij

Odprtje prvenstva

Petek, 3. junij

10:00 Kvalifikacije: sprint na divjih vodah

Sobota, 4. junij

11:00 Finale: sprint na divjih vodah 

16:00 Ekipna tekma: sprint na divjih vodah

Nedelja, 5. junij

14:00 Klasični spust

Ponedeljek, 6. junij

10:30 Ekipna tekma: klasični spust

14:00 Zaključek prvenstva

SLOVENSKA EKIPA

Kajak moški: Nejc Žnidarčič, Simon Oven, Anže Urankar, Tim Novak

Kajak ženske: Ana Šteblaj, Živa Jančar, Nika Ozimc

Kanu moški: Nejc Gradišek

Rezultati, spletni prenos:

https://www.canoeicf.com/wildwater-canoeing-world-championships/treignac-2022