Špela Ponomarenko Janić Milano zapušča z 11. mestom na 200m.

0
581

Najboljša slovenska kajakašica Špela Ponomarenko Janić je uspešno zaključila svoje nastope na svetovnem prvenstvu v Milanu. Na prvenstvu, kjer je sodelovalo več kot 1500 tekmovalcev in tekmovalk iz 101 države, je v nedeljskem finalu B na 200 metrov zasedla drugo, skupno pa enajsto na tej razdalji. V finalu B na 500 metrov sta veslala Alan Apollonio in Simon Blažević ter zasedla končno 14. mesto, v prav zadnji preizkušnji prvenstva na 5000 metrov pa je Jošt Zakrajšek osvojil 12. mesto.

Med prvimi, ki so se zadnji dan prvenstva podali na progo v Idroscalu, je bila Špela Ponomarenko Janić, ki je v finalu B na 200 metrov veslala že ob pol deveti uri zjutraj. V nastopu za razvrstitev med desetim in osemnajstim mestom je veslala dobro in ciljno linijo prečkala kot druga. Pred njo je bila le Srbkinja Nikolina Moldovan. Ob prihodu iz vode ji je mož in trener Stjepan najprej namenil pohvalne besede in ji čestital za uspešen nastop, a nato hitro dodal, da bi se dalo še boljše. »To ni nič slabega. V nasprotnem primeru ne moreš napredovati,« je pozitivno kritiko komentirala Špela.

Po šestem mestu na 500 metrov in enajstem na 200 metrov v Milanu je povedala: »Z razpletom prvenstva sem zadovoljna. Tudi današnji nastop na 200 metrov je bil najboljši izmed vseh treh, ki sem jih odveslala ta teden. Končno mi je uspel dober start. Imela sem dobro reakcijo, ker doslej sem enkrat startala prehitro, drugič pa prepozno. Mislim, da je to dobra osnova za naslednje leto. Zdaj bom imela bolj normalen proces treninga, saj bom startala z dnem, kot smo v preteklosti. Upam, da bom lahko te nastope naslednje leto še nadgradila.«

Tekmovalko, ki ji je prej kot v letu dni po rojstvu sina Adama uspel povratek med najboljše, v letošnji sezoni čaka še nekaj aktivnosti. Že v torek bo odpotovala na promocijsko tekmo na Portugalsko, kamor jo je povabil proizvajalec čolnov, nato pa se bo udeležila še državnega prvenstva, ki bo na Ptuju.

V finalu A na 200 metrov je zmagala zvezdnica tega športa Novozelandka Lisa Carrington, ki je naslov svetovne prvakinje osvojila tudi na 500 metrov. Za Novozelandko, ki se je na osvojitev svetovnega vrha pripravljala na Bledu in v Bohinju, pa sta se zvrstili Poljakinja Marta Walczykiewicz in Španka Teresa Portela.

Mesto slabše kot Špela Ponomarenko Janić se je na 5000 metrov uvrstil Jošt Zakrajšek, ki priveslal na 12. mesto. Svetovni prvak je postal Avstralec Kenny Wallace, drugi je bil Nemec Max Hoff, tretji pa Belorus Aleh Jurenia.

»Tekmo sem končal v letošnjem dometu. Na startu sem se odločil za drugačno taktiko, da nisem začel na polno in si rekel, da bom hranil energijo za zadnji del. Na začetku so mi ušli, tako da je bilo potem težko priti čez valove. Na mestu, kjer sem bil, sem lepo veslal in nadzoroval svoje mesto v skupini. To je bilo dobro, a žal deset mest preveč zadaj. Naslednji teden imam še nekaj tekmovanj,« je dejal Zakrajšek, ki bo odpotoval na mediteranske obalne igre v Pescaro in tam nastopil v morskem kajakaštvu.

Po še drugem nastopu v Italiji pa ga čaka počitek, ki ga bo izkoristil za uživanje s sinom, ki se je rodil v začetku avgusta: »Mislim, da mi bo otrok prišel prav, da si bom enkrat v življenju vzel nekoliko daljši odmor. To pomeni en mesec ali mogoče kakšen dan več. Mislim, da mi bo to dobro delo, da bom spočit za prihodnjo sezono in da bom lahko začel graditi na novo.«

Lep rezultat sta na 500-metrski razdalji dosegla tudi najmlajša člana slovenske ekipe Alan Apollonio in Simon Blažević. V B finalu kajakaških dvojcev sta v cilj priveslala kot peta, za vodilnim dvojcem B finala Draganom Hančovskim in Urošem Mitjevim iz Srbije pa sta zaostala za nekaj manj kot tri sekunde. V skupni razvrstitvi kajakaških dvojcev na pol kilometrski progi sta bila 14. V A finalu sta zmagala Avstralca Kenny Wallace in Lachlan Tame, druga sta bila Španca Marcus Walz in Diego Cosgaya, tretja pa Madžara David Hercis in Tamas Somoracz.

»Ni ravno najboljše, a sva vseeno zadovoljna, še posebej za to, ker v zadnjih dveh tednih nisva trenirala povsem na polno. Zadovoljna sva, da sva zdržala do konca. Po svetovnem prvenstvu za mlajše člane v Montemor-o-Velhu sva imela skoraj en teden čistega počitka, potem pa sva skrbela za vzdrževanje forme,« je uvodoma dejal Simon Blažević. Ob startu sta imela nekaj težav. »Midva ali čoln poleg naju je verjetno startal napačno, a ne veva natančno, ker niso odločili, da bi šlo za napačen start. Zadela sva se namreč v startni blok, tako da naju je malce zaustavilo in zaradi česar sva nato na startu nekoliko zamudila. Nisva naredila celega zavesljaja, ampak le napol. Potem sva do konca poskušala pridobiti čim več mest in zdržati do konca. To nama je uspelo, kar je glavno,« je zaključil Blažević, ki pravi, da bosta prvenstvo zapustila s pozitivnimi občutki.

Apollonia in Blaževića septembra čaka še nastop na evropskem prvenstvu za mlajše člane v Romuniji.