Pred kajakaši in kanuisti so prvi vrhunci sezone

0
572

Kajakaška sezona 2022 se je z domačimi in nekaj mednarodnimi tekmami začela že marca, v prihodnjih tednih pa se bo zvrstila vrsta kajakaških tekmovanj na najvišjem nivoju, od evropskih in svetovnih prvenstev, pa do tekem svetovnega pokala. Naši reprezentanti so pripravljeni na prihajajoče izzive.

Z največjimi mednarodnimi tekmovanji začenjajo sprinterji na mirnih vodah. Med 20. in 22. majem bo peterica reprezentantov tekmovala na svetovnem pokalu v Račicah, sledil pa bo še svetovni pokal v Poznanju.

V ženski konkurenci bosta tekmovali Anja Osterman in Špela Ponomarenko Janić, ki pa ju tokrat ne bomo spremljali v dvojcu, temveč v enojcih na 200 in 500 metrov.

»Glede na to, da sem se po lanski sezoni odločila, da grem po svoji poti in je bila to kar rizična odločitev, mislim, da se je obrestovalo. V čolnu se počutim dobro, veselim se vseh treningov. Nekaj novega je, ne vem točno, kaj pričakovati. Nočem si postaviti previsokih ciljev, da ne bi bila razočarana. Na svetovnih pokalih sem že bila v finalih, tako da bom videla, česa sem zmožna letos,« je povedala Anja.

Tako kot njena mlajša kolegica iz odličnega dvojca, ki sta nas lani navdušili z naslovom evropskih prvakinj, je tudi Špela v novo sezono vstopila drugače kot sicer: »Letos nisem vedela, kaj lahko pričakujem, saj sem trenirala precej manj kot v prejšnjih letih. Čez zimo 3- do 4-krat tedensko, ampak sem potrebovala nekaj časa zase. Potrebovala sem čas, da se telo regenerira, resetira in potem sem se odločila, da bom nadaljevala. Pomagal mi je trening pri Rehabo centru v Divači. Že nekaj mesecev jih obiskujem in skrbijo, da bo moje telo čim bolj funkcionalno, da se vrne v normalo. Ugotovila sem, da imam veliko mišic, ki jih ne uporabljam in ne znam uporabljati. Zdaj delamo na teh minimalnih stvareh, ki mi bodo, tako verjamem, pomagale pri nadaljnji karieri in veslanju.«

V moški konkurenci bodo tekmovali Jošt Zakrajšek, in sicer na 1000 in 5000 metrov, ter Vid Debeljak in Rok Šmit v kajakaškem dvojcu na 500 metrov.

Slalomiste čaka EP na Slovaškem

Po šestih letih bo slovaški Liptovsky Mikulaš znova gostil člansko evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah. Slovenska ekipa bo na prizorišče odpotovala prihodnji teden, cilji pa so znova zelo visoki.

Med tistimi, katerih police se najbolj šibijo pod težo številnih kolajn na mednarodnih tekmovanjih, je Benjamin Savšek, olimpijski prvak iz Tokia, ki ga lanskoletni uspeh ni uspaval. 35-letni Ljubljančan je pretekli konec tedna na Slovaškem že priveslal do zmage na prizorišču, ki bo gostilo člansko evropsko prvenstvo. Na reki Vah v Liptovskem Mikulašu je pometel s konkurenco in zabeležil zmago na tekmi evropskega pokala v slalomu. Kaže, da je forma pred najpomembnejšimi tekmovanji že dobra, tekmovanje pa je bilo izvrsten test pred prvenstvom stare celine.

»S Slovaške sem se vrnil z dobrimi občutki. Bolj kot z zmago na tekmi, ki je bila zadnji test pred evropskim prvenstvom, sem zadovoljen z vožnjami. Takšnih si želim tudi v nadaljevanju sezone. Domov sem se vrnil za en teden, nato pa odpotujemo na prvi vrhunec sezone – evropsko prvenstvo – ter tekmovanja, ki si bodo serijsko vrstila eno za drugim. Občutki so dobri in takšne bom poskušal ohranjati skozi celo sezono,« je po tekmi povedal Savšek.

Čez dva tedna se bo Savšek boril za četrti posamični naslov evropskega prvaka, a še zdaleč ne bo edini slovenski adut za kolajno. Poleg Benjamina sta bila v letošnjo slalomsko reprezentanco prekvalificirana tudi Eva Terčelj in Peter Kauzer. Oba imata s progo na Slovaškem dobre izkušnje. Tudi Eva Terčelj je pretekli vikend na evropskem pokalu stopila na najvišjo stopničko zmagovalnega odra, Kauzer pa je v Liptovskem Mikulašu leta 2007 na evropskem prvenstvu osvojil srebrno posamično kolajno in ekipno zlato.

Poleg omenjene trojice bo pozornost namenjena tudi kanuistoma Luki Božiču in Anžetu Berčiču, kajakašicama Evi Alini Hočevar in Ajdi Novak, kanuistkam Alji Kozorog, Evi Alini Hočevar in Lei Novak ter kajakašema Martinu Srabotniku in Ulanu Valantu. Slednji se je letos prvič uvrstil v člansko reprezentanco, debi pa ga čaka prav na evropskem prvenstvu. Valant bo zaradi študijskih obveznosti nato izpustil prva svetovna pokala sezone, kjer ga bo nadomestil Niko Testen. Na evropskem prvenstvu bomo imeli svoje predstavnike tudi v ekstremnem slalomu, novi divjevodaški disciplini, ki bo leta 2024 na programu olimpijskih iger v Parizu. Med ženskami bodo tekmovale Ajda Novak, Eva Terčelj in Eva Alina Hočevar, med moškimi pa Vid Kuder Marušič, Marko Petek in Tine Kancler.

Spustaši po štirih letih znova s kompletnim svetovnim prvenstvom

En teden za slalomisti bodo vrhunec sezone doživeli spustaši na divjih vodah. Idilična proga v Treignacu bo gostila prvo svetovno prvenstvo v klasičnem spustu in sprintu na divjih vodah po letu 2018, saj je leta 2020 odpadlo zaradi pandemije, lani pa so skupaj s svetovnim prvenstvom v slalomu izvedli le sprinterski del. Na domači progi bodo prvi favoriti Francozi, a slovenski kajakaši so odločeni, da so bodo vmešali v boj za zlata odličja. V sprintu bo rekordni šesti naslov lovil Nejc Žnidarčič, v klasičnem spustu pa bo naslov iz leta 2018 branil Simon Oven. »Proga za klasiko je takšna, da tam ni stalno vode, morda štiri dni letno, zato je na tem prizorišču težko opraviti kakovosten trening. Zaradi tega imajo domačini prednost, za klasiko bi lahko celo podeljevali dva kompleta kolajn. Proga mi je všeč, ampak bo težko konkurirati Francozom, saj imajo res naštudirano progo,« je povedal Oven.

Tudi Nejc Žnidarčič bo v Franciji v vlogi branilca naslova svetovnega prvaka. Lani si je na SP v Bratislavi kot prvi kajakaš v zgodovini priveslal peti naslov svetovnega prvaka v sprintu na divjih vodah. Žnidarčič ima jasen cilj: »Prvi in edini cilj sezone je ubraniti naslov svetovnega prvaka v Treignacu. Tam sem tekmoval pred dvema letoma, ko je bila tekma za svetovni pokal, kjer sem tudi zmagal v sprintu. Proga mi ustreza, saj je naravna in ima nekaj tehnično zahtevnih elementov, je tudi malo daljša od prog, na katerih smo tekmovali v zadnjih letih.«

Močno kajakaško ekipo bosta sestavljala še svetovni prvak v sprintu iz leta 2017 Anže Urankar in Tim Novak, za čim višja mesta pa se bodo potegovali tudi kanuist Nejc Gradišek ter kajakašice Ana Šteblaj, Nika Ozimc in Živa Jančar.

Takoj po SP v Franciji se bo karavana preselila v Celje, kjer bo na sporedu svetovni pokal v spustu. Na Savinji se bodo ekipi, ki bo tekmovala na reki Vezere, pridružili še kanuisti Blaž Cof, Martin Gale in Leon Breznik ter kajakaša Tjaš Til Kupsch in Matija Preskar.