Ponesrečen nastop Nolimala

0
542

Sydney, 30. septembra (STA) – Po vetrovnem četrtku, ki je odpihnil kvalifikacije kanuistov in kajakašic, je danes Sydney žarel v pravem poletnem vremenu s temperaturami okoli 30 stopinj. To je očitno dalo nekaj zagona slovenskim tekmovalcem, saj se jih je pet od šestih prebilo v polfinale. V K-1 je bil med Slovenci sicer najboljši Dejan Kralj na osmem mestu, Peter Kauzer pa je bil 30. Pri kanuistih se je v slovenski vrsti najbolje odrezal Dejan Stevanovič (12.), Simon Hočevar je bil 23., Jošt Zakrajšek pa 30.
 
Črna pika gre le kajakašu Andreju Nolimalu, ki je s šele 42. časom že končal posamične nastope na olimpijski progi v Penrithu. Predvsem tekmovalci in tekmovalke, ki so v četrtek ostali brez tekme, so morali že zelo zgodaj vstati. Naših kanuistov to ni zmotilo in so si brez pretiranih težav priveslali polfinale. Stevanovič je imel po prvi vožnji 22. čas, na drugi pa je dokazal, da je podaljšani trening v Avstraliji prinesel odlično formo in s sedmim rezultatom se je zavihtel do 12. mesta. To sicer ne bi zadostovalo za finale, a dve podobni vožnji bi ga zanesljivo pripeljali do uvrstitve, ki si jo želi: “Z mojima vožnjama sem zadovoljen. Predvsem druga je bila zelo dobra in me navdaja z optimizmom pred polfinalnim nastopom. Seveda se da še kaj izboljšati, a vendarle je bil to dober nastop. Jutri bom napadel na vso moč. Bo pa konkurenca zelo močna, tako da je težko kar koli napovedovati,” je dejal Stevanovič.


Čeprav je na drugi progi svoj položaj nekoliko pokvaril Simon Hočevar, je tudi on delil mišljenje, da je najpomembnejši del kvalifikacijske naloge narejen: “Iz dneva v dan mi gre bolje. Še vedno ostajam pri istih željah, da bi ponovil moj rezultat z olimpijskih iger pred petimi leti, ko sem tu osvojil sedmo mesto. Najpomembnejše v tem trenutku je, da mi je čoln kar lepo stekel in si želim, da bo tako tudi jutri.” Svoj krstni nastop je uspešno do polfinala pripeljal tudi najmlajši Zakrajšek.


Ker so se kanuisti dokaj enostavno prebili med najboljših 40, je v slovenski vrsti prevladalo prepričanje, da bo naša reprezentanca po prvem tekmovalnem dnevu stoodstotno uspešna. A žal se je zalomilo pri kajakaših. Po prvi vožnji sicer ni kazalo na osip v vrstah. A težave Nolimala pri drugih vratcih, ko se je moral “vračati na mesto zločina”, so bile ob še nekaterih težavah v spodnjem delu le preveč za polfinale. Na koncu je bil 42., vse skupaj pa je razočarano komentiral: “Takšno je pač življenje. Po napaki v zgornjem delu sem vse skupaj želel popraviti v spodnjem delu. Prav tam pa mi je iz rok spolzelo veslo, smer veslanja je šla narobe in tu sem izgubil še tistih nekaj drobcev sekunde ter zdaj sem tu, kjer sem. Prepričan sem, da to ne bo slabo vplivalo na mojo pripravo za moštveno vožnjo.”


S težavami do polfinala se je srečeval tudi evropski podprvak Kauzer. Ta je le s 30. mestom povzročil nekaj sivih las svojim staršem, ki ga bodrijo ob progi, toda s tem je prekinil serijo zadnjih dveh neuspehov v kvalifikacijah v Španiji in na Slovaškem. Tako je do najboljšega dnevnega rezultata prišel Kralj, ki se je zavihtel na osmo mesto z dobrimi obeti pred odločilnimi vožnjami v nedeljo.


Pri kajakaših je sicer kvalifikacije najbolje odpeljal Britanec Campbell Walsh, v C-1 je bil najhitrejši njegov rojak Stuart McIntosh, v C-2 sta prednjačila Čeha Volf in Stepanek, v ženskem K-1 pa je bila najbolj zadovoljna Čehinja Marcela Sadilova.