Ponomarenkovi in Župančiču Regentu le finala B

0
547

Zagreb, 26. avgusta (STA) – Drugi dan svetovnega prvenstva v kajaku in kanuju na mirnih vodah v Zagrebu slovenski reprezentanci ni prinesel želenega uspeha. Jernej Župančič Regent je v svoji polfinalni skupini preizkušnje na 1.000 metrov zasedel šele četrto mesto in se tako ni uvrstil v finale A, s čimer so bili povezani cilji 25-letnega Koprčana. Prav tako je na 500 metrov v polfinalu spodrsnilo Špeli Ponomarenko, v tem delu tekmovanja pa sta tako na 500 kot na 1.000 m obstali tudi Szilvia Kollo in Branislava Miškov.


Župančič Regent je dopoldan za neposredno uvrstitvijo v najboljšo deveterico – drugim mestom – zaostal slabe tri sekunde. Edinemu moškemu članu slovenske izbrane vrste tako na najdaljši progi ostaja nastop v finalu B, ki bo na sporedu v soboto dopoldan. Na 500 metrov je popoldan varčeval z močmi za jutrišnji nastop in zasedel zadnje, deveto mesto v skupini.


“Načrt je bil takšen, da gre na polno do 250 metrov. Če bi takrat ocenil, da se lahko drži najboljših in pride v finale, potem bi veslal na vso moč do konca. Toda to se na polovici proge ni zgodilo, tako da je Jernej raje privarčeval nekaj moči za finale B na 1.000 m, kjer želi čim bolje odpeljati in doseči čim višjo uvrstitev. Vsekakor bo kljub temu, da ni prišel v finale, motiviran,” je dejal direktor reprezentanc Andrej Jelenc in dodal: “Dopoldan je “Župa” spet naletel na zelo močno skupino, saj so bili poleg njega še trije tekmovalci, ki so včeraj v kvalifikacijah dosegli čase med najboljšo šesterico. V drugi polfinalni skupini pa so bili tekmovalci bistveno počasnejši. Gre za sistem tekmovanja, ki je malce sporen, toda s tem je pač treba živeti.”


Ponomarenkova je nastop na 500 metrski progi končala na četrtem mestu v skupini in si prav tako priborila vstopnico za finale B v nedeljo. Njena paradna disciplina pa še pride, saj najboljšo uvrstitev pričakuje na najkrajši progi.


S tekmovanjem na obeh olimpijskih razdaljah sta že končali Kollova in Miškova. Dopoldan sta v svoji skupini pristali na šestem mestu, za tretjim mestom, ki je še vodilo v finale najboljše deveterice, sta zaostali dobre štiri sekunde. Popoldan sta bili še dve mesti slabši in tako pustili “odprte možnosti” le še na 200-metrski progi. Sicer pa je sveže sestavljena slovenska naveza že z dvema polfinaloma izpolnila zadane cilje.


V soboto so dopoldan na sporedu finalni nastopi na 1.000 metrov, popoldan pa se bodo tekmovalke in tekmovalci merili v kvalifikacijah in polfinalih na 200 m.


Več informacij: http://www.kajak.hr/eng/wc2005.php