Nolimal in Kralj potrdila dobro pripravljenost

0
557

Bratislava, 28. avgusta (STA) – Slovenski slalomisti na divjih vodah so ta konec tedna tekmovali v Bratislavi na pokalu Danubia, ki je bil dobrodošel in hkrati zadnji pomembnejši test za člane reprezentance, ki bo konec septembra nastopila na svetovnem prvenstvu v avstralskem Penrithu. V dobro zasedeni konkurenci, med katerimi so bili vsi najboljši Slovaki, Italijan Daniele Molmenti, ki je tudi dobil kajakaško tekmo v slovaški prestolnici, Francoza Benoit Peschier in Tony Estanguet, Avstrijec Helmut Oblinger in drugi, se je v slovenski članski vrsti najbolje odrezal kajakaš Andrej Nolimal s petim mestom.


Nolimal je že v dopoldanskem polfinalu osvojil peto mesto, v finalu pa bi bil brez dotika uvrščen še mesto višje. Kajakaši so tudi tokrat bili najboljši del slovenske slalomske delegacije, saj so si edini priveslali dva nastopa med najboljšimi. Z 10. mesta je finale začel Dejan Kralj in s sedmim časom finala pridobil še dve mesti ter končal kot osmi. Za las se je finale izmuznil Urošu Kodelji (12.), Jure Meglič je bil 24., Miha Terdič pa 26.


Glavni slovenski adut z evropskega prvenstva Peter Kauzer je nastop v Bratislavi končal že v kvalifikacijah. Sodniki so mu že v prvi vožnji prisodili 50 kazenskih sekund, saj naj bi Hrastničan nepravilno prevozil ena izmed vratc. “Že prej je bil nastop Petra vprašljiv, saj so se mu spet pojavile bolečine v levi rami, tako da gre jutri k fizioterapevtu in bo nato bolj natančno znano, kako bodo potekale priprave na SP,” je dejal oče, trener in soimenjak evropskega podprvaka Peter Kauzer starejši.


Kanuistični del slovenske odprave je na tem tekmovanju, ki je štelo tudi za pokal HSE, imel enega finalista manj. Med najboljše se je prebil le Jošt Zakrajšek, ki je na koncu zasedel osmo mesto. Član reprezentance za SP je v finalu z bistveno počasnejšo vožnjo izgubil tri mesta, v finale je namreč prišel s petim časom. Nekaj smole je doletelo Simona Hočevarja (11.) in Dejana Stevanoviča (12.), saj je prvi finalni nastop izgubil za pičle tri stotinke, Stevanovič pa za dobre pol sekunde. V polfinalu je veslal še Marko Mihelič in osvojil 18. mesto. Zmagal je evropski podprvak Slovak Alexander Slafkovsky.


Med dvojci Slovenci nismo imeli svojih predstavnikov, na koncu pa sta se zmage veselila Slovaka Peter in Pavol Hochschorner. V ženski konkurenci si je slovenska vrsta priveslala eno mesto med najboljšo deseterico. Kljub uvrstitvi v finale pa se nastop Nini Mozetič ni preveč posrečil, saj zadnje vožnje v letošnji sezoni najboljša slovenska kajakašica ni končala in je tako pristala prav na repu finalistk. Zmagala je Čehinja Marie Rihoškova. Slovenska olimpijka Nada Mali je po veliki napaki že v prvi petkovi vožnji izpadla že v kvalifikacijah.


V mladinski konkurenci se je v C-1 izkazal Benjamin Savšek, ki je v finalu zaostal le za domačinom Karolom Rozmušem. Med kajakaši v tej starostni kategoriji sta do finala prišla Matic Terčelj in Matic Lesjak. Prvi je v polfinalu dosegel celo tretji čas, v finalu pa je izgubil dve mesti in končal na petem mestu. Tudi Lesjak si je v dopoldanskem polfinalu priboril dobro izhodišče, vendar so ga izpuščena vratca s šestega potisnila na končno 10. mesto.