V klasičnem spustu na Soči slavila Simon Oven in Blaž Cof

0
403

Spustaši na divjih vodah so zaključili z letošnjimi izbirnimi tekmami za sestavo slovenske reprezentance. Po štirih tekmah, dveh sprintih in dveh klasičnih spustih, je znano, kdo bo odpotoval na svetovno prvenstvo v Franciji in kateri tekmovalci bodo imeli pravico nastopa na domačem svetovnem pokalu v Celju.

Spustaši na divjih vodah so v ponedeljek tekmovali na Savi Dolinki, kjer so se merili za naslove državnih prvakov v klasičnem spustu, hkrati pa je bila to tudi prva izbirna tekma. Tri izbirne preizkušnje so sledile še ta konec tedna v Trnovem ob Soči, na sporedu sta bila dva sprinta, danes pa še klasični spust.

V najštevilčnejši konkurenci kajakašev je tako kot na Savi Dolinki najhitreje veslal Simon Oven. Svetovni prvak v tej disciplini je bil pet sekund hitrejši od najbližjih tekmecev. Na drugo mesto se je uvrstil Italijan Andrea Bernardi, na tretje pa Nejc Žnidarčič. Med najboljšo deseterico so tekmo izmed Slovencev končali še Anže Urankar, ki je bil četrti, Tjaš Til Kupsch, ki je bil peti, Tim Novak kot osmi in Matija Preskar kot deseti.

Med kanuisti je s prednostjo 17 sekund zmagal Blaž Cof. Na drugo mesto je priveslal Martin Gale, tretji pa je bil Italijan Cesare Scapini. Nejc Gradišek je tekmovanje zaključil na četrtem mestu, Leon Breznik pa na šestem.

Še tretji zaporedni dan je med kajakašicami najbolje tekmovala Italijanka Giulia Formenton. V cilj je priveslala šestnajst sekund in pol hitreje od Ane Šteblaj, medtem ko je bila Avstrijka Valentina Dreier tretja. Živa Jančar je tekmo končala na šestem mestu, Nika Ozimc pa na osmem.

Po zaključenih izbirnih tekmah in na podlagi doseženih rezultatov bo vodja spustaške ekipe v potrditev predsedstvu KZS predlagal ekipo za nastop na junijem članskem svetovnem prvenstvu v Treignacu in svetovnem pokalu v Celju. Predlagani bodo kajakaši Nejc Žnidarčič, Simon Oven, Anže Urankar in Tim Novak, kajakašice Ana Šteblaj, Živa Jančar in Nika Ozimc ter kanuist Nejc Gradišek. Omenjenim se bodo na tekmi svetovnega pokala v Celju pridružili še kanuista Blaž Cof in Martin Gale ter kajakaša Tjaš Til Kupsch in Matija Preskar. Pogojno bo nastop omogočen tudi kanuistu Leonu Brezniku.

Svetovno prvenstvo v Franciji bo na sporedu med 2. in 6. junijem, svetovni pokal v Celju pa med 9. in 11. junijem.

Rezultati: https://kajak-zveza.si/rezultati/izbirna-tekma-v-spustu-na-divjih-vodah-4-trnovo-ob-soci-8-5-2022/