Ponomarenkova zadnji dan 11. in 12.

0
421

Zagreb, 28. avgusta (STA) – Zadnji dan svetovnega prvenstva v kajaku in kanuju na mirnih vodah v Zagrebu je dopoldan v finalu B preizkušnje na 500 metrov Špela Ponomarenko med kajakašicami zasedla drugo mesto, skupno pa 11. V finalu A je slavila Nemka Nicole Reinhardt pred Kanadčanko Karen Furneaux in Madžarko Erzsebet Viski. V popoldanskem nastopu na 200 metrov je 23-letna Koprčanka Ponomoranko prav tako v malem finalu pristala na tretjem mestu in bila skupno 12. Zlato si je priveslala Španka Teresa Portela, srebro Madžarka Szilvia Szabo, bron pa Kanadčanka Karen Furneaux.


V finalu B discipline K-2 sta na 500-metrski progi nastopili tudi Szilvia Kollo in Branislava Miškov, ki pa sta ciljno črto prečkali kot zadnji, deveti in sta skupno pristali na 18. mestu. Zmagali sta olimpijski prvakinji Madžarki Katalin Kovacs in Natasa Janics pred Avstrijkama Petro Schlitzer in Viktorio Schwarz ter Francozinjama Anne Laure Viard in Marie Delattre. Na najkrajši progi, kjer sta vnovič kolajne z zlatim bleskom prejeli Kovacs in Janics, sta Kollova in Miškova osvojili skupno 17. mesto.


V tej disciplini velja izpostaviti nemški dvojec Birgit in Fanny Fischer. Triinštiridesetletna Birgit, ki je nastopila na rekordnih šestih olimpijskih igrah in osvojila osem zlatih kolajn, je namreč tudi na svojem 13. svetovnem prvenstvu prišla do kolajne. Skupaj z 18-letno nečakinjo Fanny je osvojila bronasto kolajno. Prvič je Fischerjeva do naslova svetovne prvakinje prišla že s 17 leti.


Slovenska vrsta je tako na jezeru Jarun najvišje prišla do 11. mesta, poleg Ponomarenkove si je enako uvrstitev v soboto privselal tudi Jernej Župančič Regent, kar je malce pod zadanimi cilji. Pred prvenstvom sta si Župančič Regent in Ponomarenkova zastavila vsaj en preboj med najboljših devet, kljub temu pa je v celoti gledano vodstvo reprezentance zadovoljno s prikazanim.


“Čeprav ni bilo finalnega nastopa, moramo biti zadovoljni s prikazanim. Tako Špela kot Jernej sta ohranila stik z vrhom finala B, tako da bodo ti rezultati prav gotovo dobra motivacija za naprej. Vsekakor pa bi se z nekoliko drugačnim sistemom, ta se gradi na osnovi izidov posameznih držav s prejšnjega SP, in z nekoliko sreče pri žrebu lahko zavihteli višje. Toda to je pač ena izmed stvari, s katero se moramo soočiti. Glede dvojca pred prvenstvom pravzaprav nismo niti vedeli, kaj lahko pričakujemo, vendar vsekakor so uvrstitve, s katerimi sta Szilvia in Branislava končali prvenstvo, realne,” je nastop slovenske vrste ocenil direktor reprezentanc Andrej Jelenc.