Župančič popravil uvrstitev iz Gainsvilla

0
323

Zagreb, 27. avgusta (STA) – Slovenski kajakaš Jernej Župančič Regent je na svetovnem prvenstvu v kajaku in kanuju na mirnih vodah v Zagrebu osvojil drugo mesto v finalu B kajakaške preizkušnje na 1000 metrov, kar mu je prineslo skupno 11. mesto na SP. V finalu A je bil najboljši Norvežan Eirik Veras Larsen, drugi je bil Kanadčan Adam van Koeverden, bron pa je dobil Avstralec Nathan Baggaley. Popoldan se je v kvalifikacijah na 200 metrov Špela Ponomarenko uvrstila v polfinale, kjer pa je nato malce zaostala za finalom A.


Za Župančiča Regenta je bil nastop v malem finalu kilometrske preizkušnje zadnji na 34. prvenstvu sveta v tem športu. Potem ko se mu v petek ni uspelo prebiti v finale A, je 25-letni Koprčan varčeval z močmi na pol krajši razdalji prav za čim višjo uvrstitev v današnjem nastopu. S skupno 11. mestom je izboljšal svojo doslej najboljšo uvrstitev na SP, saj je bil pred dvema letoma v ameriškem Gainesvillu v isti disciplini 14. Najvišje se je sicer prebil v Sevilli pred tremi leti v K-2, ko je bil skupaj z Jako Jazbecem, ki zdaj tekmuje za Italijo, deveti.


Triindvajsetletna Ponomarenkova, ki je tako kot Župančič Regent članica Žusterne, je v uvodni vožnji na 200 m zasedla peto mesto v svoji skupini, v polfinalu je odpeljala še bolje, bila je četrta v svoji deveterici, in le za šest desetink sekunde zaostala za tako želenim nastopom v finalu, kar je bil tudi cilj. Ponomarenkova bo tako nastopila še v nedeljo v finalu B. “Dobila sem težko skupino, tako kot tudi na 500 m, tako da se ni dalo prebiti v finale. Toda je, kar je. Drugače pa sem zadovoljna tako z evropskim kot s svetovnim prvenstvom,” je dejala Ponomarenkova, ki je po tem, ko je začela trenirati z madžarsko vrsto, vidno napredovala.


V kvalifikacijah ženskega K-2 na najkrajši progi sta nastopili tudi Szilvia Kollo in Branislava Miškov. Njuna skupina je štela samo sedem posadk, tako da sta bili že pred startom uvrščeni v polfinale, kljub temu pa sta prehiteli indonezijski čoln in zasedli šesto mesto. V zadnji slovenski vožnji dneva sta bili sedmi v skupini in si “podaljšali bivanje” na Hrvaškem, saj ju tako kot Ponomarenkovo jutri čaka nastop v malem finalu.


Več informacij: http://www.kajak.hr/eng/wc2005.php