Eva Terčelj in Benjamin Savšek zmagala na evropskem pokalu na Slovaškem

0
399

Liptovsky Mikulaš je ta konec tedna gostil tekmo evropskega pokala v slalomu na divjih vodah, ki je hkrati služila tudi kot generalka pred prihajajočim evropskim prvenstvom na isti progi ob koncu maja. Odlično sta nastopila Eva Terčelj in Benjamin Savšek, ki sta zmagala v konkurenci kajakašic oziroma kanuistov.

Slovenski slalomisti na divjih vodah na vseh mednarodnih tekmovanjih sodijo med glavne favorite za najvišja mesta in pričakovanjem se niso izneverili niti tokrat. Na močni mednarodni tekmi v Liptovskem Mikulašu, kjer so nastopili predstavniki 14 držav, sta se zmag namreč veselila dva slovenska reprezentanta.

Že v prvem finalu dneva je na najvišjo stopničko zmagovalnega odra stopila Eva Terčelj. Nekdanja svetovna prvakinja je bila najboljša že v polfinalu, v finalu pa je veslala še dve sekundi hitreje kot v prvi vožnji dneva. Kljub dotiku je bila na koncu skoraj dve sekundi hitrejša od drugouvrščene Poljakinje Klaudie Zwolinske. Avstrijka Viktoria Wolffhardt je bila tretja. V finalu je veslala tudi Ajda Novak, ki je bila po polfinalu na drugem mestu. Druga vožnja se ji je ponesrečila, saj je prejela 56 kazenskih sekund in bila na koncu deveta. Eva Alina Hočevar in Lea Novak sta nastop zaključili v polfinalu. Hočevarjeva je bila 16., Novakova pa 28.

Brez prave konkurence na reki Vah je bil v finalu tudi Benjamin Savšek. Olimpijski prvak je bil najboljši v sobotnih kvalifikacijah, v polfinalu je bil sedmi, v finalu pa je znova prikazal, da je v odlični formi. V cilju je imel namreč več kot dve sekundi in pol prednosti pred Hrvatom Matijo Marinićem, ki je pred dvema tednoma zmagal na evropskem pokalu v Tacnu. Tretje mesto si je priveslal Slovak Matej Benuš. V finalu je veslal tudi Luka Božič, ki je tekmovanje zaključil na sedmem mestu.

V finalu kanuistk smo imeli dve predstavnici, tokrat je najboljši slovenski rezultat dosegla Lea Novak, ki je bila peta. S štirimi kazenskimi sekundami je za zmagovalko Klaudio Zwolinsko zaostala za sedem sekund. Eva Alina Hočevar je bila deveta. V polfinalu je mesto med finalistkami lovila tudi Alja Kozorog, ki pa ni imela najboljšega dne in je na koncu zasedla 17. mesto.

V konkurenci kajakašev je bil edini slovenski predstavnik na Slovaškem Martin Srabotnik, ki se je v finale prebil s petim časom polfinala. V finalu je naredil napako, ki mu je prinesla dve kazenski sekundi in končno osmo mesto. Zmagal je Italijan Giovanni De Gennaro, drugi je bil Švicar Martin Dougoud, tretji pa Italijan Marcello Beda.

Liptovsky Mikulaš bo člansko evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah gostil med 26. in 29. majem.

Rezultati: https://siwidata.com/canoe123/live?SessionKey=svkcanoe.2022050700

Foto: Canoe Liptov – Tomaš Kučera