Ponomarenko Janićeva je napredovala s skupno četrtim časom kvalifikacij na 200m.

0
220

V Milanu se nadaljuje svetovno prvenstvo v sprintu na mirnih vodah. Že v jutranjih urah se je na tekmovališče podala Špela Ponomarenko Janić, ki je nastopila na 200 metrov in brez težav prišla v polfinale. Opoldne sta znova veslala tudi Alan Apollonio in Simon Blažević, ki sta na 500 metrov prav tako priveslala do  naslednje faze tekmovanja, nato pa v polfinalu prikazala še en dober rezultat in se uvrstila v finale B.

Po uspešnem nastopu na 500 metrov, kjer je prišla v finale A, Špela Ponomarenko Janić ni imela težav niti na najkrajši tekmovalni razdalji svetovnega prvenstva. V kvalifikacijski skupini je veslala z nekaj odličnimi kajakašicami in v cilj priveslala kot tretja, za Poljakinjo Marto Walczykiewicz in Španko Tereso Portelo. Za zmagovalko skupine je zaostala za sedem desetink sekunde. Sicer je dosegla četrti čas predtekmovanja kajakašic na 200 metrov.

»Skupin je veliko, tako da nas gre veliko naprej. Zjutraj sem bila utrujena in imela težke roke še zaradi včerajšnje tekme. Zaradi tega sem šla na daljše ogrevanje kot običajno, tako da je bilo potem na tekmi kar dobro. Startala sem malo slabo, a šla v nadaljevanju boljše, saj sem hotela dobiti dober občutek za jutri. Sicer nisem šla povsem na polno, ampak dovolj, da sem za jutri pridobila prave občutke,« je po tekmi dejala Ponomarenko Janićeva.

Znova sta se na tekmovališče podala tudi Alan Apollonio in Simon Blažević, ki ju je tokrat čakala preizkušnja na 500 metrov. V prvi fazi tekmovanja na 500 metrov sta ciljno linijo prečkala kot tretji kajakaški dvojec v skupini, kar je zadostovalo za zanesljivo uvrstitev v polfinale. Pred slovenskima reprezentantoma so se uvrstili Slovaka Marek Krajčovič in Gabor Jakubik ter Italijana Mauro Pra Floriani in Mauro Crenna.

»Bilo je boljše kot včeraj, tako da sva zadovoljna. Bova pa videla, kako bo popoldne. Upava, da še boljše. Dala bova vse od sebe, potem pa bova videla, kaj bo,« je uvodoma po kvalifikacijskem nastopu dejal Alan Apollonio. Skupaj s Simonom Blaževićem prvič nastopata na svetovnem članskem prvenstvu: »Drugače je nastopati v tako močni konkurenci. Sicer sva je že navajena s svetovnih pokalov, je pa tu vseeno nekoliko večja napetost. Na 1000 metrov je bila močnejša konkurenca kot je na 500 metrov, zato bova poskušala nastopiti čim boljše. Če ne bo uspelo letos, pa morda prihodnjič.«

Načrt je uspel, saj sta dobro veslala tudi v drugem nastopu dneva in s petim mestom v kvalifikacijski skupini prišla v finale B na 500 metrov. Ta bo na sporedu v nedeljo.

V soboto bo izmed slovenskih predstavnikov najprej startal Jošt Zakrajšek, ki ga ob 9.04 čaka nastop v finalu B na 1000 metrov, uro kasneje mu bosta sledila Alan Apollonio in Simon Blažević, ki bosta veslala v finalu C na isti razdalji, ob pol enajstih se bo Špela Ponomarenko Janić v finalu A na 500 metrov borila za kolajno in olimpijsko kvoto, popoldne pa edino slovensko predstavnico v Milanu čaka še polfinalni nastop na 200 metrov.