Pogovor s Špelo Ponomarenko Janić.

0
583

Zaključilo se je svetovno prvenstvo v sprintu na mirnih vodah v Milanu, kjer je kajakašica Špela Ponomarenko Janić znova poskrbela za uspeh. S šestim mestom na 500 metrov si je zagotovila kvoto za nastop na olimpijskih igrah, kar je bil tudi glavni cilj pred odhodom na prvenstvo. Olimpijske igre v Braziliji bodo že njene tretje. Nastopila je v Pekingu, kjer je bila šesta, in v Londonu.

Zastavljeni cilj – pridobiti kvoto za nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru – je izpolnjen …

Zadovoljna sem s šestim mestom in osvojitvijo olimpijske kvote. Glede na to, da sem pred manj kot letom dni rodila, si niti v sanjah nisem mislila, da bo to že možno.

V močni konkurenci si v finalu na 500 metrov zasedla šesto mesto. Si veslala kot si si zamislila?

Veslanje je zmeraj lahko boljše, saj so vedno prisotne napake. Tokrat je bila blizu tudi medalja. A sem vseeno super zadovoljna. Letošnji cilj je bila osvojitev kvote, kar sem izpolnila. Oba s Stjepanom (Janić, mož in trener, op. p.) sva zadovoljna, da mi je uspelo že letos in da se bom lahko v miru pripravljala na naslednje leto. Tudi Adam bo že večji, pa bo vse lažje.

Šesto in enajsto mesto na svetu sta v tako močni konkurenci velika uspeha. Si zadovoljna?

Z razpletom prvenstva sem zadovoljna. Tudi današnji nastop na 200 metrov je bil najboljši izmed vseh treh, ki sem jih odveslala ta teden. Končno mi je uspel dober start. Imela sem dobro reakcijo, ker doslej sem enkrat startala prehitro, drugič pa prepozno. Mislim, da je to dobra osnova za naslednje leto. Zdaj bom imela bolj normalen proces treninga, saj bom startala z dnem, kot smo ponavadi. Upam, da bom lahko te nastope naslednje leto še nadgradila.

Že prej si omenila, da nisi verjela, da ti bo tako kmalu po rojstvu sina uspel povratek med najboljše. Kje misliš, da so razlogi za tako hitro vrnitev v svetovni vrh?

Zagotovo veliko pomeni dobra osnova. Tudi Stjepanu je, ko je bil kdaj poškodovan in ni veslal po dva meseca, to pomagalo. Poznali so se vsi kilometri, ki jih je priveslal in pretekel v mladosti, saj je potreboval le teden ali dva, da se je vrnil na isti nivo. Jaz nisem tako dobro pripravljena kot je bil on, ampak mislim, da imam dobro osnovo, nenazadnje že tekmujem veliko let. Iz te osnove se da narediti dober rezultat, tudi če ti primanjkuje nekaj treninga.

Svetovno prvenstvo se je končalo, a sezona zate še ni končana. Menda že v torek potuješ na Portugalsko?

Proizvajalec čolnov naju je povabil na promocijsko tekmo na 120 metrov. Plačali nama bodo vse stroške, pa tudi na tekmi bo denarna nagrada. Vemo, da je denarja v našem športu zelo malo, zato mislim, da je prav da se udeležim takšne tekme, če me povabijo. Prihodnji vikend imamo še državno prvenstvo, potem pa si bom vzela nekaj premora in dopusta.

Že veš, kako boš preživela zaslužen odmor?

Zmeraj veliko planirava, kam bova šla, a na koncu zmeraj ostaneva doma, ker sva prej toliko odsotna, da je doma najlepše.

Kako dolgo pa nameravaš počivati pred začetkom priprav na naslednjo sezono?

Vzela si bom kakšen mesec premora, ampak tokrat bo malo drugače. V prejšnjih letih en mesec nisem delala nič, zdaj pa mislim, da si tega ne morem več privoščiti, ker sem že starejša, tako da bom začela prej – z nekaj treningi na teden.